Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι, αθώοι 15 -Η απόφαση του δικαστηρίου

Την ενοχή 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την τραγωδία από τη φωτιά στο Μάτι αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου), Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια), Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών

(ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Τραγωδία στο Μάτι: Ποιοι κρίθηκαν αθώοι

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα εναέρια μέσα της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος - Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς, τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή, τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου.

Ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα οι συγγενείς

Στο άκουσμα της απόφασης οι συγγενείς ξέσπασαν σε φωνές, κλάματα και ειρωνικά χειροκροτήματα.

«Κοιτάξτε με στα μάτια, πού ήσασταν, δεν είστε δίπλα μας, όλοι αθώοι;
Έχετε χάσει παιδιά; Με κοιτάτε στα μάτια; Ντροπή σε όλους. Ούτε μία συγγνώμη; Έχουμε μείνει άφωνοι όλοι. Στο διάολο, είστε καταραμένοι, δεν υπάρχει δικαιοσύνη…», φώναζαν μέσα στη δικαστική αίθουσα.

H διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο συνεχίζεται εν μέσω των αντιδράσεων αυτών.

«Το δικαστήριό σας είναι προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια», φώναξαν ακόμη συγγενείς.

«Περίμενα έξι χρόνια, θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Δεν μπορώ κυρία πρόεδρε, δεν μπορώ!», φώναξε μια γυναίκα, ενώ το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει, με τους συγγενείς να γιουχάρουν και να χειροκροτούν ειρωνικά την έδρα.

«Να καείτε στην Κόλαση, να καείτε όπως τα παιδιά μας!», φώναξαν άλλοι συγγενείς, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης για τη φωτιά και την τραγωδία στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, οι οποίοι είτε κάηκαν είτε πνίγηκαν προσπαθώντας να μην καούν, κατέθεσαν συγγενείς νεκρών, τραυματιών, επιζώντες που έζησαν έναν αληθινό εφιάλτη και οι κατηγορούμενοι.

Αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους 4 από τους 6 κατηγορούμενους

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικ. Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.

Απέρριψε τα ελαφρυντικά που ζήτησαν ο κ. Ματθαιόπουλος και ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά.

Οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ενόχους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον κάτοικο που έβαλε τη φωτιά στην Νταού Πεντέλης. «Και επαίνους μην ξεχάσετε να τους δώσετε», φώναξε από τα έδρανα των δικηγόρων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων στο δικαστήριο.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ενοχοι 6, Μάτι -Η,enochoi 6, mati -i