Συμμετοχή κεντρικών τραπεζών στο PSI εξετάζει η ΕΚΤ

Σύμφωνα με το Reuters…

Την πιθανότητα να δεχτεί «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, ίδιο με αυτό που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Τρεις πηγές από κεντρικές τράπεζες

της ευρωζώνης είπαν στο πρακτορείο ότι το θέμα της συμμετοχής των κεντρικών τραπεζών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI) είναι κάτι που συζητείται ακόμη στην ΕΚΤ.

Μία πηγή μάλιστα ανέφερε ότι οι πιθανότητες να υπάρξει σχετική συμφωνία πάνω σε αυτό είναι «50-50» και πρόσθεσε ότι ο μόνος χρονικός περιορισμός έχει να κάνει με το PSI, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης κατέχουν αυτή τη στιγμή ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Τα ομόλογα αυτά δεν έχουν σχέση με τα 40 δισ. ευρώ που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, το οποίο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010.

Αν τελικά οι κεντρικές τράπεζες αποδεχτούν απώλειες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων, αυτό θα προσφέρει μια επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, εκτός των 12-15 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την ΕΚΤ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποποιηθεί των κερδών από τα ελληνικά ομολόγα που κατέχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα