Μπάιντεν: Εξετάζουμε το αίτημα της Αυστραλίας να μπει στο αρχείο η δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη (10/4) ότι «εξετάζει» το αίτημα της Αυστραλίας να σταματήσει η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα.

Τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι στήριξε ένα ψήφισμα που προωθήθηκε στο κοινοβούλιο, το οποίο ζητούσε την επιστροφή του 52χρονου Ασάνζ στη χώρα του. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν την έκδοση του Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου είναι καταζητούμενος.

«Το εξετάζουμε» είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν έχει κάποια απάντηση για το αίτημα της Αυστραλίας.

«Κάντε το σωστό, εγκαταλείψτε τη δίωξη», σχολίασε η σύζυγος του Αυστραλού, η Στέλλα Ασάνζ, που έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τη χειροτέρευση της σωματικής και ψυχικής κατάστασής του και εκφράζει τον φόβο πως «θα πεθάνει» αν εκδοθεί.

«Πάγωσε» η έκδοση του Ασάνζ

Η έκδοση του Ασάνζ «πάγωσε» τον Μάρτιο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν εγγυήσεις πως δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές θέλουν να δικάσουν τον Ασάνζ για 18 κατηγορίες – όλες εκτός από μία με βάση τον Νόμο περί Κατασκοπείας– για τη δημοσιοποίηση απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων και τηλεγραφημάτων.

Η βρετανική δικαιοσύνη απαίτησε στα τέλη Μαρτίου νέες εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για τη μεταχείριση της οποίας θα τύχει ο Αυστραλός εάν εκδοθεί, ιδίως πως δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή, ελλείψει των οποίων μπορεί να δώσει στον Τζούλιαν Ασάνζ δικαίωμα να καταθέσει ύστατη προσφυγή εναντίον της έκδοσης.

«Αγώνας για την ελευθερία του Τύπου»

Για τους υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ, η μαραθώνια δικαστική μάχη είναι στην πραγματικότητα αγώνας για την ελευθερία του Τύπου.

Η Ουάσιγκτον αντιτείνει πως ο ιδρυτής του WikiLeaks έθεσε σε κίνδυνο πολλές ζωές φέρνοντας στο φως τα αμερικανικά έγγραφα, στα οποία κατονομάζονταν ιδίως πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο νυν αρχισυντάκτης του WikiLeaks, ο Κρίστιν Χράφνσον, αντέδρασε χθες καλώντας να δοθεί «πολιτική λύση», παροτρύνοντας τις αρχές της Αυστραλίας να «συνδέσουν αυτή την υπόθεση με μελλοντικές συμφωνίες» για το εμπόριο και τη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Πρέπει να δείξουν τόλμη και να πουν ‘δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε αν δεν εγκαταλείψετε τη δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ’», εξήγησε ο κ. Χράφνσον στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστήριξης στον ιδρυτή του WikiLeaks στο κέντρο του Λονδίνου.

Αναμένεται να γίνουν σήμερα αρκετές ακόμη συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο σε ένδειξη υποστήριξης στον Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς συμπληρώνεται η πέμπτη επέτειος από τη σύλληψή του.

Η σύλληψη του Ασάνζ

Την 11η Απριλίου 2019, ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία και μεταφέρθηκε βιαίως εκτός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο. Είχε καταφύγει σ’ αυτήν το 2012, για να αποφύγει την πιθανή έκδοση του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες σε βάρος του για βιασμό —έχουν έκτοτε μπει στο αρχείο— αλλά πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ, που τον κατηγορούσαν για ηλεκτρονική πειρατεία και κατασκοπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα