Telegraph: Γιατί το Ιράν χτύπησε τώρα το Ισραήλ -Οι σύμμαχοι, οι στρατοί τους και τα πυρηνικά

Η μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσε τη νύχτα το Ιράν κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, εναντίον στρατιωτικών, σύμφωνα με την Τεχεράνη, στόχων σε συντονισμό και με πυραυλικές επιθέσεις από τους πληρεξουσίους του στην περιοχή, συνιστά μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στη μακρά σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Η ιρανική επίθεση έγινε σε αντίποινα για το πλήγμα που εξαπέλυσαν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σε προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο υψηλόβαθμων στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης,

της επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του Ιράν.

Ηισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείοπου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Η ηγεσία του Ιράν είχε απειλήσει με αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στην πρωτεύουσα της Συρίας, που προκάλεσε τον θάνατο του Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχέντι, εκ των κορυφαίων στρατηγών των Φρουρών της Επανάστασης και αρκετών ακόμη αξιωματικών.

Αν και το Ισραήλ δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση αυτή, πιστεύεται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Σύμφωναμε τη βρετανική εφημερίδα TheTelegraph οΖαχέντι ήταν υπεύθυνοςγια τις επιχειρήσεις του Ιράν στη Συρίακαι στον Λίβανο και σύμφωνα με πληροφορίεςσυμμετείχε στον «σχεδιασμό και τηνεκτέλεση» της επίθεσης που εξαπέλυσεστις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο Ισραήλ,στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200άνθρωποι και απήχθησαν άνω των 200. ΤοΙράν έχει αρνηθεί σθεναρά οποιαδήποτεεμπλοκή του στην επίθεση της Χαμάς.

Η εξόντωση του Ζαχέντι ήταν η σημαντικότερη υψηλού προφίλ δολοφονία μετά το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη το 2020, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Κουντς, υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί.

Γιατίεπιτέθηκε το Ισραήλ στο ιρανικό προξενείοστη Δαμασκό

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς το Ισραήλ δέχεται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο τμήμα του από την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ανκαι περιορισμένο σε μεγάλο βαθμό ωςτώρα η ανταλλαγήπυρών κατά μήκος των συνόρων καθώςοι δύο πλευρές προφανώς απεύχονται μιαδιάχυση της σύρραξης, τις τελευταίεςεβδομάδες το Ισραήλ κλιμάκωσε τηναπάντησή του με επιθέσειςεναντίον στόχων της Χεζμπολάχ πολύβαθύτερα στον Λίβανο και εναντίοναρκετών ιρανικών στόχων στη Συρία. Αλλάκαμία εξ αυτών δεν ήταν τόσο σημαντικήόσο εκείνη της 1ης Απριλίου, τόσο αναφορικάμε τον στόχο – προξενείο του Ιράν – πουεπελέγη όσο και αναφορικά με το θύματης.

Ωςεπικεφαλής των επιχειρήσεων του Ιράνστο Λίβανο ο Ζαχέντι συναντάτο τακτικάμε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα,και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην παροχήιρανικής κατασκευής πυραύλων στην οργάνωση, ανέφεραν πηγές στην Telegraph.

Στοιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1ηΑπριλίου ήταν παρών και ο υπαρχηγός τουΖαχέντι, Μοχάμεντ Χαντί Χατζί Ραχιμί,ο οποίος επέβλεπε τις επιχειρήσεις τωνΦρουρών της Επανάστασης σε ολόκληρη τηΜέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου τουσυντονισμού των επιθέσεων των ανταρτώνΧούθι της Υεμένης κατά δυτικών πλοίωνστην Ερυθρά Θάλασσα.

Η συγκέντρωση στο προξενείο των αξιωματούχων αυτών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ισραηλινή πηγή στο πρακτορείο Reuters, ήταν «μια πολύ σπάνια ευκαιρία» για το Ισραήλ να εξολοθρεύσει με ένα χτύπημα ορισμένους από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές του υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του, «μια ευκαιρία που δεν θα αγνοούσε μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση».

Ηισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείοείχε διττό σκοπό: από τη μία τη διατάραξητου εφοδιασμού της Χεζμπολάχ και τουσυντονισμού της με το Ιράν και από τηνάλλη ως προειδοποίηση ότι το Ισραήλμπορεί να πλήξει ιρανικούς στόχους όπουτο επιθυμήσει. Κάποια ισραηλινά ΜΜΕ,βέβαια, αμφισβήτησαν το σκεπτικό τηςεπίθεσης και κατά πόσον θα βελτίωνεσημαντικά την ασφάλεια του Ισραήλ ηδολοφονία ενός ανώτατου Ιρανού διοικητή.

Πώςθα απαντήσει το Ισραήλ στην ιρανικήεπίθεση;

ΟΑνώτατος Ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ ΑλίΧαμενεΐ, θεωρείται εδώ και καιρό πραγματιστής, ο οποίος θα ήθελε νααποφύγει μια κατά μέτωπο σύγκρουση μετο Ισραήλ, η οποία θα ήταν λίαν επιζήμιαγια το καθεστώς των μουλάδων, που ήδηαντιμετωπίζει την εκτεταμένη δυσαρέσκειατης ιρανικής κοινής γνώμης.

Μολονότιο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα τηςΓάζας διαρκεί μήνες, οι IDFεξακολουθούννα διαθέτουνένααξιοζήλευτο απόθεμα όπλων υψηλήςακρίβειας, που μπορούν να πλήξουντοΙράν.

Το Ισραήλ θα μπορούσε εύκολα να εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις κατά βασικών υποδομών στο Ιράν σακατεύοντας την οικονομία του και προκαλώντας πρόσθετη αμηχανία στο καθεστώς. Μεταξύ των πιθανών στόχων πιθανώς θα ήταν και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς το Ισραήλ υποπτεύεται εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ποιοιείναι οι σύμμαχοι του Ιράν;

Οισύμμαχοι του Ιράν είναι λιγοστοί τόσοόσον αφορά στον αριθμός όσο και αναφορικάμε την παγκόσμια επιρροή τους.

Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Τεχεράνης είναι πιθανώς η Χεζμπολάχ, οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, η Συρία και η Ρωσία, αλλά δεδομένου ότι η Μόσχα είναι ήδη μπλεγμένη στον πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, είναι απίθανο να διαθέτει εφεδρικά κεφάλαια ή όπλα για να βοηθήσει το Ιράν να αμυνθεί σε επιθέσεις του Ισραήλ. Η Ρωσία έχει ήδη αγοράσει εκατοντάδες drones από το Ιράν.

Επίσης,σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα τηςTelegraph,εμπορικοίεταίροι του Ιράν, όπως η Κίνα, πιθανόταταθα προτιμήσουν να μείνουν στο περιθώριοεάν ξεσπάσει μια μεγάλη περιφερειακήσύρραξη.

Οισύμμαχοι του Ισραήλ

ΤοΙσραήλ, από την άλλη, υποστηρίζουν χώρεςπου διαθέτουν ορισμένους από τουςισχυρότερους στρατούς στον πλανήτη,όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ηκυβέρνηση Μπάιντεν έχειπροσφέρει στο Ισραήλ «αδιαμφισβήτητες»εγγυήσεις ότι θα το βοηθήσει να αμυνθείέναντι των ιρανικών επιθέσεων. Οι σχέσειςτου Ισραήλ με τους άλλους συμμάχους τουστη Δύση, τηςΒρετανίας περιλαμβανομένης, έχουνεπιδεινωθεί, καθώς ο πόλεμος κατάτης Χαμάς στηΛωρίδατης Γάζαςεξελίχθηκεολοένακαι περισσότερο σε μιαανθρωπιστική καταστροφή, με άνωτων 30.000θυμάτωνκαιτον λιμό να απειλεί τονπληθυσμό στο βόρειο τμήμα του πολιορκούμενουΠαλαιστινιακού θυλάκου.

Αλλάοι ίδιες χώρες πουεπικρίνουν το Ισραήλ για τον πόλεμό τουστη Λωρίδα της Γάζας, έχουν δεσμευτεί νασταθούν στο πλευρό τουσε περίπτωση ιρανικήςεπίθεσης.

Ησύγκριση των στρατών Ισραήλ – Ιράν

ΤοΙράν πιστεύεται ότι διαθέτειπάνωαπό 370.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό,οι περισσότεροι εκτων οποίων στιςχερσαίες δυνάμεις.

ΤοΙσραήλ διαθέτει169.500 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και465.000εφέδρους, οι μισοί εκτων οποίων είχανήδη κληθεί σταόπλα μετάτην περσινήεπίθεσητης Χαμάς στο Ισραήλ. Οιπερισσότεροι απ’ αυτούς έχουν στομεταξύ γυρίσει στα σπίτια τους.

Τοπυρηνικό οπλοστάσιο

ΤοΙσραήλ, όπως γίνεται ευρέως αποδεκτό,ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του1960 ατομική βόμβα και τώρα πιστεύεταιότι διαθέτει ένα απόθεμα περίπου 90πυρηνικών κεφαλών, μολονότι ουδέποτετο παραδέχθηκε επισήμως.

ΤοΙράν, από την άλλη, προσπαθεί έκτοτε ναμη μείνει πίσω στην κούρσα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αρκετέςομάδες Ιρανών αντιφρονούντωναποκάλυψαν την ύπαρξη μιας μονάδαςεμπλουτισμού ουρανίου και μιαςεγκατάστασης παραγωγής βαρέος ύδατος.Και μολονότι αμφότερα μπορούν ναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγήπυρηνικής ενέργειας, μπορούν επίσης ναεπαναχρησιμοποιηθούν για την παραγωγήουρανίου και πλουτώνιου για όπλα,εγείροντας υποψίες ότι η Τεχεράνηπροσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικήβόμβα.

ΤοΙράν ανέκαθεν επέμενεότι οι πυρηνικές τουεγκαταστάσεις εξυπηρετούν μόνο ειρηνικούςσκοπούς. Το 2015 η Τεχεράνηυπέγραψε συμφωνία με τη Δύση αποδεχόμενησημαντικούς περιορισμούς στο πυρηνικότης πρόγραμμαπροκειμένου να χαλαρώσουνοι δυτικές κυρώσεις, ενώ επέτρεψεσε διεθνείς παρατηρητές να επισκεφθούνορισμένες από τις πυρηνικές εγκαταστάσειςτου–αν και όχι όλες –.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε το 2018 τη χώρα του από τη συμφωνία και λίγο αργότερα το Ιράν άρχισε να αγνοεί τους περιορισμούς. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post το Ιράν διαθέτει επαρκείς ποσότητες ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την κατασκευή τουλάχιστον τριών πυρηνικών βομβών εντός λίγων εβδομάδων. Το Ιράν θα χρειαζόταν μερικούς ακόμη μήνες για να κατασκευάσει «βρώμικη» πυρηνική βόμβα, και δύο χρόνια για την κατασκευής πυρηνικής κεφαλής, που θα θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε πύραυλ, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά τους.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα