Σκωτία: Έτοιμος να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ μετά το ρήγμα με τους Πράσινους

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χάμζα Γιούσαφ, ετοιμάζεται να παραιτηθεί εντός της ημέρας καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όπως μετέδωσαν οι Κυριακάτικοι Τάιμς του Λονδίνου.

Ανώτερα στελέχη του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) ενημερώθηκαν για την απόφαση που έλαβε ο Γιούσαφ, ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης δυτικοευρωπαϊκού έθνους,  το Σαββατοκύριακο και ήδη έχουν γίνει επαφές με τον πρώην ηγέτη του κόμματος, Τζον Σουίνι, να αναλάβει καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού

σε περίπτωση αποχώρησης του Γιούσαφ, αν και ο ίδιος είναι απρόθυμος για προσωπικούς λόγους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Η θέση του Γιούσφ - πρωθυπουργού της Σκωτίας από τον Μάρτιο του 2023 - αποδυναμώθηκε μετά την απόφασή του την περασμένη Πέμπτη να τερματίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό του SNP με τους Πράσινους, λέγοντας ότι «εξυπηρέτησε τον σκοπό της» η συμφωνία συνεργασίας που επετεύχθη όταν το Εθνικού Κόμμα Σκωτίας έχασε για μία έδρα την αυτοδυναμία στις εκλογές του 2021.

Η πρόταση μομφής εις βάρος του Γιούσαφ

Ανκαι ο Γιούσαφ ξεκαθάρισε ότι τοSNPπροτίθεταινα παραμείνει στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας, οιαντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί κατέθεσανπρόταση μομφής εις βάρος του, με τηνσχετική ψηφοφορία να αναμενόταν ναδιεξαχθεί αυτή την εβδομάδα. Την πρότασηυποστήριξαν και οι Εργατικοί, αλλά καιοι Ελεύθεροι Δημοκράτες.

ΟΓιούσαφ προσπαθούσε ενόψει των γενικώνεκλογών στη Βρετανία το δεύτερο ήμισυτου 2024 να ανοικοδομήσει την εικόνα τουSNPγύρωαπό μια σταθερή κυβέρνηση μετά από μιαχρονιά εντάσεων, που ακολούθησε τηνπαραίτηση της επί σειράν ετών αρχηγούτου κόμματος και πρώην πρωθυπουργούτης Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Αλλά επήλθε σχίσμα μεταξύ του κόμματος του Γιούσαφ και των Πρασίνων την περασμένη εβδομάδα όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του ενδιάμεσου στόχου για μείωση των εκπομπών επικίνδυνων ρύπων κατά 75% έως το 2030, κρίνοντάς τον ανέφικτο.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκωτία, Έτοιμος, Χάμζα Γιούσαφ, Πράσινους,skotia, etoimos, chamza giousaf, prasinous