Δικαστές και Εισαγγελείς για Ζωή: Κατακριτέες οι ενέργειες που μετατρέπουν τα δικαστήρια σε πεδίο σόου

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει την «αντιθεσμική και αντιδικονομική συμπεριφορά συνηγόρου – προέδρου κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε βάρος της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει: «Τέτοιου είδους πράξεις, σπάνιες μεν αλλά όχι αμελητέες, συνιστούν πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές, που

προσβάλλουν το κύρος των συλλειτουργών της
Δικαιοσύνης και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το θεσμό. Η Πολιτεία και τα αρμόδια θεσμικά όργανα οφείλουν να λάβουν όλα τα νομοθετικά και λοιπά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Τα Δικαστήρια αποτελούν χώρους αντιπαράθεσης νομικών και ουσιαστικών ισχυρισμών, προς τον σκοπό της κατίσχυσης του νόμου και της απονομής του Δικαίου. Ενέργειες που αποσκοπούν να μετατρέψουν τις δικαστικές αίθουσες σε πεδίο επικοινωνιακού "σόου" είναι κατακριτέες και πολύ περισσότερο όταν αυτές προέρχονται από πρόσωπο, που έχει ορκιστεί να διαφυλάττει το Σύνταγμα και να ενδυναμώνει την αρχή του Κράτους Δικαίου».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Σε αυτή αναφέρει:

«Ο Δικηγόρος -κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού
Λειτουργήματος- είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης και η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της. Στο
πλαίσιο δε ενάσκησης των καθηκόντων του, κατά την εκπροσώπηση και υπεράσπιση του εντολέα του σε κάθε Δικαστήριο, οφείλει να επιδεικνύει
ευπρέπεια και σεβασμό προς τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς όμως, όλο και συχνότερα, παρατηρείται ότι συγκεκριμένοι συνήγοροι προτιμούν μία συγκρουσιακή μέθοδο υπεράσπισης, κείμενη εκτός των δικονομικών ορίων, με μη αποδεκτή και απαράδεκτη συμπεριφορά και δη προς τα μέλη συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων, διακρινόμενη από παντελή έλλειψη ευπρέπειας και μέτρου. Αποκορύφωμα τέτοιων συμπεριφορών αποτελεί και η πρόσφατη απαράδεκτη, αναξιοπρεπής, πειθαρχικώς αλλά και ποινικώς κολάσιμη συμπεριφορά συνηγόρου προς τα μέλη της σύνθεσης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, η οποία όχι μόνο υπερέβη τα όρια της ευπρέπειας και παραβίασε τους δικονομικούς κανόνες, αλλά συνοδευόταν από προσβολές και αήθεις χαρακτηρισμούς προς Δικαστικούς Λειτουργούς, κατά παράβαση των όσων επιβάλλουν ο ΚΠΔ και ο Κώδικας Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος. Η παραπάνω απαράδεκτη και καταχρηστική συμπεριφορά, αλλά και κάθε ανάλογη "επίδειξη δύναμης" μέσω φωνασκιών, απειλών και προσβολών, προφανώς και δεν στοχεύει στην ορθή απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, αλλά στην παρακώλυση της διαδικασίας απονομής αυτής και στην ματαίωση του σκοπού της ποινικής δίκης. Η ΕΕΕ καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές αυτού του είδους, οι οποίες προσβάλλουν βαθύτατα το νομικό πολιτισμό μας και καλεί τους αρμόδιους να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων και την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων».

Τι συνέβη στον Βόλο με Κωνσταντοπούλου και πρόεδρο δικαστηρίου -Υπέβαλε μήνυση, της αφαίρεσαν το λόγο

Ανευ προηγουμένου ένταση επικράτησε τη Δευτέρα στα δικαστήρια του Βόλου με αφορμή την δίκη των Θωμά Κλημόπουλου και Αρ. Φραγκουδάκη, μετά από μήνυση δημοτικών συμβούλων της παράταξης Μπέου, για επεισόδια σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2017, μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της προέδρου της έδρας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας που υπερασπίζεται τους δύο κατηγορούμενους, επιτέθηκε στην πρόεδρο της αίθουσας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως λειτουργεί «υπέρ του Μπέου», ενώ κατέθεσε μήνυση εις βάρος της, αλλά και απανωτά αιτήματα εξαίρεσής της από την υπόθεση, τα οποία απορρίφθηκαν.

Η πρόεδρος από την μεριά της απευθύνθηκε προς την Κωνσταντοπούλου σε έντονο ύφος, ενώ μετά από απανωτές διακοπές της αφαίρεσε τον λόγο και δεν της επέτρεψε να κάνει ερωτήσεις σε μάρτυρες.

Πιο συγκεκριμένα, όλα άρχισαν όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε στην έδρα πώς ο ένας εκ των κατηγορουμένων, ο κ. Φραγκουδάκης, αισθάνθηκε αδιαθεσία λόγω υπέρτασης και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Η πρόεδρος του δικαστηρίου της έδωσε μόλις δύο λεπτά να καταθέσει την δήλωσή της κι εκεί ήρθε η πρώτη έκρηξη.

«Εσεις προκαλέσατε νωρίτερα ακραία ένταση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο Νοσοκομείο ο Αρ. Φραγκουδακης. Διεκδίκησε τα δικαιώματα του και ηθελημένα του προκαλέσατε βλάβη. Στοχοποιήσατε κατηγορουμένους για πολλοστή φορά. Είστε το δικαστήριο του δημάρχου», είπε και υπέβαλε γραπτό αίτημα ζητώντας να ενημερωθεί γιατί εξετάστηκαν 5 μάρτυρες χωρίς να είναι η ίδια παρούσα.

«Συμπεριφέρεστε ως δικαστής που λαμβάνει εντολές από τον Αχ. Μπέο και περιφρονεί τους κατηγορουμένους», είπε επίσης στην πρόεδρο του Δικαστηρίου, ζητώντας να διακοπεί η δίκη ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση υγείας του κ. Φραγκουδάκη, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Πλ. Ελευθερίας την κατηγόρησε για μεροληψία υπέρ του Αχ. Μπεου. «Είστε ακραία υποτελής στη δημοτική αρχή», τόνισε.

Απορρίφθηκε το αίτημα της Κωνσταντοπούλου, υπέβαλε μήνυση

Η πρόεδρος της αίθουσας απέρριψε τα αιτήματά της, όπως και την επανεξέταση των 5 μαρτύρων. Ακολούθησε η δήλωση της Κωνσταντοπούλου πως θα της υποβάλει μήνυση για παραβίαση καθήκοντος.

Ακολούθησε νέα διακοπή και αφού η πρόεδρος της έδρας ζήτησε να ενημερωθεί από το Τμήμα Μηνύσεων εάν κατατέθηκε μήνυση εναντίον της, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως η πρόεδρος γελοιοποιεί την διαδικασία. Υπέβαλλε νέο αίτημα εξαίρεσης της προέδρου και ήρθε άλλη μία διακοπή. 

Αφού απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις εξαίρεσης που κατέθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου, άρχισαν οι καταθέσεις, με την Κωνσταντοπούλου να εξοργίζεται εκ νέου επειδή κλήθηκε να καταθέσει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δ. Λιβογιάννης, ο οποίος ήταν εκείνος που υπέβαλε μήνυση στους κατηγορούμενους. Εκεί η πρόεδρος της αφαίρεσε τον λόγο και ξεκίνησε να εξετάζει τον μάρτυρα, ενώ στη συνέχεια δεν επέτρεψε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να κάνει ερωτήσεις σε μάρτυρες.

Αντίθετα, κάλεσε τον έτερο μηνυτή Α. Ζέρβα για να έρθει άλλο ένα νέο αίτημα εξαίρεσης, με την καταγγελία ότι ο κ. Λιβογιάννης είχε γνωριμία με την πρόεδρο.

Η διαδικασία συνεχίστηκε, με την Ζ. Κωνσταντοπούλου να φωνάζει «ντροπή» όταν η πρόεδρος δεν επέτρεψε τις ερωτήσεις σε έναν εκ των μαρτύρων. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου φέρεται να απαγόρευσε σε μάρτυρες να δώσουν απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα των δικηγόρων των κατηγόρων. Εκεί ήρθε και η δεύτερη μήνυση της Κωνσταντοπούλου που κάλεσε την αστυνομική διεύθυνση και ζήτησε να εφαρμοστεί αυτόφωρη διαδικασία εναντίον της προέδρου.

Το απίστευτο είναι πως στη διάρκεια της έντασης, η κατάθεση μαρτύρων συνεχιζόταν και οι δύο που μήνυσαν τους κατηγορούμενους, παραδέχτηκαν ότι δεν θυμόντουσαν αν όντως είχαν ασκήσει βία σε βάρος τους.

Στο τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε τις εξής δηλώσεις:

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δικαστές, Εισαγγελείς, Ζωή, Κατακριτέες,dikastes, eisangeleis, zoi, katakritees