Στο πνεύμα της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα τα αποτελέσματα των εισηγμένων

Ένα ακόμη ζημιογόνο τρίμηνο.

Στο πνεύμα της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα ήταν τα αποτελέσματα ενός ακόμη τριμήνου για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες στο Α τρίμηνο του 2012. Έτσι παρατηρήσαμε ένα ακόμη ζημιογόνο τρίμηνο, οριακά αυτή τη φορά αλλά το τέταρτο συνεχόμενο. Η πτώση του ΑΕΠ κατά 6,2% Υ-ο-Υ έπαιξε σημαντικό ρόλο αν και πάλι οι εξαγωγικές εταιρείες χρυσώνουν το χάπι, όπως και κάποια έκτακτα αποτελέσματα.

-Συνολικά

οι 226 εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα είτε Α τριμήνου είτε Γ τριμήνου για την περίοδο 1/1/2012-31/3/2012 εμφάνισαν ζημιές ύψους €78 εκατ, έναντι κερδών €601 εκατ. πέρυσι. Το αποτέλεσμα αν και ζημιογόνο είναι καλύτερο από τις εντυπωσιακές ζημιές του προηγούμενου τριμήνου που οφείλονταν στις τράπεζες και σε άλλες λογιστικές διαγραφές. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμα ‘καλλωπίζεται’ από έκτακτα αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών όπως ο ΟΤΕ λόγω πώλησης θυγατρικής στη Σερβία και τον αναβαλλόμενο φόρο κυρίως σε Πειραιώς, Cyprus Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου. Αντίθετα μεγάλες ζημιές από το εμπορικό και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα.

-Ο τραπεζικός κλάδος είναι και πάλι βαρόμετρο για το ζημιογόνο αποτέλεσμα. Μόνο 8 τράπεζες ανακοίνωσαν και πάλι αποτελέσματα αφού ΤΤ και ΑΤΕ πήραν και πάλι παράταση και για τα αποτελέσματα του 2011. Αυτές οι 8 εμφάνισαν ζημιές ύψους €304 εκατ. λόγω των αυξημένων προβλέψεων και πάλι σε σχέση με ένα χρόνο πριν, της μειωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και έκτακτων αποτελεσμάτων, ενώ αντίθετα θετικά μέτρησε το γεγονός ότι υπήρχαν σημαντικά κέρδη από τουλάχιστον 5 τράπεζες λόγω χρήσεως του αναβαλλόμενου φόρου και κάποια λογιστικά κέρδη από επαναγορά ομολόγων.

-Χωρίς τις τράπεζες και τον ΟΤΕ οι ζημιές βρίσκονται και πάλι στα ίδια επίπεδα, στα €81 εκ συγκεκριμένα, έναντι κερδών €284 εκ. πέρυσι. Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στους μειωμένους όγκους πωλήσεων, στα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω αυξημένου κόστους ενέργειας και Α Υλών τη στιγμή που η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα στα τάρταρα δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών. Σημαντική όμως από την άλλη ήταν η μείωση του μισθολογικού κόστους στην πλειοψηφία των εταιρειών. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

-Παράλληλα, μεγάλη αύξηση παρατηρούμε στα χρηματοοικονομικά έξοδα των εταιρειών λόγω αναδιαρθρώσεων με αυξημένο επιτόκιο κάτι που οδηγούν σε ζημιές προ φόρων ύψους €350 εκατ. οι οποίες ελαττώνονται στο bottom line λόγω του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.

-Η πλάστιγγα γέρνει και πάλι υπέρ των ζημιογόνων (144 στις 226- ποσοστό 63,7%) επιδεινωμένο από το Α Τρίμηνο του 2011 (120 στις 226) αλλά ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με το Δ τρίμηνο του 2011 (67%).

-Από τις 144 ζημιογόνες εταιρείες η πλειοψηφία (74) αύξησε τις ζημιές, 39 μείωσαν τις ζημιές ενώ 31 πέρασαν σε ζημίες από ένα κερδοφόρο Α τρίμηνο του 2011.

- Υπάρχουν θετικά στοιχεία βέβαια από την αύξηση της κερδοφορίας ορισμένων εταιρειών (3

Keywords
Τυχαία Θέματα