Σάλος και στα Σκόπια με το «Μακεδονία» της νέας Προέδρου: Θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της θέτει ο υπ.Δικαιοσύνης

Για ζήτημα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Βορείου Μακεδονίας, μίλησε ο υπουργός δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας, μετα την αναφορά της στον όρο «Μακεδονία».

Ο Κρέναλ Λόγκαρ, υπουργός Δικαιοσύνης της Β. Μακεδονίας αναφέρθηκε στην απαράδεκτη δήλωση, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας, της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η Σιλιάνοφσκα επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

Με την συγκεκριμένη αναφορά, η Σιλιάνοφσκα προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Αθήνας, όσο και των Βρυξελλών, για την μη τήρηση των όρων στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας και κατ' επέκταση και την ευρωπαϊκή της πορεία, που εξαρτάται από την στάση της Ελλάδας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας θέτει θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας

Ο Λόγκαρ με μία ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δήλωση, θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου και ζητά επανάληψη της διαδικασίας.

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ασέβεια του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο».

Επισήμανε ότι είτε θα πρέπει να ακολουθήσει η επανάληψη της διαδικασίας είτε ο Γιόβαν Μιτρέφκσι, πρόεδρος της απερχόμενης βουλής να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα κατηγορεί τη Σιλιάνοφσκα ότι παραβίασε το Σύνταγμα

Και το DUI του Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Τετάρτη 8 Μαϊου, εξελέγη πρόεδρος της Β. Μακεδονίας η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, υποψήφια του VMRO-DPMNE. Το κόμμα της επικράτησε με ποσοστό 65% έναντι του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι. Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, όπου το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE πήρε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 από τις 120 έδρες της Βουλής.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σάλος, Σκόπια, Μακεδονία, Προέδρου, Θέμα, Δικαιοσύνης,salos, skopia, makedonia, proedrou, thema, dikaiosynis