Η United Group συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία ανάπτυξης με αποτελέσματα-ρεκόρ για το 2023

Η United Group (UG), η κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική εταιρεία της Nova, κατέγραψε επίδοση ρεκόρ για το οικονομικό έτος 2023.

Ο όμιλος σημείωσε αύξηση 7%, τόσο στα έσοδα, όσο και στo EBITDAal σε 2.791 εκατ. ευρώ και 988 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Προσαρμόζοντας τον αντίκτυπο της πώλησης

των σταθμών βάσης τον Αύγουστο του 2023, ο όμιλος σημείωσε 10% οργανική αύξηση του EBITDAal σε σύγκριση με το 2023.

Συνολικά,όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητεςσημείωσαν ισχυρή οργανική αύξηση τωνεσόδων. Οι επιδόσεις επωφελήθηκανιδιαίτερα από: 1) τη συνεχή επέκταση τηςβάσης συνδρομητών κινητής τηλεφωνίαςσε συμβόλαια σε όλες τις αγορές τουομίλου, 2) την ισχυρή ζήτηση ICTλύσεων και B2B, ιδίως στην Ελλάδα, και 3)την ανάπτυξη της United Media που βασίζεταιστην αύξηση των πωλήσεων διαφήμισηςκαι τηλεοπτικού χρόνου.

ΤοEBITDAal ενισχύθηκε τόσο από αυτούς τουςπαράγοντες που οδήγησαν σε σημαντικήαύξηση των εσόδων, όσο και από την συνεχήδιαχείριση του κόστους, που επέτρεψεστον όμιλο να διατηρήσει τα περιθώριαEBITDAal στο 35%, παρά τις πληθωριστικέςπιέσεις.

«Το 2023 ήταν χρονιά στρατηγικής ενοποίησης των εξαγορών μας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κροατία, με όλες τις απαραίτητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των συνεργειών κόστους, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, οι περαιτέρω επενδύσεις μας σε οπτικές ίνες και 5G, καθώς και οι νευραλγικές εξαγορές φάσματος, συνέβαλαν στην εδραίωση της θέσης μας σε όλες τις μεγάλες αγορές», δήλωσε η Victoriya Boklag, Διευθύνουσα Σύμβουλος του United Group. «Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, συνεχίσαμε να επιτυγχάνουμε ισχυρή ανάπτυξη, ακολουθώντας με συνέπεια τη στρατηγική μας για την παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, με σύγχρονες και ισχυρές υποδομές».

Ενοποιημένοεπιχειρηματικό μοντέλο ως βασικόστοιχείο διαφοροποίησης

ΗUnitedGroupσε σταθερή βάση επιτυγχάνει ανάπτυξηέχοντας μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ως ηκορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών καιmediaστη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η UnitedGroupέχει στις περισσότερες αγορές όπουδραστηριοποιείται τα μεγαλύτερα δίκτυανέας γενιάς, παρέχοντας υψηλές ταχύτητεςσταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παραγωγήτηλεοπτικού περιεχομένου, παραγωγή καιμετάδοση κορυφαίων αθλητικών γεγονότωνκαθώς και ψυχαγωγικών εκπομπών καιπολλά από τα πλέον αξιόπιστα ειδησεογραφικάportalsστις αγορές αυτές. Το 2023, περισσότερααπό 5,30 εκατομμύρια νοικοκυριάχρησιμοποίησαν τις ευρυζωνικές υπηρεσίεςτης UnitedGroup,ενώ 7,34 εκατομμύρια συνδρομητέςχρησιμοποίησαν υπηρεσίες κινητήςτηλεφωνίας. Η προσήλωση της εταιρείαςγια συνδυαστικά πακέτα που ενδυναμώνουντην προϊοντική αξία, συγκλίνουν σταθερήκαι κινητή τηλεφωνία,αποτελούνβασικό παράγοντα τηςς της συνεχόμενηςεπιτυχίας.

Έναςεπιπλέον σημαντικός παράγοντας πουέχει συμβάλει σε αυτά τα αποτελέσματαείναι η ισχυρή δραστηριότητα της UnitedGroup στον κόσμο των media. Επιπλέον, η UnitedMedia έχει διείσδυση σε 8,2 εκατομμύριανοικοκυριά μέσω των καναλιών της, ενώη ομάδα παραγωγής περιεχομένου δημιουργείσυναρπαστικό περιεχόμενο για τα κανάλιατης συνδρομητικής τηλεόρασης, ενισχύονταςσε συνεχή βάση τις συνδρομές τηλεόρασης.Η United Media σήμερα παράγει σχεδόν το 50% τουσυνολικού περιεχομένου του τηλεοπτικούτης χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένωντων δραστηριοτήτων ελεύθερων καναλιών,τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασηςκαι των αθλητικών καναλιών. Τα κύριαπρογράμματά της στην prime time ζώνηαπολαμβάνουν συνήθως ποσοστά τηλεθέασηςμεταξύ 25% και 40%, στις αγορές όπουδραστηριοποιείται ο τομέας της UnitedMedia.

Επιτυχέςιστορικό εξαγορών

ΗUnitedGroupέχει ολοκληρώσει με επιτυχία σχεδόν150 επιτυχημένες εξαγορές από το 2000, πέντεαπό τις οποίες το 2023. Ένα σημαντικόορόσημο ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση τηςεξαγοράς της BulsatcomEOOD,του 3ου παρόχου σταθερών τηλεπικοινωνιακώνυπηρεσιών στη Βουλγαρία, από την UnitedGroup,τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτή η εξαγοράθα επιτρέψει στην εταιρεία να διευρύνειτο ποσοστό νοικοκυριών όπου μπορεί ναπροσφέρει υπηρεσίες στη Βουλγαρία, έτσιώστε η UnitedGroupνα προσφέρει τα on-demandπροϊόντα και υπηρεσίες της στους πελάτεςτης Bulsatcom.

Ξεδιπλώνοντας τη δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη

HUnited Group σημείωσε ουσιαστική βελτίωσητων λειτουργικών ταμειακών ροών κατάτο 2023, η οποία οφείλεται τόσο στην αύξησητου EBITDAal όσο και στη μείωση του CAPEX (από27% των εσόδων το 2022 σε 23% το 2023, εν μέρειλόγω της μείωσης των κεφαλαιοποιημένωναποθεμάτων που συσσωρεύθηκαν για νααντιμετωπιστούν τα ρίσκα της εφοδιαστικήςαλυσίδας των προμηθευτών κατά τη διάρκειατης πανδημίας). To2023, η United Groupεκμεταλλεύτηκε την ισχυρή ζήτηση γιασταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, γιανα πωλήσει το παθητικό – μη στρατηγικό– εξοπλισμό των σταθμών βάσης, έναντιεσόδων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτάχρησιμοποιήθηκαν για τη σημαντικήαπομόχλευση της εταιρείας, απελευθερώνονταςμε τη σειρά τους ταμειακές ροές γιαμελλοντική ανάπτυξη. Στις 31 Δεκεμβρίου2023, η καθαρή μόχλευση (λόγος του καθαρούχρέους του Ομίλου προς το ετήσιοπροσαρμοσμένο EBITDAal των δύο τελευταίωντριμήνων) μειώθηκε σε 4,20x, συγκρινόμενομε 4,96x στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Οι οίκοιαξιολόγησης επιβεβαίωσαν την πιστοληπτικήαξιολόγηση του United Group με Β2 (σταθερή) /Β (θετική) (Moody's / S&P).

Τασημαντικά ορόσημα του 2024

Το2023, η UnitedGroupσημείωσε σημαντικά βήματα προόδου,βάζοντας τις βάσεις για τη συνέχιση τηςεπιτυχημένης πορείας και στο πρώτοτρίμηνο του 2024. Οι προσπάθειές απέδωσανκαρπούς, καθώς διασφάλισε τη θέση τουδεύτερου μεγαλύτερου παρόχου κινητήςτηλεφωνίας στη Σλοβενία, επίτευγμα πουαντικατοπτρίζει τη δέσμευση της εταιρείαςνα επεκτείνει το αποτύπωμά της στηνπεριοχή. Η επένδυση της UnitedGroupσε υποδομές οπτικών ινών μέχρι το σπίτι(FTTH)την κατέστησε δεύτερο μεγαλύτερο πάροχοFTTHστην Ελλάδα, πραγματοποιώντας το όραματης εταιρείας να παρέχει πραγματικάυψηλές ταχύτητες internetστα ελληνικά νοικοκυριά. Επίσης, ηστρατηγική κίνηση εξαγοράς της Bulsatcomέχει ήδη εδραιώσει τη θέση της ως ομεγαλύτερος πάροχος στη Βουλγαρία. Μετην ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων τηςBulsatcom,η UnitedGroupστοχεύει να βελτιώσει τις υπηρεσίεςκαι να προσεγγίσει μια ευρύτερη πελατειακήβάση.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
United Group, -ρεκόρ, 2023,United Group, -rekor, 2023