Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και τα τρία σενάρια

Ασκήσεις και σχέδια ετοιμότητας για τη διάσπαση της Ευρωζώνης – Στο επίκεντρο της καταστροφολογίας η χώρα μας

Τράπεζες, επιχειρήσεις, οίκοι εκκαθάρισης, δικηγορικά γραφεία, ακόμα και κεντρικές τράπεζες, καταρτίζουν σχέδια ετοιμότητας, γι’ αυτό που έως πρότινος φάνταζε αδιανόητο. Για τη διάσπαση της Ευρωζώνης. Δικηγόροι ξεσκονίζουν τα μικρά γράμματα και τις υποσημειώσεις σε κάθε συμβόλαιο και δανειακή σύμβαση

της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τεχνικοί τεστάρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών, απέναντι στο ενδεχόμενο της επιστροφής των εθνικών νομισμάτων.

Ακόμα και οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη ζωή μετά το ευρώ. Η κατάρρευση του κοινού νομίσματος αποτελεί πια μια πραγματική πιθανότητα, την οποία αναγνωρίζουν ακόμα και τα πιο επίσημα χείλη των Βρυξελλών. Και φυσικά στο επίκεντρο των καταστροφολογικών σεναρίων βρίσκεται η Ελλάδα, θυμίζοντας τον «εφιάλτη στον δρόμο με τις… δραχμές».

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο πως πρόσφατα η Citigroup διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου στην Ελλάδα, Grant Carson, αποκάλυψε πως κάνει ασκήσεις ετοιμότητας για το ενδεχόμενο της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. «Όπως έχουμε ένα manual για την αντιμετώπιση των σεισμών, θέλουμε να έχουμε και ένα manual για οποιοδήποτε γεγονός. Σε περίπου 35% εσωτερική υποτίμηση του νομίσματος και σε μείωση των τιμών ακόμα και κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να γίνει η οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, προειδοποιεί η Goldman Sachs.  Ωστόσο, απαιτείται περίοδος  προσαρμογής 15 ετών για να καταστεί βιώσιμη η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Ελλάδας. Υποτίμηση της δραχμής κατά 57,6% έναντι του ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, προβλέπει η Nomura, στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης. Όπως εξηγεί ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος, που με τις αλλεπάλληλες μελέτες του για το θέμα τείνει να καθιερωθεί ως «ειδικός», η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης που θα πρέπει να υποστεί τη σοβαρότερη «διόρθωση» της ισοτιμίας, στη μετά το ευρώ εποχή.

Το στοίχημα και τα τρία σενάρια

Το μόνο σίγουρο πως τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πιο μεγάλο στοίχημα της ιστορίας της: Την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση είναι η έλευση της Τρόικας στις 16 Iανουαρίου για το «κλείδωμα» του νέου μνημονίου. Aκολουθεί η οριστικοποίηση των όρων του PSI και η υλοποίησή του έως το τέλος Mαρτίου, αλλά και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση που καλείται να οδηγήσει σε μία σταθερή κυβέρνηση που θα έχει την ικανότητα να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και θα βγάλει από το βάλτο την ελληνική οικονομία. Και φυσικά θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι.

Το καλό…

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο το PSI εξελίσσεται ομαλά και δημιουργείται ένα ευνοϊκό momentum προς το τέλος του πρώτου τριμήνου, το οποίο σταδιακά θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και θα αναθερμ

Keywords
Τυχαία Θέματα