Πάσχα: Πού θα κινηθεί φέτος η τιμή του αρνιού -Τα φθηνότερα και ακριβότερα τσουρέκια και σοκολατένια αβγά

Με ελέγχους για τα περιθώρια κέρδους και άσκηση πίεσης στον ανταγωνισμό μέσω του «Καλαθιού», θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να «φρενάρει» το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού.

Το μήνυμα προς τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει δοθεί εδώ και μέρες, οριοθετώντας την τιμή του οβελία, που θα μπει στο “Καλάθι του Πάσχα”, πέριξ των 10 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι οι τιμές στη Βαρβάκειο και πολύ περισσότερο στα συνοικιακά κρεοπωλεία, κινούνται ψηλότερα.

Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επί του παρόντος κλείνουν συμφωνίες για τιμές γύρω στα 7,5- 8 ευρώ, υποστηρίζουν ότι

για να “βγουν”, θα πρέπει η τιμή σφαγής να ανέβει στα 10 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι να φτάσουν αρνιά και κατσίκια στον καταναλωτή, η τιμή τους θα έχει φτάσει στα 14- 15 ευρώ, ενώ όσο “μπαίνουμε” στη Μεγάλη Εβδομάδα, η τιμή πιθανότατα θα “τσιμπήσει” ως τα 16 ευρώ στα κρεοπωλεία.

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη οι τιμές χονδρικής στην Κεντρική Αγορά (ΟΚΑΑ) κινούνται πάνω από τα 10 ευρώ, ενώ ακόμα και τα ρουμάνικα αρνιάπωλούνται οριακά φτηνότερα από τα ελληνικά.  

Η σύγκριση με πέρσι, τόσο στα αρνιά όσο και στα κατσίκια, δείχνει αυξήσεις, οι οποίες από τους παραγωγούς αποδίδονται στα κόστη εκτροφής, ενώ αν ανατρέξει κανείς στις τιμές προ κρίσης, θα διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι ανατιμήσεις στα αναλώσιμα των κτηνοτρόφων, οι οποίες πέρασαν στον καταναλωτή. Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό αρνί πωλούνταν στη χονδρική το πολύ 6,20 ευρώ το κιλό, δηλαδή περίπου 4,50 ευρώ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.  

Πέρα από τον “πονοκέφαλο” των τιμών, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο τι αγοράζουν, καθώς όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, είναι σε έξαρση οι παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Όπως προβλέπει η σχετική αναθεωρημένη ΚΥΑ, τα ελληνικής καταγωγής σφάγια θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μπλε, ορθογώνια παραλληλόγραμμησφραγίδα. Και για πρώτη φορά φέτος, ένα ζώο μπορεί να χαρακτηρίζεται ελληνικό ΜΟΝΟ αν έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.  

Τα συναρμόδια υπουργεία αναμένται να πυκνώσουν τους ελέγχους τα επόμενα 24ωρα, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομα “βαφτίσια”.Πέρα από τις πύλες εισόδου στη χώρα, όπου χαρακτηρίζονται ως αδύνατο σημείο οι νυχτερινές διελεύσεις φορτίων, θα ενταθεί η παρουσία μικτών κλιμακίων και στους χώρους σφαγής.  

Το... χρηματιστήριο των τσουρεκιών και των σοκολατένιων αυγών 

Στο “Καλάθι του Πάσχα” εντάσσεται και το τσουρέκι, στο οποίο ήδη καταγράφονται ανατιμητικές τάσεις, αν και οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές τόσο από περιοχή σε περιοχή, όσο και ανάλογα με το αν έχουν γέμιση ή όχι.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα σοκολατένια αυγά, που μπορεί να εντάσσονται και αυτά στο “Καλάθι”, ωστόσο τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του κακάοέχουν προκαλέσει σοκ σε όσα ζαχαροπλαστεία και βιοτεχνίες δεν είχαν προνοήσει εγκαίρως για αποθέματα. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του κακάο έσπασε ακόμα και το φράγμα των 12.000 δολαρίων, πριν υποχωρήσει στα 10.500 δολάρια, όταν το περασμένο Φθινόπωρο “έπαιζε”γύρω στα 3.500 δολάρια!  

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς του Pricefox, σε κεντρικές περιοχές της Αττικής, όπως το Κολωνάκι και η Ομόνοια, οι τιμές των τσουρεκιώνκυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα.  Πιο συγκεκριμένα, στο Κολωνάκι η ελάχιστη τιμή για το απλό τσουρέκι είναι στα 5,29 ευρώ και η μέγιστη 12,80. Όσον αφορά στα γεμιστά τσουρέκια οι τιμές τους κυμαίνονται από 8,29 ευρώ έως 20 το πιο ακριβό. Στο Κολωνάκιμπορείς να βρεις σοκολατένιο αυγό από 14 ευρώ έως και 25.  Από την άλλη στην Ομόνοια το απλό τσουρέκι ξεκινάει από 5,70 και φτάνει μέχρι 12,80 και το γεμιστό με σοκολάτα από 8,29 έως 24 ευρώ. Σοκολατένια αυγά στην Ομόνοια θα βρεις με 7,20 ευρώ.  

Στα βόρεια προάστια και πιο συγκεκριμένα στα Μελίσσια οι τιμές στο απλό τσουρέκι είναι ίδιες με αυτές του Κολωνακίου, 5,29 ευρώ η ελάχιστηκαι 12,80 ευρώ η μέγιστη.  Τα γεμιστά τσουρέκια ξεκινούν από 8,29 ευρώ και φτάνουν μέχρι 23,80, ενώ τα σοκολατένια αυγά κυμαίνονται μεταξύ 7,20- 23,80 ευρώ.  

Με 4 ευρώ το τεμάχιο, το πιο οικονομικό τσουρέκι στην Αττική θα βρεις στο Κερατσίνι, ενώ το πιο ακριβό στην Ομόνοια με 5,70 ευρώ. Αναφορικάμε το γεμιστό τσουρέκι εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το πιο ακριβό φθηνό συναντάται στο Κερατσίνι με 9,90 ευρώ, την ώρα που στο Κολωνάκι, την Ομόνοια και τα Μελίσσια μπορείς να το βρεις με 8,90 ευρώ. Το πιο ακριβό, ωστόσο, γεμιστό τσουρέκι συναντάται σταΜελίσσια με 24 ευρώ. 

Θεσσαλονίκη  

Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη τιμή για το απλό τσουρέκι ανέρχεται στα 6,50 ευρώ και η μέγιστη στα 12,80. Τα γεμιστά τσουρέκια κυμαίνονται από 12,5- 23 ευρώ και τα σοκολατένια αυγά στα 8 ευρώ. 

Πάτρα  

Στην πρωτεύουσα της Αχαΐας το απλό τσουρέκι θα σου κοστίζει 6 ευρώ, ενώ το γεμιστό κυμαίνεται από 9,80 έως τα 16 ευρώ. 

Λάρισα  

Η πιο οικονομική επιλογή στη Λάρισα για απλό τσουρέκι είναι 5 ευρώ και η πιο ακριβή 7,90. Τα γεμιστά τσουρέκια κυμαίνονται από 10,98 μέχρι και 13,20 ευρώ. 

Βόλος  

Στο Βόλο το απλό τσουρέκι συναντάται στα 4,5 ευρώ το πιο οικονομικό και στα 9 το πιο ακριβό. Τα γεμιστά τσουρέκια ξεκινάνε από 7,4 ευρώ και φτάνουν έως τα 16, ενώ τα σοκολατένια αυγά θα τα βρεις με 7,2 ευρώ. 

Ηράκλειο Κρήτης  

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην πόλη του Ηρακλείου, το απλό τσουρέκι ξεκινάει από τα 5,9 ευρώ και φτάνει τα 10, ενώ το γεμιστό συναντάται στα 12,90 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάσχα, Πού, -Τα,pascha, pou, -ta