DEF IX -Φλωρίδης: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή

Τις σημερινές εργασίες του 9ου Οικονομικού Forum Δελφών, απασχόλησαν τρείς κύκλοι οι οποίοι αφορούν τη Δικαιοσύνη, στους οποίους συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης, εν ενεργεία και πρώην δικαστικοί λειτουργοί και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Στον κύκλο «Δικαιοσύνη και νομοθεσία» η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει καμία

συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών.

Στον κύκλο«Δικαιοσύνη, οικονομία και επενδύσεις»ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίουτου ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ανέφερεότι ένα από τα βασικά προβλήματα τηςΔικαιοσύνης είναι η ταχύτητα απονομήςτης, καθώς η χώρας μας υπολείπεται στοχρόνο έκδοσης των αποφάσεων, με αποτέλεσμανα δημιουργούνται προβλήματα στιςεπενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.

Εξέφρασε τηνάποψη ότι οι επενδυτές προβληματίζονταιμε τη χώρα μας γιατί επικαλούνται ότιδεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους στηνΕλλάδα (μέσω των δικαστηρίων). Μάλιστα,έκανε ειδική αναφορά, σε υπόθεση επένδυσηςπου εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείαςεδώ και 5 χρόνια και ακόμη δεν έχειεκδοθεί απόφαση. Ανέφερε, ότι στο ΣτΕπρέπει να συσταθεί ειδικό Τμήμα που οιδικαστές του θα ασχολούνται, μόνο μεθέματα επενδύσεων. Σε άλλο σημείο, οπρόεδρος του ΣΕΒ, ανέφερε ότι πρέπει ναεφαρμόζονται οι νόμοι και να υπάρχειδιαχείριση των συνεπειών.

Από την πλευράτου ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργόςκαι πρώην πρόεδρος του ΕλεγκτικούΣυνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ανέφερε ότιη Δικαιοσύνη επηρεάζει τις επενδύσειςκαι οι επενδυτές θέλουν διαφάνεια καιταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι επενδυτέςθέλουν να ξέρουν που πατάνε».

Αναφορικάμε τα παραδείγματα που ανέφερε ο κ.Παπαλεξόπουλος, ο πρώην πρόεδρος τουΕλεγκτικού Συνεδρίου τα χαρακτήρισεμεμονωμένα, ενώ τις καθυστερήσεις στηνέκδοση αποφάσεων στο ΣτΕ και το Ε.Σ. τιςαπέδωσε σε παθογένειες της διοίκησης.

Ωστόσο, ο κ.Σαρμάς ανέφερε ότι τα δικαστήρια ασκούνοικονομική πολιτική και αυτό πρέπει ναληφθεί υπόψη κατά την επικείμενησυνταγματική αναθεώρηση, αλλά και οιδικαστές πρέπει να αυτοελέγχονται.

Ο αντιπρόεδροςτου Συμβουλίου της Επικρατείας καικαθηγητής της της Νομικής Σχολής τουΑριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ) Μιχάλης Πικραμένος, ανέφερε ότιγια τις καθυστερήσεις στην έκδοση τωναποφάσεων εν μέρει ευθύνονται οιδικαστές, αλλά έχει γίνει σημαντικήπροσπάθεια βελτίωσης τα τελευταίαχρόνια, αλλά τα ΜΜΕ εστιάζουν μόνο στααρνητικά και όχι στα θετικά.

Από τουςβασικούς λόγους των καθυστερήσεων στηναπονομή της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τονκ. Πικραμένο, είναι οι αναβολές πουζητούν οι δικηγόροι, οι αποχές τωνδικηγόρων και ότι η διοίκηση δενσυμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις.Αντίθετα, ανέφερε ότι η τεχνική νοημοσύνηθα συμβάλει στην Δικαιοσύνη, καθώς τοντελικό λόγο έχει ο δικαστής.

Ο υπουργόςΔικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στονκύκλο «Δικαιοσύνη, μεταρρυθμίσεις καιτεχνική νοημοσύνη» ανέφερε ότι με τονέο δικαστικό χάρτη που επιφέρει τηνενοποίηση των Ειρηνοδικείων και τωνΠρωτοδικείων, μετά από 104 χρόνια από τησύσταση των Ειρηνοδικείων, εκτιμά ότιστο τέλος της 4ετίας ο χρόνος έκδοσηςτων αποφάσεων θα μειωθεί και από τις1.400 ημέρες που απαιτούνται σήμερα στις630 με 650.

Ακόμη, ο κ.Φλωρίδης ανέφερε ότι οι καθυστερήσειςθα μειωθούν, καθώς 963 ειρηνοδίκες θαενταχθούν στο βαθμό του πρωτοδίκη καιθα συμβάλλουν στην επιτάχυνση απονομήςτης Δικαιοσύνης. Μόνο στο Πρωτοδικείοτης Αθήνας θα ενταχθούν 263 ειρηνοδίκες.

Παράλληλα,ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μετις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στονΠοινικό Κώδικα και προβλέπεται η έκτισημέρους των ποινών που είναι πάνω απόδύο χρόνια, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικάστην διάπραξη αδικημάτων.

Σε άλλο σημείοο κ. Φλωρίδης, εξέφρασε την επιθυμία ναπάρει όλο τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας«να τον πετάξει και να κάνει έναν νέοαπό τη αρχή». Και αυτό γιατί ο ισχύωνΚώδικας Πολιτικής Δικονομίας παρέχειτη δυνατότητα οι δικηγόροι να προβάλλουνενστάσεις, κ.λπ., επιφέροντας έτσικαθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

Αναφερόμενοςστην ψηφιοποιήσει της Δικαιοσύνης είπεότι ναι μεν υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος,αλλά έως το 2026 θα έχει ολοκληρωθεί, κάτιπου θα συμβάλει στην εφαρμογή τηςτεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη.

Τέλος,αντιπρόεδρος του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας και διευθυντής του νομικούγραφείου της Προεδρίας της ΔημοκρατίαςΚωνσταντίνος Κουσούλης ανέφερε ότιέχει προβλήματα το δικαστικό σύστημα,αλλά έχει βάσιμες ελπίδες για τη βελτίωσήτου.

Στη βελτίωσηαυτή, σύμφωνα με τον κ. Κουσούλη θασυμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποίαμέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα εισέλθειστην Δικαιοσύνη.

Ορισμένεςδιατάξεις του Συντάγματος τις χαρακτήρισεαναχρονιστικές και για το λόγο αυτόεξέφρασε την άποψη ότι πρέπει κατά τηνεπόμενη συνταγματική αναθεώρηση νααλλάξουν. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ο κ.Κουσούλης ότι πρέπει να τροποιηθούν ταάρθρα 87 που αναφέρεται στην επιθεώρησητων δικαστηρίων και δικαστών, το 90 τοοποίο αφορά τα Ανώτατα ΔικαστικάΣυμβούλια και το 93 που αναφέρεται στοντρόπο δημοσίευσης των δικαστικώναποφάσεων.

Τις συζητήσειςσε όλους τους κύκλους συντόνισε ηδημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα