«Σύννεφα» για τη γερμανική οικονομία εξαιτίας του Νότου της ευρωζώνης

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας

Ευνοϊκές χαρακτήριζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τις προοπτικές για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, διακρίνοντας όμως «σύννεφα», λόγω κινδύνων από το εξωτερικό -κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης σε χώρες του Νότου της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, προτεραιότητες-«κλειδιά» για τη Γερμανία πρέπει η συνέχιση της διαδικασίας μετάβασης στην ανάπτυξη, μέσω της εσωτερικής ζήτησης, η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και η συμβολή της στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

«Οι διαφαινόμενες προοπτικές για μια επανεκκίνηση της [οικονομίας της] Γερμανίας είναι ευνοϊκές» σημειώνει το Ταμείο στα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσής του για τη γερμανική οικονομία. «Οι συνθήκες υπάρχουν στη Γερμανία για μια ανάκαμψη που θα ενθαρρύνεται από την εσωτερική ζήτηση, έπειτα από την άσχημη τροπή του τέλους του 2011» τονίζεται στο κείμενο, που συντάχθηκε μετά την αποστολή οικονομολόγων του Ταμείου στη Γερμανία.

Το ΔΝΤ επισημαίνει όμως πως «οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές θα επισκιαστούν… από προερχόμενους από το εξωτερικό κινδύνους… Κατά την άποψή μας, ο βασικός κίνδυνος είναι μια ένταση της κρίσης στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να πλήξει τη Γερμανία άμεσα διά της οδού της πραγματικής οικονομίας και των χρηματοοικονομικών καναλιών και έμμεσα από την επιδείνωσης του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα