MYTILINEOS: Πώς μια οικογενειακή επιχείρηση του 1908 κατέκτησε τόσο ισχυρή διεθνή παρουσία

Πόσες ελληνικές εταιρείες γνωρίζουμε που όχι απλά πρωτοπορούν στον κλάδο τους αλλά και διαθέτουν εντυπωσιακά μεγέθη ανάπτυξης, πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα, αντίστοιχα των οποίων έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε πολυεθνικές του εξωτερικού;

Που τολμούν να δραστηριοποιηθούν σε αγορές όπου δεν ακούς ελληνικά ούτε για δείγμα; Εταιρείες που σε περιόδους πανδημίας, γεωπολιτικών αναταραχών, οικονομικών κρίσεων και πλήρους ανατροπής στο ενεργειακό τοπίο, άφησαν πίσω τους παλιές συνήθειες και λογικές, μετασχηματίστηκαν, εξελίχθηκαν και κέρδισαν το παιχνίδι της βιωσιμότητας;

Η MYTILINEOS

Energy & Metals αποτελεί λαμπρό παράδειγμα υγιούς και δυναμικής επιχειρηματικότητας που επιτελεί σημαντικό έργο, στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Με επιχειρηματικό σχέδιο που ξεχωρίζει λόγω έξυπνου timing και οξυδερκούς στρατηγικής αντίληψης, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που περιορίζει τα ρίσκα, γεωγραφική διασπορά σε τουλάχιστον 40 χώρες και στις 5 ηπείρους, η εταιρεία δεν παύει να μας εντυπωσιάζει και να μας θυμίζει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει για το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από αριθμούς. Τα οικονομικά αποτελέσματα της MYTILINEOS το αποδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο: για το Α’ τρίμηνο του 2024 η εταιρεία επιδεικνύει 10% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €158 εκατ. έναντι €143 εκατ. το A’ τρίμηνο του 2023.

Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,141, αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, σημειώνει 12% αύξηση των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €252 εκατ., έναντι €225 εκατ. το A’ τρίμηνο του 2023.

Στις 25 Απριλίου 2024, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το Α’ τρίμηνο του 2024, η εταιρεία προχώρησε και σε μία ακόμα ανακοίνωση, ειδικής σημασίας για την εξέλιξή της και τη μελλοντική της πορεία. Ανακοίνωσε την ανασκόπηση και αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, σε συνεργασία με τους ενδεδειγμένους συμβούλους, για το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, σε διάστημα 12 έως 18 μήνες.

Πώς μια οικογενειακή επιχείρηση διαθέτει σήμερα ισχυρή διεθνή παρουσία

Αποτελεί,ασφαλώς, σημαντικό νέο για τη χρηματιστηριακήαγορά, δεδομένης και της ιδιαίτερηςπροσοχής που ελκύουν τέτοιες κινήσεις.Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι να δούμεπώς κατόρθωσε μια εταιρεία, η οποίαιδρύθηκε ως Όμιλος στην Ελλάδα το 1990,μετεξέλιξη μιας παλαιάς και ιστορικήςοικογενειακής μεταλλουργικής επιχείρησηςπου λειτουργούσε ήδη από το 1908, ναδιαθέτει σήμερα τέτοια ισχυρή διεθνήπαρουσία που της επιτρέπει πλέον ναεξετάζει την εισαγωγή της σε χρηματιστήριατου εξωτερικού, ώστε να αποκτήσειπρόσβαση σε ακόμα περισσότερα επενδυτικάκεφάλαια.

Μιαπορεία γεμάτη από σταθμούς που αποτελούνορόσημα για να οδηγηθούμε στη σημερινήθετική είδηση, αποτυπώνουν μια δυναμικήη οποία συνεχίζει να εκδηλώνεται τόσοστην ελληνική αγορά, όπου η MYTILINEOSδραστηριοποιείται στο πλήρες εύρος τουενεργειακού φάσματος, όσο και στηΜεταλλουργία, κλάδο στον οποίο η εταιρείααποτελεί ηγέτιδα δύναμη στην ΕΕ,αποτελώντας τον μεγαλύτερο καθετοποιημένοπαραγωγό αλουμινίου και αλουμίνας.

Ασφαλώς η κομβική στιγμή στην ιστορία της μετεξέλιξης της εταιρείας είναι ο μετασχηματισμός του 2022. Έχοντας ήδη, από το 2017, απορροφήσει τις θυγατρικές της και επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις πέντε ηπείρους, η εταιρεία αναδιαμορφώνει πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο το 2022 προς ένα ευέλικτο και δυναμικό σχήμα, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Συνέργεια Ενέργειας και Μεταλλουργίας

Η λέξη-κλειδί πλέον είναι ο όρος «συνέργεια». Η εταιρεία που προκύπτει στηρίζεται σε δύο επιχειρηματικούς Κλάδους, την Ενέργεια και τη Μεταλλουργία, που αλληλοσυνδεόμενοι ανοίγουν νέα παράθυρα ευκαιρίας για ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ξεκλειδώνοντας πολλαπλάσια αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι δύο κλάδοι ανανεώνονται ως προς τη δομή τους και εμπλουτίζονται ως προς τη δυνατότητα ανάληψης και ολοκλήρωσης έργων. Στον κλάδο της Ενέργειας, η MYTILINEOS αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως ολοκληρωμένο ενεργειακό utility, σε ένα φάσμα που καλύπτει από την end-to-end ανάπτυξη και εκτέλεση θερμικών μονάδων, έργων ΑΠΕ και έργων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικού αερίου, την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου και την παροχή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη

Παράλληλα, έχοντας αναγνωρίσει εγκαίρως την εξέχουσα σημασία των ορυκτών πρώτων υλών για το μέλλον της «πράσινης» βιομηχανίας, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τη γεωπολιτική ισορροπία και την ενεργειακή ασφάλεια, η MYTILINEOS εξαγόρασε την IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, εδραιώνοντας τη θέση της ως τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρώπη.

Μιατέτοια κίνηση τεκμηριώνει πλήρως γιατίη εταιρεία τοποθετείται στην πρωτοπορίατης αγοράς, ακολουθώντας ένα καλάμελετημένο σχέδιο διεθνούς επέκτασης,μέσω αξιοποίησης μακροχρόνιας καιμοναδικής τεχνογνωσίας που πλέονλειτουργεί ως μια ολοκληρωμένηεργαλειοθήκη αποτελεσματικής ανίχνευσηςτων ευκαιριών στις αγορές Ενέργειας,Μετάλλων και Υποδομών.

Ηδιάγνωση των αναγκών και ευκαιριών, τωνρίσκων και των δυνατοτήτων για κάθεσυγκεκριμένη αγορά σε χώρες όπουδραστηριοποιείται η MYTILINEOS,λαμβάνει, επίσης, σοβαρά υπ’ όψιν τονπροσανατολισμό προς μια «πράσινη»,περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία, μεδέσμευση για ελαχιστοποίηση τουανθρακικού αποτυπώματος και υιοθέτησητων δεικτών επίδοσης ESGγια το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τηνΔιακυβέρνηση. Όχι τυχαία, προς αυτήντην κατεύθυνση, η εταιρεία έχει ήδηανακοινώσει τη συμμετοχή της στηνπαγκόσμια πρωτοβουλία «ScienceBased Targetsinitiative» ενώ έχει ενταχθείστον δείκτη βιωσιμότητας DowJones Sustainability.

Ημέχρι σήμερα πορεία της MYTILINEOSαποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγματου πώς μια ελληνική επιχείρηση,συνδυάζοντας οξυδέρκεια στην αντίληψητων αγορών με γρήγορα αντανακλαστικάστις επιλογές της, διασφαλίζει περαιτέρωανάπτυξη και ανοίγει νέες σελίδες γιατην πολλά υποσχόμενη εγχώρια και διεθνήδραστηριότητά της.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα