Τα ψέματα τελείωσαν

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα, καθώς εκπνέει, στις 8 Μαρτίου, η προθεσμία της ελληνικής δημόσιας πρότασης για συμμετοχή στο PSI.

Στην Ελλάδα στρέφονται αυτή την εβδομάδα όλα τα βλέμματα. Αγορές, τράπεζες, Ευρωπαίοι ηγέτες, όλοι περιμένουν

την ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας 8η Μαρτίου, ημέρα που εκπνέει η προθεσμία της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για συμμετοχή στο περιβόητο PSI.

Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και η Ελλάδα δεν έχει καθόλου εύκολο δρόμο μπροστά της, καθώς υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, ενώ και η τρόικα αναμένει τα αποτελέσματα του PSI, προκειμένου να αποφασίσει πως θα προχωρήσει με την δεύτερη δανειακή σύμβαση. Φανταστείτε για λίγο τους πηχυαίους τίτλους των διεθνών μέσων ενημέρωσης με «φόντο» την πιο κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία. Θα μπορούσαν να είναι τίτλοι μπερδεμένοι, παραπλανητικοί ή υποκινούμενοι από τις αγορές. Το να εντοπίσεις τη σωστή αντίδραση στις ειδήσεις που θα αφορούν το ελληνικό ζήτημα αυτή την εβδομάδα, απαιτεί κατανόηση των όρων και βέβαια ελπίδα ότι οι τίτλοι θα είναι ακριβείς, πράγμα αμφίβολο, δεδομένης της μπερδεμένης κατάστασης γύρω από το ελληνικό PSI.

Οι τύποι του ελληνικού χρέους

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από κάποιες βασικές παραμέτρους, μήπως ξεδιαλύνει το τοπίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το συνολικό ελληνικό δημόσιο χρέος είναι 354 δισ. ευρώ.

Το χρέος προς την τρόικα, από προηγούμενα δάνεια, ανέρχεται σε 76 δισ. ευρώ και λήγει το 2017 και 2018. Το χρέος αυτό βέβαια δεν συμμετέχει στην ανταλλαγή και δεν αποτελεί ζήτημα για την ενεργοποίηση των CAC’s.

Τα καλά νέα έρχονται για τους Αμερικανούς φορολογούμενους, καθώς τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι τα πιο προστατευμένα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος του PSI.

Τα πράγματα μπερδεύονται όσον αφορά τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια. Υπάρχουν €15 δισ. τα οποία εκκρεμούν, ενώ το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 1 δισ. με επιτόκιο 4,86% στις 7 Φεβρουαρίου. Αυτά τα ομόλογα υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις και θεωρούνται «καλό χρήμα», ακριβώς λόγω του πιο ευνοϊκού καθεστώτος που τα διέπει.

Φαίνεται πως πληρώθηκαν 2.3 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, ενώ 1,4 δισ. ωριμάζουν την Παρασκευή, τα οποία διαπραγματεύονται πολύ κοντά στην ονομαστικής του αξία, λόγω και πάλι των ειδικών διατάξεων στις οποίες υπόκεινται.

Το προστατευμένο χρέος το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της ΕΚΤ, ως μέρος του προγράμματος παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των εθνικών κεντρικών τραπεζών και πιθανώς και άλλων οργανισμών.

Πρόκειται για ομόλογα τα οποία δημιουργήθηκαν πρόσφατα και δεν θα συμμετέχουν στο ελληνικό PSI, ενώ η νομιμότητα αυτής της ανταλλαγής δεν έχει προς το παρόν δοκιμαστεί.

Πολύς λόγος έγινε για την προστασία των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα και την προστασία τους από το «κούρεμα» των ελληνικών τίτλων. Στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα ότι τα ομόλογα θα έπρεπε ν

Keywords
Τυχαία Θέματα