Το Eurogroup έγινε… τηλεδιάσκεψη και οι Βρυξέλλες σκληραίνουν την στάση τους

Τηλεφωνικά θα συσκεφθεί τελικά το Eurogroup την Τετάρτη και όχι με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, όπως αναμενόταν, προκειμένου να συζητήσει εκκρεμή ζητήματα σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανέφερε, η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε, διότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λάβει ακόμη τις διαβεβαιώσεις

που είχαν ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου σχετικά με την εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος, ενώ εκκρεμεί η περαιτέρω εργασία μεταξύ Ελλάδας – τρόικας σε τεχνικά ζητήματα.

«Φαίνεται πως υπάρχει σειρά εκκρεμοτήτων που πρέπει να διευθετηθούν σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, μεταξύ των οποίων ο προσδιορισμός του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, ύψους 325 εκατ. ευρώ, για το 2012, καθώς και η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο κ. Γιούνερ.

«Δεν έλαβα ακόμη τις απαιτούμενες πολιτικές δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος. Ως εκ τούτου, αποφάσισα αύριο να συγκαλέσω τους υπουργούς Οικονομικών σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να συζητήσουμε τα εκκρεμή θέματα και να προετοιμάσουμε την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012» καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup.

Οι Ευρωπαίοι την περασμένη εβδομάδα είχαν θέσει τρεις όρους προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για τη νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας: την ψήφιση των επώδυνων μέτρων από τη Βουλή, δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος και μετά τις εκλογές και προσδιορισμό της κάλυψης της «τρύπας» των 325 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την περικοπή διαπανών. Υπό αυτούς τους όρους, το Εurogroup αναμενόταν να συγκληθεί με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη, για να λάβει την τελική απόφαση.

Το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα είχε διαφανεί και νωρίτερα, από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Τσεχίας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι, αν δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους που έχουν θέσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, θα βγει από την Ευρωζώνη. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως η Γερμανία και η ΕΕ είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένες για μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας, απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Βαθιές μεταρρυθμίσεις, συγκρίσιμες με αυτές που έγιναν στα κομμουνιστικά κράτη τη δεκαετία του ’90, κάποιου είδους δημοσιονομική εποπτεία της Κομισιόν επί του προϋπολογισμού και έξοδος από την Ευρωζώνη είναι οι τρεις επιλογές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Νέτσας, ο οποίος τονίζει πως προτιμότερος

Keywords
Τυχαία Θέματα