Στο προσκήνιο το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Φώτη Κουβέλη

Το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Φώτη Κουβέλη, επανέρχεται στο προσκήνιο, έπειτα από το «ναυάγιο» των συνομιλιών του Αλέξη Τσίπρα με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Κάρολο Παπούλια, ως δεύτερο κόμμα στις εκλογές

της 6ης Μαΐου και ενώ είχε προηγηθεί η αποτυχία του προέδρου του πρώτου κόμματος (ΝΔ), Αντώνη Σαμαρά, να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Την πρόταση αναμένεται να επαναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πήρε την σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα στις διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις «εγγυήσεις» που αναμένεται να παρέχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι ο κ. Κουβέλης -εφόσον αποδεχθεί- θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει το κυβερνητικό συμβούλιο, του οποίου θα ηγηθεί, με τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο ίδιος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση θα αναφέρεται απλώς στην ανάγκη δημιουργίας ενός ολιγομελούς και ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου, αποτελούμενου από περίπου 15 υπουργούς. Όπως εξηγούσαν στελέχη που γνώριζαν τις προθέσεις του κ. Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα αναλάβουν τη δέσμευση να υπερψηφίζουν τα σχέδια νόμου, που θα εισηγείται η κυβέρνηση Κουβέλη.

Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Σαμαράς έχει αποδεχθεί την πρόταση του κ. Βενιζέλου. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εξεταζει το ενδεχόμενο να στηρίξει την πρόταση να αναλάβει πρωθυπουργός ο κ. Κουβέλης, παρέχοντας ουσιαστικά «λευκή επιταγή» στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς να σχηματίσει κυβέρνηση και να επαναδιαπραγματευθεί για τη βελτίωση του Μνημονίου.

Την Τετάρτη, πάντως, με δηλώσεις του, ο κ. Κουβέλης χαρακτήριζε «σενάριο χωρίς βάση» το ενδεχόμενο να αναλάβει την πρωθυπουργία. Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, χωρίς να υπάρξει απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα