Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου

Όταν ο πόνος στη μέση και τον αυχένα διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες, με εναλλαγή ανάμεσα σε διαστήματα ύφεσης που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση για τον ασθενή αλλά και υποτροπής που τον οδηγούν σε απογοήτευση, θεωρείται χρόνιος. 

Μετι συμπτώματα εκδηλώνεται;

Στηνπεριοχή της σπονδυλικής στήλης, τα πιοσυνήθη συμπτώματα είναι η αίσθησηοξύτητας και καψίματος στο σώμα, οδιαξιφιστικός πόνος με μία σειράσύντομων, οξέων «χτυπημάτων», το αίσθημα«πάγου», ο πόνος με αίσθημα «ηλεκτροσόκ»σαν να διαπερνά τον ασθενή ηλεκτρικόρεύμα, αλλά και το μυρμήγκιασμα.

«Υπάρχει ένας πολύμεγάλος

αριθμός ασθενών σε όλη τηνΕλλάδα που υποφέρουν από αυτά τασυμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα βιώνουναποκλεισμό από καθημερινές δραστηριότητεςπου τους ευχαριστούν, χωρίς να διατηρούντην ελπίδα για μία θεραπεία που θα τουςδώσει τη λύση» αναφέρει οκ. Νίκος Χαλιάσος

Νευροχειρουργός, ΔιευθυντήςΤμήματος Επιληψίας & ΛειτουργικήςΝευροχειρουργικής στο MetropolitanHospital.και προσθέτει:«Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τααίτια του χρόνιου πόνου δεν είναι γνωστά,η πρόκληση για τον πάσχοντα μπορεί ναγίνει ακόμη μεγαλύτερη».

Ποιαείναι τα συνήθη αίτια;

Οχρόνιος πόνος στη μέσησυνήθως σχετίζεται με την ηλικία, αλλάμπορεί ακόμη να οφείλεται σε προηγούμενοτραυματισμό. Στα πιο συχνά αίτιαπεριλαμβάνονται επίσης η δισκίτιδα, ηαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, ησπονδυλική στένωση, η κήλη μεσοσπονδύλιουδίσκου, το σύνδρομο μυοπεριτονιακούπόνου, όγκοι που έχουν σχηματιστεί στηνπεριοχή, πίεση που προέρχεται από τοπεριφερικό νεύρο, η διαβητική νευροπάθεια,η μεθερπητική νευραλγία, αλλά ακόμη καινευρολογικά νοσήματα. Ενώστον αυχένα,οι συχνότερες αιτίες είναι η αυχενικήσπονδυλοπάθεια αλλά και η εκφύλιση καιη πρόπτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκωνπου προέρχονται από την κακή στάση τουσώματος κατά την εργασία, την ανάπαυσηή τον ύπνο.

Δυστυχώς,όπως δείχνουν τα στατιστικά, το 54% τωνασθενών με χρόνιο πόνο δεν ζητούν ιατρικήσυμβουλή, γιατί θεωρούν ότι η κατάστασήτους δεν είναι αρκετά σοβαρή και το66,7% λαμβάνουν παυσίπονα χωρίς συνταγήπροκειμένου να καταπραΰνουν τον πόνοκαι χωρίς να αναζητήσουν τη σωστήθεραπεία.

Ποιαείναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

«Ξεκινάμεπρώτα με μία σειρά μη επεμβατικώνθεραπειών όπως είναι η φυσικοθεραπεία,η έγχυση στεροειδών και η χορήγησηαναλγητικών φαρμάκων για την καλύτερηδιαχείριση του πόνου από τον ασθενή.Όμως, σε περίπτωση που δεν μπορεί ναανακουφιστεί, διαθέτουμε στα χέρια μαςένα ακόμη ισχυρότερο ιατρικό «όπλο»για να τον βοηθήσουμε, την ηλεκτρικήνευρική διέγερση πουαποτελεί τον πιο σύγχρονο τρόποαντιμετώπισης του προβλήματος. Είναιμια ελάχιστα επεμβατική χειρουργικήεπέμβαση που αποφέρει εξαιρετικάαποτελέσματα εδώ και αρκετά χρόνια, σεχιλιάδες ασθενείς. 

Γιατην ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης,προχωράμε με τη μέθοδο νευροδιέγερσηςτου νωτιαίου μυελού (Spinal Cord Stimulation,S.C.S), μία τεχνικήπου εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταίαχρόνια. Στόχος της νευροδιέγερσης είναιη μείωση ή η διακοπή του ερεθίσματοςτου πόνου, από το σημείο που ξεκινά καιπριν φθάσει στον εγκέφαλο.

Μάλιστα,η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού,σύμφωνα με πλήθος μελετών, έχει επιτυχίατης τάξεως του 60-80%. Ενώ, βελτιώνεισημαντικά την ποιότητας ζωής τους,μειώνει την ποσότητα και τη συχνότητατης αγωγής αναλγητικών φαρμάκων καιτις επιπλοκές που προκαλεί η μακροχρόνιαλήψη τους», επισημαίνει ο ειδικός.

Πώςπραγματοποιείται η νευροδιέγερση τουΝωτιαίου Μυελού και ποια τα πλεονεκτήματατης συγκεκριμένης διαδικασίας;

«Προκειμένουνα επιτευχθεί η διέγερση του νωτιαίουμυελού, εμφυτεύονται ένα ή παραπάνωηλεκτρόδια στον ασθενή, με τοπικήαναισθησία και υπό ακτινοσκοπικήκαθοδήγηση στον επισκληρίδιο χώρο, στοπίσω μέρος, εντός του σπονδυλικού σωλήνακαι πάνω από τη σκληρά μήνιγγα τουνωτιαίου μυελού, όπου φθάνουν τα νεύρααπό το συγκεκριμένο σημείο όπου ξεκινάο πόνος.

Ταηλεκτρόδια συνδέονται με εμφυτεύσιμηγεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρικήενέργεια και εφαρμόζεται μέσω τωνηλεκτροδίων στις κατάλληλες περιοχέςτου νωτιαίου μυελού, στέλνοντας ήπιουςηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι διακόπτουντα σήματα του πόνου, καθώς αυτά οδεύουνπρος τον εγκέφαλο. Αυτοί οι ηλεκτρικοίπαλμοί καλύπτουν τα σήματα του πόνου,και έτσι αντί για πόνο, ο ασθενήςαισθάνεται μία ήπια και ευχάριστηαίσθηση μουδιάσματος.

Σεπρώτη φάση, ξεκινάμε με τη δοκιμαστικήτοποθέτηση, ώστενα διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότηταστον οργανισμό του ασθενούς και ανάλογαμε το αποτέλεσμα, αποφασίζεται η μόνιμητοποθέτηση συσκευής» εξηγεί.

«Ηεπέμβαση με τοπική αναισθησία έχει τοπλεονέκτημα της συνεργασίας του ασθενούςγια την τοποθέτηση του ηλεκτροδίου στηνκατάλληλη περιοχή της σπονδυλικήςστήλης, για την ανακούφιση των συμπτωμάτωνκαι τη ρύθμιση του νευροδιεγέρτη. Επίσης,επιτρέπει την ολιγόωρη συνολική παραμονήστο νοσοκομείο». συμπληρώνει.

Πώςπρογραμματίζεται το σύστημα νευροδιέγερσης;

«Oπρογραμματισμός του συστήματος γίνεταιτηλεμετρικά με ειδικό προγραμματιστή,τον οποίο μπορεί να ελέγχει ο ίδιος οασθενής, έχοντας τον δικό του προγραμματισμότσέπης. Συγκεκριμένα, μπορεί να διακόπτει,να ενεργοποιεί και να αυξομειώνει τηνένταση του διεγέρτη, ενώ τον έχειτοποθετημένο στην τσέπη του ή στερεωμένοστην ζώνη του.

Οασθενής επιτρέπεται να σηκωθεί και ναπερπατήσει ήδη την πρώτη μέρα μετά τηνεπέμβαση. Ενώ, τις επόμενες ημέρες,παρέχεται εκπαίδευση από ειδικευμένοπροσωπικό, προκειμένου ο ασθενής ναεξοικειωθεί πλήρως με τον προγραμματιστήτσέπης», σημειώνει ο κ. Χαλιάσος.

Πότεαξιολογούνται τα αποτελέσματα;

«Ηδοκιμαστική νευροδιέγερση διαρκείσυνήθως 1-3 εβδομάδες. Με το πέρας τουσυμφωνημένου με το γιατρό διαστήματος,πραγματοποιείται ραντεβού για τηναφαίρεση του ηλεκτροδίου στα εξωτερικάιατρεία, όπου και αξιολογείται ηαποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Σεπερίπτωση θετικής αξιολόγησης,προγραμματίζεται η μόνιμη εμφύτευσησυσκευής εσωτερικής νευροδιέγερσης,κάτω από το δέρμα, η οποία γίνεται επίσηςμε τοπική αναισθησία, κάνοντας τη μέθοδοκατάλληλη ακόμα και για ασθενείς μεσοβαρά προβλήματα υγείας.

Σεπερίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητικόαποτέλεσμα, τότε απλά αποσύρονται ταηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί.Πρόκειται για μια πλήρως αντιστρέψιμηθεραπεία, καθώς κάθε σύστημα νευροδιέγερσηςμπορεί ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθεί σεπερίπτωση ανάγκης, χωρίς καμία παρενέργεια»τονίζει, καταλήγοντας ο κ. Χαλιάσος.

*Η ΝευροχειρουργικήΚλινική του MetropolitanHospital διαθέτειέμπειρο ιατρικό προσωπικό και τον πιοσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, για τηγνωμάτευση και θεραπεία του κάθε ασθενούςξεχωριστά, σύμφωνα με τις δικές τουανάγκες. Στόχος του ιατρικού καινοσηλευτικού προσωπικού είναι ναβρίσκονται δίπλα στον ασθενή και ναπροσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίεςδιάγνωσης, παρακολούθησης, νοσηλείας,και θεραπείας εσωτερικών και εξωτερικώνασθενών με νευρολογικά νοσήματα. 

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυχένας, Νευροδιέγερση,afchenas, nevrodiegersi