Στις 9 Μαΐου η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, λέει το Bloomberg -Δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Στις 9 Μαϊου στον Λευκό Οίκο θα υποδεχθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση του θέματος, μόνον που από τον Λευκό Οίκο δεν επιβεβαιώνουν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων πάνω στο AirForceOne για το κατά πόσον η πρόσφατη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Ερντογάν με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, θα επισκιάσει

την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ή αν θα τεθεί το θέμα στο τετ-α-τετ με τον Μπάιντεν ο εκπρόσωπος του του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι δήλωσε, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία της Voice of America, ότι «δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν. Ως εκ τούτου, δεν έχω κανένα σχόλιο για αυτό το θέμα».

Το σίριαλ αναφορικά με το ταξίδι του Ερντογάν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ συνεχίζεται στην Άγκυρα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ να φουντώνουν της φήμες περί ακύρωσής του λόγω της αντίδρασης του Τούρκου προέδρου για την έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ, αλλά και της δυσφορίας που προκάλεσαν στην Ουάσιγκτον τα σφιχταγκαλιάσματά του με τον ηγέτη της Χαμάς, την οποία η Τουρκία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ησημασία μιας επίσκεψης Ερντογάν στηνΟυάσιγκτον

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου από τη μέρα που ο Τζο Μπάιντεν διαδέχθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο πλαίσιο διεθνών συνόδων κορυφής και έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά.

Τιςφήμες περί ακύρωσης της επίσκεψης«φούντωσε» στις 20 Απριλίου, ένα δημοσίευμααπό τον αντιπολιτευόμενο ιστότοποOdatv, που ανέφερε πως η επίσκεψη τουΤούρκου προέδρου ακυρώθηκε, καθώς ηΒουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επικύρωσετο νομοσχέδιο που δίνει πακέτο βοήθειαςύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στοΙσραήλ.

Ησυνάντησή τους, εφόσον τελικάπραγματοποιηθεί, θα λάβει χώρα σε μιαευαίσθητη συγκυρία για τους δύο ηγέτεςενώ μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στηΛωρίδα της Γάζας. Ο Μπάιντεν ετοιμάζεταιγια μια νέα αναμέτρηση με τον ΝτόναλντΤραμπ ενώ προηγείται μόνον σε μία απότις επτά πολιτείες που αναμένεται νακαθορίσουν το αποτέλεσμα σύμφωνα μεδημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας τηςMorning Consult γιαλογαριασμό του Bloomberg, ενώο Ερντογάν προσπαθεί ακόμη να συνέλθειαπό την ταπεινωτική ήττα των εκλεκτώντου στις δημοτικές εκλογές του περασμένουμήνα.

Ο Ερντογάν,ωστόσο, εξακολουθεί να παίζεισημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή σύμφωναμε το Bloomberg, πουαναφέρει ως παράδειγμα ότι ο Ολλανδόςπρωθυπουργός Ρούτε σχεδιάζει τηνΠαρασκευή να επισκεφθεί την Κωνσταντινούποληγια να ζητήσει την υποστήριξη του Τούρκουπροέδρου για την υποψηφιότητά του γιατο τιμόνι του ΝΑΤΟ.

To δημοσίευμα θυμίζει ότι νωρίτερα φέτος η Τουρκία συναίνεσε τελικά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ και την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, με την οποία η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία για την ενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
9 Μαΐου, Μπάιντεν-Ερντογάν, Bloomberg -Δεν, Λευκός Οίκος,9 maΐou, bainten-erntogan, Bloomberg -den, lefkos oikos