Συμφωνία-«πακέτο» για «κούρεμα» και νέο δάνειο αναμένουν εντός της εβδομάδας Αθήνα και Βρυξέλλες

Συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας τόσο για το PSI όσο και για τους όρους που θα διέπουν τη νέα δανειακή σύμβαση επιδιώκει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης από τις Βρυξέλλες

ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις βασικές οικονομικές παραμέτρους για το PSI, ενώ αναγνώρισε ότι στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα «δυσκολίες εξακολουθούν να υπάρχουν».

Ερωτηθείς για τη φύση των δυσκολιών αυτών, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωφέλιμο. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες αυτές αφορούν τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή την περικοπή των δαπανών και τις προσαρμογές για τη μείωση του κόστους εργασίας και του κόστους παραγωγής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «επιδίωξή μας είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη από τους επίσημους πιστωτές, μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του PSI και με την υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος».

Οι Ευρωπαίοι και θεσμικοί εταίροι έχουν δείξει με σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, προκειμένου να τη βοηθήσουν να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που καταβάλλει, πρόσθεσε. Η προσπάθεια αυτή, συνέχισε, συνεπάγεται θυσίες, ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων.

«Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, με σύνεση και ενότητα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τη χώρα, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τα παιδιά μας» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδήμος και στο σημείο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση, θα κάνουν το καθήκον τους, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και επιβεβαίωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν αμετάκλητα στην τήρηση του νέου προγράμματος.

Διευκρίνισε πάντως ότι ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η δέσμευση θα προσδιοριστεί εν καιρώ και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνοχή των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Σε ερώτηση για τον 13ο και τον 14ο μισθό, ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει και κόκκινες γραμμές, αλλά όταν μία διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες ενδεχομένως προσαρμόζονται και σταδιακά μέσα από τη συζήτηση η οποία γίνεται, δεν είναι λογικό να αναφερθούν δημόσια».

O πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως δεν έγινε απολύτως καμία συζήτηση για το θέμα της επιτροπείας.

Οι δηλώσεις του κ. Παπαδήμου έγιναν λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους της ΕΕ, της Κομισιόν και του Eurogroup, Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αντίστοιχα, και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου

Keywords
Τυχαία Θέματα