Μελάνωμα: Ξεκίνησαν δοκιμές τρίτης φάσης πρωτοποριακού εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του δέρματος

Γιατροί στη Βρετανία ξεκίνησαν σε εκατοντάδες ασθενείς τις δοκιμές τρίτης φάσης του πρώτου εξατομικευμένου εμβολίου mRNA για το μελάνωμα, που σύμφωνα με ειδικούς έχει τις δυνατότητες να αλλάξει μόνιμα τους κανόνες του παιχνιδιού αναφορικά με τη θεραπεία του καρκίνου.

Το μελάνωμα προσβάλει κάθε χρόνο περίτους 132.000 ανθρώπους παγκοσμίως και είναιη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου τουδέρματος. Η κύρια θεραπεία προς το παρόνείναι η χειρουργική επέμβαση, ενώχρησιμοποιούνται ενίοτε και ακτινοθεραπείες,φάρμακα και χημειοθεραπεία.

Ειδικοί

τώρα δοκιμάζουν νέα, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, εμβόλια που βοηθούν τον οργανισμό τους να κυνηγά τα καρκινικά κύτταρα αποτρέποντας την επανεμφάνιση της νόσου.

Το εμβόλιο δοκιμάζεται και για τονκαρκίνο των πνευμόνων, της ουροδόχουκύστης και των νεφρών

Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι τα εμβόλια αυτά μείωσαν δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε ασθενείς με μελάνωμα και τώρα ξεκινά η τελική, τρίτη φάση υπό την επίβλεψη της UCLH.

Τα εμβόλια αυτά έχουν τηδυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα μεμελάνωμα και δοκιμάζονταικαι σε άλλους καρκίνους,όπως εκείνοι τωνπνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και τωννεφρών, όπως είπε η δρΧέδερ Σο, που συντονίζει σε πανεθνικόεπίπεδο την δοκιμή. «Είναι από τα πιοσυναρπαστικά πράγματα που έχουμε δειεδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για έναπραγματικά λεπτεπίλεπτο εργαλείο… Οιασθενείς είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι».

Εξατομικευμένο εμβόλιο για το μελάνωμα

Το εμβόλιο είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και όγκου ενός ασθενούς. Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο χρησιμοποιεί γενετικό υλικό γνωστό ως αγγελιοφόρο RNA – ή mRNA – και λειτουργεί εισάγοντας κοινούς δείκτες από όγκους στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Στόχος είναι να το βοηθήσει να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Το εμβόλιο φέρει κωδικοποίηση για έωςκαι 34 νεοαντιγόνα και ενεργοποιεί μιααντικαρκινική ανοσολογική απόκριση,που βασίζεται στις μοναδικές μεταλλάξειςστον καρκίνο ενός ασθενούς. Για τηνεξατομίκευσή του, αφαιρείται δείγμαόγκου κατά τη διάρκεια της χειρουργικήςεπέμβασης του ασθενούς και εν συνεχείαγίνεται προσδιορισμός της αλληλουχίαςDNA και χρήση τεχνητήςνοημοσύνης. Το αποτέλεσμα είναι έναεξατομικευμένο αντικαρκινικό έμβολοπου είναι ειδικό για τον όγκο τουασθενούς.

«Πρόκειταισε μεγάλο βαθμό γιαμια εξατομικευμένηθεραπεία και είναι πολύ πιο έξυπνη απόορισμένες απόψεις από ένα εμβόλιο. Είναιαπολύτως προσαρμοσμένηστον ασθενή - δεν θαμπορούσατε να κάνετε τοεμβόλιο στον επόμενοασθενή στη σειρά, επειδή δεν θα περιμένατενα λειτουργήσει. Νομίζωότι υπάρχει πραγματική ελπίδα ότι αυτάτα εμβόλια θα αλλάξουν τους κανόνες τουπαιχνιδιού στηνανοσοθεραπεία», είπε ηδρ Σο.

Στόχος η θεραπεία του καρκίνου

Ο στόχος είναι η τελικήθεραπεία του καρκίνου και η εξάλειψηκυττάρων που μπορεί να μην εμφανίζονταιστις απεικονιστικέςεξετάσεις.

Η δοκιμή δεύτερης φάσηςδιαπίστωσε ότι σταάτομα με μελάνωμα υψηλού κινδύνου πουέκαναν το εμβόλιο -μαζί με το ανοσοθεραπευτικό φάρμακοKeytruda – μειώθηκαν περίπουστο μισό (49%) οιπιθανότητες να πεθάνουνή να επανεμφανιστεί ο καρκίνος τουςμετά από τρία χρόνια σεσύγκριση με εκείνους πουέλαβαν μόνον το Keytruda.

Η τρίτη φάση της παγκόσμιαςδοκιμής θα περιλαμβάνει ένα ευρύτεροφάσμα ασθενών και οι ερευνητές ελπίζουννα στρατολογήσουν περίπου 1.100 άτομα.Τουλάχιστον 60 έως 70 ασθενείς σε οκτώκέντρα στη Βρετανίαπρόκειται να μετάσχουνστις δοκιμές, ενώ ο συνδυασμόςτου εμβολίου και τουανοσοθεραπευτικού φαρμάκου θαδοκιμαστεί επίσης για τονκαρκίνο του πνεύμονα, τηςουροδόχου κύστης και των νεφρών.

Συναρπαστική εξέλιξη στη σύγχρονηαντικαρκινική θεραπεία

Ο καθηγητής Λόρενς Γιανγκ τουΠανεπιστημίου του Γουόργουικ έκανελόγο για «μια από τις πιο συναρπαστικέςεξελίξεις στη σύγχρονη αντικαρκινικήθεραπεία».

«Το ενδιαφέρον για τα αντικαρκινικά εμβόλια αναζωπυρώθηκα τα τελευταία χρόνια με τη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός ελέγχει την ανοσολογική απόκριση και με την εμφάνιση των εμβολίων mRNA, που καθιστούν πολύ πιο απλή την ανάπτυξη ενός εμβολίου βασισμένου στο ανοσοποιητικό προφίλ του όγκου του ίδιου του ασθενούς. Η ελπίδα είναι ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους καρκίνους όπως αυτός του πνεύμονα και του παχέος εντέρου», σημείωσε ο καθηγητής.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μελάνωμα, Ξεκίνησαν, RNA,melanoma, xekinisan, RNA