Παύλος Μαρινάκης: Οι 3 παρεμβάσεις για την ακρίβεια -Επίδομα μητρότητας: Μια νέα μητέρα παίρνει πλέον €10.000

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεδίπλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μιλώντας στο Mega τόνισε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και κινείται σε τρεις κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή του:

Μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα (κατώτατος μισθός στα 830, μέσος μισθός, συντάξεις) οι οποίες σωρευτικά είναι πάνω από τον μέσο όρο του πληθωρισμού σωρευτικά, ο οποίος είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όροΈλεγχοι στην αγορά (μόνο
χθες 1,5 εκατ. πρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις) που θα συνεχιστούν όχι μόνο όσο υπάρχει εισαγώμενος πληθωρισμός. Στοχευμένες παρεμβάσεις. Έχουμε κάνει πολλές και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δεν είναι μόνο το καλάθι του νοικοκυριού, δεν είναι μόνο οι τελευταίες 4 παρεμβάσεις του υπ. Ανάπτυξης που φαίνεται ότι αποδίδουν, αλλά και σε κατηγορίες πολιτών. Ανακοινώθηκε το άνοιγμα πλατφόρμας για το επίδομα μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Ως τώρα ήταν σαν μητέρες δεύτερης κατηγορίας, έπαιρναν ένα εφάπαξ εισόδημα. Με απλά λόγια, τώρα παίρνουν 830 ευρώ το μήνα (και αναδρομικά) επί 9 μήνες συν το επίδομα γέννας. Δηλαδή μια νέα μητέρα από ένα εφάπαξ 600-700 ευρώ παίρνει συνολικά πάνω από 10.000 ευρώ συνολικά για τα πρώτα της βήματα.

Ερωτηθείς για τα «θαύματα» Κασσελάκη κατά την βάπτισή του, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν πειράζει καθόλου που είναι θρήσκος ούτε που εκμυστηρεύτηκε μια προσωπική του στιγμή αλλά σημείωσε:

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν τη θρησκεία και στην ίδια πρόταση να λέμε για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους. Ή να κατηγορούμε αυτούς που μιλούν για πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια οι οποίες συμφωνώ, δεν ανήκουν σε κανέναν, είναι ιερές έννοιες και πάντα το λέγαμε, αρκεί να τις υπερασπίζεται με την στάση ζωής του. Δεν είναι δική μας δουλειά, να μπούμε σε αυτό. Ο κ. Κασσελάκης ξεδιπλώνει τις δικές του απόψεις με ένα μέρος του ακροατηρίου του να συμφωνεί, άλλο να διαφωνεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εμείς, είναι να συνεχίσουμε τη σκληρή μας δουλειά».

Το δεύτερο, είπε ο κ. Μαρινάκης είναι ότι «ο κόσμος είδε ότι με τους θαυματοποιούς δεν βρήκε άκρη. Αυτοί οι οποίοι θα περπατούσαν στο νερό, θα έκαναν το ψάρι κρέας, θα διέγραφαν χρέη, τελείωσαν».

Ερωτηθείς για το εάν ο κ. Κασσελάκης με αυτά που είπε προσομοιάζει με τις επιστολές του Ιησού που διατυμπάνιζε ο κ. Βελόπουλος, απάντησε: «Έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά ως προς το πού καταλήγουν Στα λεφτόδεντρα».

Για να εξηγήσει: «Δηλαδή, οι συντάξεις των 3.000 ευρώ που έγιναν 4.000 την επόμενη ημέρα από τον κ. Βελόπουλο και ο μηδενισμός ΦΠΑ σε κάποια αγαθά που κοστίζουν 2,3 δις το χρόνο του κ. Κασσελάκη, έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Τα λεφτόδεντρα. Ευτυχώς για την αλήθεια, δυστυχώς για όσα περάσαμε, η λογική αυτή δοκιμάστηκε στην πράξη και είδαμε πού οδήγησε. Εμείς λοιπόν ούτε θαύματα υποσχόμαστε, ούτε τη ζωή των πολιτών μπορούμε να αλλάξουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Υποσχόμαστε και εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα που με σκληρή δουλειά έχει αποτελέσματα μετρήσιμα, σε μια δύσκολη καθημερινότητα».

Δείτε το βίντεο:

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πριναπό λίγο είχαμε μια κουβέντα για ταθέματα της ακρίβειας, πλησιάζει και τοΠάσχα, περιμένει ο κόσμος να πάει στοχωρίο του, με τι τιμές, τι θα πρέπει ναπληρώσει. Και εδώ υπάρχει ένα βασικόερώτημα. Εσείς έχετε μια πολιτική καιαυτή τη στιγμή έχετε βγάλει απ’ έξω τηβοήθεια σε κάποια νοικοκυριά για τηβενζίνη, ένα έκτακτο βοήθημα, δεν θαέπρεπε ειδικά μετά τις νέες εξελίξειςπου έχουμε με τις ανατιμήσεις και σεπροϊόντα και στη βενζίνη;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’αρχάς να πούμε ότι όποιος δεν παραδέχεταιότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα πουαπασχολεί κάθε νοικοκυριό, κάθε πολίτηκαι ειδικά αυτούς που έχουν ακόμαμεγαλύτερο πρόβλημα, είναι εκτόςπραγματικότητας. Και οι πρώτοι που τοβλέπουμε είμαστε εμείς, που έχουμε καιτην υποχρέωση να το επιλύσουμε ή τέλοςπάντων να μειώσουμε τις συνέπειες. Δενείμαστε θαυματοποιοί. Δεν είμαστε αυτοίπου θα πούμε ότι με ένα κουμπί θαεξαφανιστεί η ακρίβεια, γιατί όσοι τοέχουν πει αυτό δεν το έχουν βρει τοκουμπί, γιατί θα το είχαν εφαρμόσει καιοι υπόλοιπες χώρες.

Κινούμαστεσε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη, ηκυριότερη, είναι οι μόνιμες αυξήσειςστα εισοδήματα. Κατώτατος μισθός, πουπήγε από τα 650 στο 830 ευρώ. Ο μέσος μισθόςπου έχει αυξηθεί κατά 20%. Αυτές οι αυξήσειςστο δημόσιο τομέα, στους συνταξιούχους-για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας-έχουμε καταφέρει να είναι πάνω από τονμέσο όρο σωρευτικά και του πληθωρισμούσυνολικά, που για την Ελλάδα είναι 15% τατελευταία χρόνια, είναι πολύ κάτω απότον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και ο πληθωρισμόςτροφίμων είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο,που είναι ο πιο επίμονος, ο πιο δύσκολοςδείκτης.

Ηδεύτερη στόχευσή μας, ο δεύτερος πυλώναςείναι οι έλεγχοι. Μόνο χθες 1,5 εκ. ευρώπρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις. Οιέλεγχοι οι οποίοι συνεχίζονται,εντείνονται και θα συνεχιστούν όχι μόνοόσο θα υπάρχει εισαγόμενος πληθωρισμός,εισαγόμενη ακρίβεια, γιατί οι παραπλανητικέςεκπτώσεις και όλα αυτά δεν γεννήθηκανμόνο με την ακρίβεια.

Καιη τρίτη κατηγορία είναι οι στοχευμένεςπαρεμβάσεις. Θα μου επιτρέψετε ναδιαφωνήσω. Πάντοτε, προφανώς, ο εχθρόςτου καλού είναι το καλύτερο. Άλλα έχουμεκάνει πολλές και θα συνεχίσουμε νακάνουμε. Και δεν είναι μόνο το «καλάθιτου νοικοκυριού». Δεν είναι μόνο οιτελευταίες τέσσερις παρεμβάσεις τουΥπουργείου Ανάπτυξης, που φαίνεται ότιαποδίδουν. Παράδειγμα ο εξορθολογισμόςτων τιμών στα σουπερμάρκετ, οι καθαρέςτιμές πάνω στις οποίες γίνονται εκπτώσειςοδήγησαν σε μείωση 15-17% στα ίδια προϊόντα.Αντιστοίχως, η ίδια μείωση περίπου,είναι και στο βρεφικό γάλα. Αλλά, ξέρετεκάτι; Στοχευμένες παρεμβάσεις είναικαι σε κατηγορίες πολιτών. Ανακοινώθηκετο άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομαμητρότητας - κάναμε και μια συζήτησηπριν στο διάλειμμα – για αγρότισσεςκαι ελεύθερες επαγγελματίες. Να πούμεμε απλά λόγια τι συνέβη στην Ελλάδα γιααυτές τις γυναίκες που ήταν σαν μητέρεςδεύτερης κατηγορίας. Μέχρι πρότινοςέπαιρναν ένα εφάπαξ επίδομα, μια φοράδηλαδή, λες και είναι λιγότερο σημαντικήμια μητέρα δικηγόρος, μηχανικός,λογίστρια, αγρότισσα. Τώρα παίρνουν 830ευρώ το μήνα και αναδρομικά για εννέαμήνες, συν το επίδομα γέννας που ισχύειγια όλες τις μητέρες, το οποίο για έναπαιδί είναι 2.400 ευρώ. Δηλαδή, μια νέαμητέρα - όχι ότι αυτό λύνει όλα ταπροβλήματα, αλλά πλέον από ένα επίδομαεφάπαξ 600-700 ευρώ- παίρνει συνολικά πάνωαπό 10.000 ευρώ για τα πρώτα της βήματα,για να στηριχτεί σε μια πολύ δύσκοληπερίοδο. Το βιώνουν όλοι οι νέοι γονείςκαι ειδικά αυτοί που δεν έχουν κάποιαεισοδήματα παραπάνω ή δεν έχουν μιασταθερή δουλειά. Στηρίζεται και οπατέρας. Θέλω να πω, αυτά είναι πολλάπαραδείγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ναι,αλλά 8 στους 10, που λένε ότι το σημαντικότεροπρόβλημα είναι η ακρίβεια, κάνουν λάθος;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι,μα αυτό σας λέω. Ξεκίνησα έτσι κ.Σιωμόπουλε. Είναι το απόλυτο πρόβλημα.Είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεικαι η χώρα μας και όλη η Ευρώπη. Άμα δείτετον πίνακα της Eurostat,η Ελλάδα μπορεί να είναι στα τρόφιμαστον μέσο όρο, αλλά ο μέσος όρος είναιένα αμείλικτο νούμερο. 30% αύξηση τιμώνμέσα σε τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, εκεί πουέδινε κάποιος 100 ευρώ, για παράδειγμαγια το σουπερμάρκετ, μεσοσταθμικά δίνει130. Ο πληθωρισμός συνολικά είναι 15%σωρευτικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουναυξηθεί οι τιμές σε όλα, κατά μέσο όρο15%. Έχουμε προσπαθήσει, λοιπόν, εμείςκαι με τα πρόστιμα και με τις στοχευμένεςπαρεμβάσεις με την αύξηση του εισοδήματοςνα ισοσκελίσουμε και σε κάποιεςπεριπτώσεις να ξεπεράσουμε αυτές τιςαυξήσεις για να στηρίξουμε την κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μιαερώτηση γι’ αυτά που είδαμε μέσα στηνεβδομάδα με αφορμή τα όσα είπε ο κ.Κασσελάκης και εκμυστηρεύτηκε για τατης βάπτισης του και τα σχετικά. Είπεχθες κατά την παρουσία του ευρωψηφοδελτίουτου ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ίδιος δεν έχει κρίσειςμεσσιανισμού και ότι η Κυβέρνησηδιαστρέβλωσε τα περί θαύματος, διότι οίδιος εκμυστηρεύτηκε, είπε μια προσωπικήστιγμή, που του περιέγραψαν οι γονείςτου. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, πειράζειπου είναι θρήσκος ο κ. Κασσελάκης;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δενπειράζει καθόλου και δεν πειράζεικαθόλου που εκμυστηρεύτηκε μια προσωπικήστιγμή από την βάπτιση του και δικαίωματου. Και, μάλιστα, επειδή και εγώ πιστεύωκαι ο καθένας έχει το δικαίωμα αυτό ναπιστεύει βαθιά, εδώ υπάρχουν μόνο δύοσημεία τα οποία πρέπει να επισημάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Στηβάπτιση τη δική σας στην Πάτρα δεν είχεκανένα περιστατικό;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δενξέρω τουλάχιστον κάτι. Δεν με έχουνενημερώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κανέναςπυρσός της Νέας Δημοκρατίας από τα ΨηλάΑλώνια να βγαίνει, γιατί ο κ. Ανδρουλάκηςείχεπει για τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχικαι ήταν και πολύ έξυπνο αυτό που είπεο κ. Ανδρουλάκης. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε,δύο πράγματα είναι εδώ που έχουν αξία.Το πρώτο είναι ότι δεν μπορούμε ναχρησιμοποιούμε κατά το δοκούν τη θρησκείακαι μετά στην ίδια τοποθέτηση να λέμεκαι για διαχωρισμό εκκλησίας - κράτουςή να κατηγορούμε αυτούς οι οποίοιχρησιμοποιούν την πατρίδα, τη θρησκεία,την οικογένεια, ιερές έννοιες που ναι,εγώ συμφωνώ -και πάντοτε το λέγαμε αυτό-δεν ανήκουν σε κανέναν πολιτικό χώρο.Αλίμονο, αν ανήκαν. Ο καθένας μπορεί νατις χρησιμοποιήσει και με τη στάση ζωήςτου, κυρίως, να τις σεβαστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πιστεύετεότι πάει να κάνει ένα άνοιγμα σ’ έναακροατήριο το οποίο είναι πιο παραδοσιακό,είναι δικό σας;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θασας πω κάτι καιαυτόείναι το δεύτερο που θέλω να πω. Αλήθειατο λέω. Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμήείναι δική μας δουλειά, δικό μας χρέος,δεν υπάρχει ο χρόνος να μπούμε σε μιατέτοια διαδικασία. Ο κ. Κασσελάκηςξεδιπλώνει τις δικές του απόψεις, ενπάση περιπτώσει, με ένα μέρος τουακροατηρίου ενδεχομένως να συμφωνεί,ένα μέρος να διαφωνεί. Αυτό που χρειάζεταινα κάνουμε εμείς είναι να δουλέψουμεσκληρά. Ο κόσμος κυριά Γκαντώνα, κύριεΣιωμόπουλε, κύριε Φουσκίδη είδε ότι μετους θαυματοποιούς δεν βρήκε άκρη. Αυτοίοι οποίοι θα «περπατούσαν στο νερό», θα«έκαναν το ψάρι κρέας», θα διέγραφανχρέη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πιστεύετεότι αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης είναικάτι αντίστοιχο με τις «επιστολές τουΙησού» του κ. Βελόπουλου;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώθα σας πω ότι έχουν πολλά κοινάχαρακτηριστικά ως προς το που καταλήγουν.Που καταλήγουν; Στα «λεφτόδεντρα». Πουκαταλήγουν; Στις συντάξεις3.000χωρίς κοστολόγηση. Δηλαδή, η σύνταξη3.000 ευρώ, που έγινε 4.000 την επόμενη μέρατου Βελόπουλου, με τον μηδενισμό ΦΠΑ σεκάποια αγαθά, που κοστίζει 2,3 δισ. τοχρόνο του κ. Κασσελάκη, έχουν ένα κοινόπαρονομαστή, που είναι τα «λεφτόδεντρα».Ευτυχώς για την αλήθεια, δυστυχώς γιαόσα περάσαμε, η λογική αυτή δοκιμάστηκεστην πράξη και είδαμε που οδήγησε. Εμείς,λοιπόν, ούτε θαύματα υποσχόμαστε, ούτενα αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών μπορούμεαπό τη μια μέρα στην άλλη. Υποσχόμαστεκαι εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, που μεσκληρή δουλειά έχει αποτελέσματα – μετη δύσκολη καθημερινότητα- μετρήσιμαή κάποια από αυτά που σας είπα πριν, σεόλες τις πτυχές της καθημερινότηταςκαι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είναιπολλά τα ζητήματα. Έχουμε διανύσει απότις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου σχεδόν10 μήνες περίπου και είναι πολλά ταγεγονότα που μας έχουν κάνει να πιστεύουμεότι έχουν περάσει τρία χρόνια περίπουαπό τότε και εναλλαγές σε κρίσιμαχαρτοφυλάκια. Είναι το κομμάτι τηςακρίβειας που αναλύατε νωρίτερα. Καιεγώ θέλω να σας ρωτήσω, εάν πιστεύετεότι τελικά τα μηνύματα της κάλπης είναιπολύ διαφορετικά από αυτά που αναμένετεκαι εσείς. Για παράδειγμα, ο κ. Κασσελάκης,παρά τα όσα συμβαίνουν και παρά τα όσασχολιάζουμε και εμείς, συσπειρώνει τοακροατήριό του. Δηλαδή, βλέπουμε τοΣΥΡΙΖΑ να κινείται, εκεί που τον είχαμεστα μονοψήφια, να κινείται κοντά σταόρια του 17% που είναι ο στόχος που έχειθέσει ο ίδιος. Θα ήθελα να μου πείτε, ανπιστεύετε ότι το γεγονός αυτό δημιουργείμια συνθήκη, αν επιβεβαιωθεί ότι καιεσείς θα είστε αρκετά κάτω, από ό,τιφαίνεται, από το ποσοστό των εθνικώνεκλογών, δημιουργεί μια συνθήκη να δούμεένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό την11η Ιουνίου, αλλά διαφορετικές ισορροπίες…

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάωανάποδα για να πάω στα πιο σημαντικάπου είναι αυτά που αφορούν τους πολίτες.Ξεκινάω από τα εκλογικά. Έχει πάρα πολύμεγάλο ενδιαφέρον ότι ταυτόχρονα οΣΥΡΙΖΑ ζητά εθνικές εκλογές, ενώ τηνίδια στιγμή βάζει ως πήχη το ποσοστότου στις τελευταίες εθνικές εκλογές,το 17% και σε περίπου δύο μήνες, σε λιγότεροπλέον, έχουμε ευρωεκλογές που, επειδήσυγκρίνουμε μήλα με μήλα και πορτοκάλιαμε πορτοκάλια, στις τελευταίες ευρωεκλογέςο ΣΥΡΙΖΑ είχε 23%. Αλλά ο καθένας βάζειτον πήχη που επιλέγει. Εμείς επιλέγουμεως πήχη τα προβλήματα των πολιτών καιτο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ναέχουμε την καλύτερη εκπροσώπηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Αυτόδεν είναι πήχης.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώσας απαντώ ότι είναι φοβερό που λένε«στείλτε ένα μήνυμα στο 41%». Εμείς λέμε«στείλτε ένα μήνυμα σταθερότητας». Καιθα εξηγήσω και γιατί. Την ίδια στιγμήπου έχουμε ευρωεκλογές και οι ίδιοιαποδέχονται ως πήχη, όχι το τελευταίοτους ποσοστό στις ευρωεκλογές, το 23%,αλλά βάζουν ως πήχη το 17%, για ναδημιουργήσουν μετά πολιτικές εξελίξεις.Εμείς έχουμε πει, οι εκλογές θα γίνουνστο τέλος της τετραετίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Εσείςπαίζετε μόνοι σας, όμως. Φαινόταν ότιένα 7%, 8% πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τογεγονός ότι κάποιος με την πολιτική πουεφάρμοσε -γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησηήταν και ήταν στη συνέχεια Αντιπολίτευση-«κατάφερε» να έχει τέτοια χαμηλή αποδοχήαπό τον κόσμο και να ρίξει στα τάρταρατον δικό του πήχη, δεν σημαίνει ότιεπειδή μπορεί λίγο να ανακάμψειδημοσκοπικά, αλλά με μια πολύ μεγάληδιαφορά από τη Ν.Δ., αυτό είναι θρίαμβος.Αλλά, επανέρχομαι στα σημαντικά. Μιλήσατεγια 10 μήνες. Πράγματι και σας το λέω καιλόγω της ιδιότητάς μου και εμένα μουφάνηκαν περισσότεροι. Και όντως υπήρχανπολλές δυσκολίες και φυσικά φαινόμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Καιπολλές αστοχίες.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίωςκαι αστοχίες, τις οποίες παραδεχόμαστεκαι τις διορθώνουμε. Αλλά δοκίμασα αυτήτην πρακτική σε μια πολύ ωραία συζήτησηπου είχα στους Δελφούς με συνάδελφό σαςκαι της απαρίθμησα 15 μεταρρυθμίσειςπου έγιναν τις τελευταίες 15 μέρες. Γιαπαράδειγμα, ο κατώτατος μισθός, το ρεύμαπου μειώθηκε στα προ κρίσης επίπεδα, οδικαστικός χάρτης που μειώνει κατά 450μέρες τον χρόνο που ένας πολίτης θα βρειτο δίκιο του σε μια αστική δίκη, τοπρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το«Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που μαζί με το«Σπίτι μου» δίνει τη δυνατότητα σε νέαζευγάρια, αλλά και σε υπόλοιπο κόσμο ναβρει φθηνότερη στέγη. Όλες οι μεταρρυθμίσεις,οι οποίες έγιναν για τα σχολεία, τοπρόγραμμα για το bullying,τα μη κρατικά πανεπιστήμια που ήταν τοπροηγούμενο, γιατί τα λέω; Υπάρχουν πάραπολλά που κάνει αυτή η Κυβέρνηση, πουαφορούν είτε μια συγκεκριμένη κατηγορίαπολιτών -τα παιδιά τα οποία σπουδάζουν,παράδειγμα που αυξήσαμε το επίδομαενοικίου, τους μαθητές, τους φοιτητές,τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σεπάρα πολύ μεγάλη πίεση λόγω της βίαςπου δέχονται, οι οποίες ενδεχομένως ναμην «πουλάνε» τόσο όσο μια στείραπολιτική τοξική αντιπαράθεση. Εμείς,λοιπόν, έχουμε επιλέξει σε αυτές τιςευρωεκλογές να μιλήσουμε με τον κόσμο,να μιλήσουμε με τους πολίτες .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Λέτεότι ο κ. Κασσελάκης ζητά εθνικές εκλογές.Το λέτε πρόωρο, το λέτε και άτοπο. Νασυμφωνήσουμε, για την οικονομία τηςσυζήτησης. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκηςστην παρουσίαση του ψηφοδελτίου έθεσεθέμα σταθερότητας. Και εγώ έρχομαι νασας ρωτήσω, για ποιο λόγο τίθεται εναμφιβόλω η πολιτική σταθερότητα τηςχώρας, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές,με ένα εμφατικό αποτέλεσμα για σας, τηστιγμή που δεν πάμε να ψηφίσουμε γιαΠρωθυπουργό στις 9 Ιουνίου. Θα πάμε ναψηφίσουμε τις επιλογές μας για τηνΕυρωβουλή. Έτσι δεν είναι;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιαδύο λόγους. Ο πρώτος είναι -το είπατε- ηλέξη «Ευρωβουλή», η φράση κλειδί, γιατίστην Ευρωβουλή ψηφίζονται περίπου το90% των νόμων που επηρεάζουν τη χώρα μας.Από τη μία πλευρά, έχουμε μια Ν.Δ. πουπροσπαθεί, δια του Πρωθυπουργού, διατης Κυβέρνησης, να φέρει χρήματα στηνΕλλάδα -απόδειξη τα πάνω από 40 δις γιατην πανδημία, τα 36 δις από το ΤαμείοΑνάκαμψης, τα χρήματα που δίνονται σεφυσικές καταστροφές που έχουν ανάγκηοι πολίτες. Και από την άλλη πλευρά,έχουμε κόμματα, τα οποία έφτασαν στοσημείο να ψηφίσουν ένα ψήφισμα και ναεισηγηθούν μάλιστα και το μπλοκάρισματης χρηματοδότησης της χώρας και πριναπό λίγες μέρες να μην υπερψηφίσουν στηΒουλή ακόμα και τις προληπτικές εξετάσειςκατά του καρκίνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Εγώδεν έχω καταλάβει το άλλο, θα έχουμεπολιτική αστάθεια;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θασας πω. Πήγαν στοελληνικόΚοινοβούλιο -έχει σημασία να ακουστείαυτό- και δεν υπερψήφισαν επέκταση τουΤαμείου Ανάκαμψης, γιατί; Γιατί θέλουννα ρίξουν τον Μητσοτάκη, αυτό τουςνοιάζει, να δημιουργήσουν πρόβλημα στηνΚυβέρνηση. Δεν τους νοιάζει να πάρειχρήματα η Ελλάδα, να επεκταθούν ταπρογράμματα. Αυτοί, λοιπόν, οι δύο κόσμοισυγκρούονται και στις ευρωεκλογές. Καιόταν μια Αντιπολίτευση, για να απαντήσωκαι στους δύο, βάζει θέμα εθνικών εκλογών,η ίδια βάζει ζήτημα σταθερότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Εσείςτις έχετε αποκλείσει τις εκλογές;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: ΟΠρωθυπουργός έχει απαντήσει ότι εθνικέςεκλογές έχουμε το 2027. Αλλά αυτό είναιδεδομένο, δεν αμφισβητείται. Όταν ηΑντιπολίτευση βάζει ζήτημα εθνικώνεκλογών, χρειάζεται μια ηχηρή απάντησηαπό τους πολίτες για να συνεχίσουμε, ναστείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, νασυνεχίσουμε για όλα αυτά που πρέπει νακάνουμε, για τα σημαντικά που έχουμεπετύχει και να διορθώσουμε, βέβαια, καιτα πολλά που ακόμα πρέπει να διορθωθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Γιατα σημαντικά, κάνατε μια αναφορά. Πάλιθα επικαλεστώ τις δημοσκοπήσεις. Θεωρούν8 στους 10 ότι υπάρχει συγκάλυψη στηνπερίπτωση των Τεμπών και περίπου 7 στους10 νιώθουν ανασφάλεια και με το θέμα τηςεγκληματικότητας και με το θέμα τηςενδοοικογενειακής βίας και με το θέματου bullyingστα σχολεία. Να μας απαντήσετε σε αυτόκαι να μας πείτε, γιατί καθυστερείτετόσο πολύ να φέρετε τα μέτρα για τοbullyingστα σχολεία. Δεν θα έπρεπε από τώρα νατα εφαρμόσετε;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώπολύ γρήγορα σε τρία επιμέρους ζητήματαπου θέσατε, πάρα πολύ σοβαρά και τα τρία.Τέμπη. Χωρίς πολλά-πολλά, ένα από τα πιοτραγικά δυστυχήματα που βίωσε η χώρα.Για κάποιους ανθρώπους σταμάτησε η ζωήεκείνη την ημέρα, κάποιοι έχασαν τη ζωήτους και οι οικογένειές τους δεν θαζήσουν ποτέ ξανά όπως έζησαν μέχριεκείνη την ημέρα. Έχουμε, λοιπόν, χρέοςνα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνηαποδίδεται στα δικαστήρια από τουςανακριτές και από τους εισαγγελείς,ούτε στα τηλεοπτικά παράθυρα, ούτε σταπολιτικά γραφεία, ούτε στα κομματικάγραφεία. Αυτό λέμε από την αρχή. Δενυπάρχει καμία συγκάλυψη. Εμείς θέλουμενα γίνει σαφές το εξής: Κανείς δεν είναιαθώος, επειδή έχει την οποιαδήποτειδιότητα, αλλά και κανείς δεν είναιένοχος, επειδή το λέει ο οποιοσδήποτεπέραν της Δικαιοσύνης. Απάντησε αναλυτικάο Πρωθυπουργός στη Βουλή, σημείο-σημείο,με σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς. Απότην άλλη πλευρά, έχουμε μια Αντιπολίτευσηπου έφτασαν στο σημείο μέχρι και νακάνουν καμπάνια στα ονόματα νεκρών.Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Δεν είμαστεόλοι ίδιοι. Δεν το κάναμε και δεν θα τοκάνουμε ποτέ. Περιμένουμε, λοιπόν, τιςαποφάσεις της Δικαιοσύνης σε όλα ταεπιμέρους ζητήματα. Μέχρι σήμερα, καμίααπό τις αιτιάσεις δεν έχει αποδειχθείαπό κανέναν από τη Δικαιοσύνη, επίσημοπραγματογνώμονα ή και οτιδήποτε άλλο.Αλλά, όλα θα τα λύσει η Δικαιοσύνη. Τοδεύτερο θέμα, η εγκληματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ηδίκη θα γίνει στα χρονικά πλαίσια πουέχουν τεθεί ήδη και έχουμε ακούσει απότον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θασας πω. Εγώ ως νομικός σας απαντώ, πέραντης πολιτικής μου ιδιότητας, θεωρώ ότιτα δικαστήρια, όπως είπα πριν, γίνονταιαπό τους δικαστές. Το πότε θα γίνει μιαδίκη, το αποφασίζει, εν προκειμένω, οκαθ΄ ύλην αρμόδιος εισαγγελέας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ακούσαμετον αρμόδιο Υπουργό ότι θα πηγαίναμεστις αρχές του καλοκαιριού…

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήτανμια πρόβλεψη του Υπουργού. Εγώ θα αποφεύγωτις προβλέψεις και ως νομικός. Οι χρόνοιπου τρέχει η έρευνα των Τεμπών -και έτσιθα έπρεπε να είναι- είναι πρωτοφανείςγια τα ελληνικά ποινικά χρονικά. Έτσιέπρεπε να είναι. Το οφείλουμε. Είναι τολιγότερο που οφείλει η Πολιτεία απέναντιστους ανθρώπους αυτούς και σε όλουςτους πολίτες. Και θα πω και κάτι. Αυτοίθα είναι οι χρόνοι, από εδώ και στο εξής,λόγω των νομοθετικών παρεμβάσεων πουέχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, τις λιγότερεςαναβολές και τα λοιπά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Τιγίνεται με την εγκληματικότητα;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατην εγκληματικότητα να μιλάμε με στοιχείακαι να μην μιλάμε στον αέρα. Και με αφορμήκαι την τραγική υπόθεση των ΑγίωνΑναργύρων, ξέρετε πόσες είναι οι συλλήψειςμόνο που έχουν γίνει από 1ηέως 15 Απριλίου για τέτοια περιστατικάστη χώρα μας; Μιλάμε μόνο για ζητήματαενδοοικογενειακής βίας που φτάνουνμέχρι και πιο ακραία περιστατικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Καιτι να το κάνουμε, εάν μετά βγαίνουν;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θαπάμε στο αν βγαίνουν. 831 συλλήψεις μόνοσε 15 μέρες, σε 2.165 κλήσεις στο τηλεφωνικόκέντρο και 161 γυναίκες πήραν το panicbutton.Αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία προσπαθεί,βελτιώνοντας τις αδυναμίες της, ναανταπεξέλθει σε μια μάστιγα. Γιατίκάποιες γυναίκες μπορεί να ξεκινούν μεένα ήπιο περιστατικό που δέχονται, αλλάφτάνουν στο σημείο μέχρι να απειλείταικαι η ζωή τους. Τι θέλω να πω; Εμείς τικάναμε; Συνεχώς ενισχύουμε την Αστυνομία,βάζουμε νέα εργαλεία, όπως είναι τοpanicbutton,η γραμμή βοήθειας. Ενισχύουμε τα τμήματα,θέλουν και άλλη βοήθεια, ναι, 1.700αστυνομικοί έχουν επιστρέψει μόνο τουςτελευταίους μήνες από φύλαξη προσώπωνσε μάχιμες υπηρεσίες. Και είπατε κάτι,«βγαίνουν μετά». Με τον νέο ΠοινικόΚώδικα, σε συνέχεια των αλλαγών τουπροηγούμενου Υπουργού, κ. Τσιάρα, δενβγαίνουν. Αυτοί που μας κουνούν τοδάχτυλο, για τον βιασμό ανηλίκου γιαπαράδειγμα, για να ξέρετε ποια είναι ηπραγματικότητα, μείωσαν την ποινή απόμέχρι 20 σε μέχρι 15 χρόνια και εμείς τοπήγαμε μόνο ισόβια. Αυτοί που μας κουνούντο δάχτυλο για τις γυναικοκτονίες, όπωςτις λένε, που είναι κοινωνικά γυναικοκτονία,το αποδεχόμαστε, αλλά νομικά είναιανθρωποκτονία, γιατί έχει τη μέγιστηποινή. Ήταν ισόβια. Το έκαναν ισόβια ήμέχρι 15 χρόνια και εμείς το πήγαμε πάλιισόβια. Δηλαδή, αυτοί που προτείνουννομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»,μείωσαν την ποινή. Τώρα, για το bullying.Είναι μια εθνική υπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Γιατίνα μην έρθει τον Σεπτέμβριο και να μηνέρθει τώρα;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄αρχάς, δεν έρχονται όλα τον Σεπτέμβριο.Παράδειγμα, η πλατφόρμα καταγγελιών, ηοργάνωση όλου αυτού του συστήματοςολιστικής αντιμετώπισης μιας καταγγελίας,δηλαδή ένα παιδί να μην μπορεί να πάειμόνο στο σχολείο του -στο οποίο έχουνήδη διπλασιαστεί οι ψυχολόγοι καιεκπαιδεύονται οι κοινωνικοί λειτουργοί-να μπορεί και κεντρικά να κάνει μιακαταγγελία. Γιατί μπορεί ένα σχολείονα μην αντιμετωπίζει την καταγγελία τοίδιο με ένα άλλο. Αυτό γίνεται ήδη. Καιόπως είπε ο Υπουργός, ήταν πολλές οικαταγγελίες που υπήρχαν ακόμα και τηνίδια μέρα που ανακοινώθηκε η πλατφόρμααυτή. Ο σκοπός μας ποιος είναι; Σίγουραμέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει κορυφωθείόλο αυτό και θα ξεκινήσει η σχολικήχρονιά με ένα πολύ πιο ολοκληρωμένοπλέγμα παρεμβάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Νομικόπλαίσιο είχατε ψηφίσει πριν από τιςεθνικές εκλογές, με την κυρία Κεραμέωςστο Υπουργείο Παιδείας, αν δεν κάνωλάθος. Αυτό εφαρμόζεται; Έχει μετρήσιμοαποτέλεσμα; Μήπως χρειάζεται να πάμεσε άλλες παρεμβάσεις;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή,όπως είδατε, δεν ανακοινώθηκαν τόσονομοθετικές παρεμβάσεις από τον Υπουργό,διάφορες πρωτοβουλίες και κυρίως ηευαισθητοποίηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πάντωςτο θέμα είναι βαθιά κοινωνικό.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς.Αυστηροποιήσαμε το νομοθετικό πλαίσιοκαι σε επίπεδο Ποινικού Κώδικα και σεεπίπεδο πειθαρχικού ελέγχου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είχεαποτέλεσμα, για να φτάσουμε στο σήμερα;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώςχρειάζονταν πολλά περισσότερα. Γι΄ αυτόκαι ήταν αυτές οι παρεμβάσεις. Η διαφοράποια είναι αυτής της παρέμβασης; Ηδιαφορά είναι πως είναι μια ολιστικήπαρέμβαση. Δηλαδή, υπάρχουν σχολεία πουτο νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενηςτετραετίας το εφάρμοσαν και κατάφερανπολλά. Υπήρχαν, όμως, και περιπτώσειςπου παιδιών που δεν βρήκαν το δίκιοτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πρινκλείσουμε, επειδή έχουμε μια κακοκαιρίασε εξέλιξη, θέλω να μας πείτε εάν έχετεεπικοινωνήσει με τον κ. Βασίλη Κικίλιακαι αν έχετε κάποια ενημέρωση για τιςπεριοχές, ειδικά στη Θεσσαλία, γιατίέχουμε ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Έχουμεκάτι;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συνεδριάζεισυνεχώς το Συντονιστικό. Ακόμα δενυπάρχει κάτι, το οποίο μας έχει αναφερθεί,το οποίο να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό.Όμως, αυτό πηγαίνει με το λεπτό, δενπρέπει να λέμε μεγάλα λόγια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είμαστεθωρακισμένοι;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θασας πω. Θα περάσουμε σίγουρα ένα δύσκολοκαλοκαίρι, από την άποψη ότι θα έχουμεπάρα πολλές περιπτώσεις που θα κληθείο κρατικός μηχανισμός να επέμβει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Γιατις πλημμύρες, είμαστε τουλάχιστονθωρακισμένοι;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμεκάνει οτιδήποτε περισσότερο μπορούμε.Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Πιστεύωότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Αλλά επειδήτον προηγούμενο χρόνο ζήσαμε τη μεγαλύτερηθεομηνία στην ιστορία της χώρας, όχιτων πενήντα, αλλά πολλών ετών που μπορείνα θυμηθεί κανείς, ακόμα και πολύμεγαλύτερη από τον Ιανό, ας μηνπροδικάζουμε. Πάντως, δεν χρειάζεταικάποια ανησυχία.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
μαρινακης, νέα, μητερα, παυλος, υπουργείο παιδείας, mega, εκπτωσεις, επιδομα, ΦΠΑ, δις, ελλαδα, σημαίνει, συριζα, ρωτήσω, πατρα, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, ιουνίου, πήχη, πήχης, σχολεια, δημοσκοπηση, βουλη, συλληψεις, iefimerida, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, χρεος, εκτακτο επιδομα, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, κοινωνικος τουρισμος, 600 δις, τελος του κοσμου, αποτελεσματα ευρωεκλογων, αμα, η ζωη ειναι ωραια, η ζωη, ξανα, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, τι σημαινει, βγαινουν, iefimerida, βιντεο, χωρες, το θεμα, αστυνομια, βαπτιση, δουλεια, εγκληματικοτητα, εθνικη, εργαλεια, θαυματα, θεμα, οικονομια, ονοματα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, mega, αγορα, αυξηση, ανδρουλακης, ανησυχητικο, απλα, αφορμη, βγαινει, βελοπουλος, βοηθεια, γαλα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, δαχτυλο, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δικη, δις, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, επρεπε, ερευνα, ερχονται, ετων, ευρωπη, εφαπαξ, εξυπνο, ζωη, ζητα, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, υφυπουργος, θεσσαλια, θρησκεια, ιησου, ηπιο, κυβερνηση, κυριε, κυρια, λογια, λογο, μηδενισμος, μηνυματα, μηνες, μισθος, μηχανικος, μειωση, νερο, νοικοκυριο, ντινο, ξερετε, παντα, οικογενεια, ορος, παιδι, παιδια, παμε, παρουσιαση, πήχης, πληθωρισμος, πολιτεια, προβληματα, ρωτήσω, σιγουρα, συνεχεια, σχολειο, τεμπη, τρια, τριτη, φυσικα, φοβερο, χρονος, χρονικα, ψυχολογοι, βηματα, δικαιωμα, δικιο, eurostat, ελληνικα, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, κρεας, πήχη, ψαρι, σημαίνει, θελω να
Τυχαία Θέματα