Υπουργική απόφαση για εμπορική χρήση της Ακρόπολης

Στόχος, φυσικά, δεν είναι άλλος από την άντληση εσόδων.

Στον… τιμοκατάλογο με τα πιο ακριβά μνημεία στον κόσμο, τα οποία θα παραχωρούνται για φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, φιγουράρει πλέον ο Παρθενώνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Είναι η πρώτη φορά που η Ακρόπολη και τα μνημεία της γίνονται αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, ενώ ένα απλό κλικ του μνημείου ή μόλις ένα λεπτό οπτικοακουστικού υλικού θα χρεώνεται από 10 έως 100 ευρώ.

Η «τιμολόγηση» της

Ακρόπολης έγινε με τη συναίνεση και την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, με υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια», στις 13 Ιανουαρίου 2012.
Στη λίστα με τα προς εμπορική εκμετάλλευση μνημεία συγκαταλέγονται επίσης οι Δελφοί, η Αρχαία Αγορά Αθηνών, η Κνωσός, η Φαιστός και η Λίνδος, η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες και άλλα, σε όλη την Ελλάδα. Στο σύνολό τους μέχρι στιγμής είναι 20. Στόχος, φυσικά, δεν είναι άλλος από την άντληση εσόδων.

Η υπουργική απόφαση κοστολογεί με άλλη τιμή την πράξη (κινηματογράφηση-φωτογράφηση) και με άλλη τη διάθεση υλικού.

Στην περίπτωση του Ιερού Βράχου και των μνημείων που βρίσκονται στις πλαγιές του, στο τέλος της φωτογράφησης με επαγγελματικό εξοπλισμό για εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους, με παρεμβολή προσώπων, ορίζεται έως τα 1.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, για την κινηματογράφηση ή την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, με παρεμβολή προσώπων, το κόστος θα φτάνει τα 1.600 ευρώ ανά ημέρα και χώρο γυρισμάτων.

Για τη χρήση φωτογραφιών σε κάρτες, αφίσες και μαγνήτες η τιμή θα διαμορφώνεται στα 300 ευρώ, ενώ για εξώφυλλα cd και dvd η τιμή είναι 500 και 300 ευρώ, αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα