FT: H Tουρκία μειώνει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία

Η Τουρκία συζητά με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil τη σύναψη συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού», το οποίο θα μειώσει την εξάρτησή της από έναν μόνο εταίρο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξή του στους FT σε μια

περίοδο που οι γεωπολιτικές εντάσεις εκτόξευσαν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Μέσω της μακροπρόθεσμης συμφωνίας, που συζητά με την Exxon Mobil, η Άγκυρα θα εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατ. τόνους LNG ετησίως, είπε ο Μπαϊρακτάρ προσθέτοντας ότι το deal θα μπορούσε να διαρκέσει για μια δεκαετία.

Τισυζητά η Τουρκία με την Exxon

Οίδιος σημείωσε ότι οι εμπορικοί όροιτης συμφωνίας με την ExxonMobilαποτελούν ακόμηαντικείμενο συζήτησης.

Ηφερόμενη υπό διαπραγμάτευση συμφωνίατης Τουρκίας με την ExxonMobilέρχεται σε μα περίοδομείωσης των ρωσικών εξαγωγών στηνΕυρώπη, η οποία αυξάνει τις αγορές LNGαπό παραγωγούς ανάτην υφήλιο για να μειώσει τις εισαγωγέςμέσω αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ωςαπάντηση στον πόλεμο που εξαπέλυσε οΒλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Οιρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικούαερίου (LNG) προς την Ευρώπη μειώθηκανκατά 1,9% σε 15,8 εκατομμύρια μετρικούςτόνους το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία τηςLSEG.

ΗΤουρκία, η οποία διαθέτει ελάχιστοπετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαρτάταισε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές απότη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν,καθώς και από το υγροποιημένο φυσικόαέριο από την Αλγερία, το Κατάρ, τιςΗνωμένες Πολιτείες και τη Νιγηρία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Tουρκία, Ρωσία,Tourkia, rosia