Το όχημα-«κλειδί» που αποκάλυψε τη δράση της σπείρας που έκλεβε ΙΧ και σπίτια -Πώς δρούσε

Στον 1o Ανακριτή Ναρκωτικών Αθηνών αναμένεται να απολογηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη, τα 10 μέλη σπείρας που συνελήφθησαν για κλοπές οχημάτων με τα οποία στη συνέχεια είχαν ρημάξει σε κλοπές σπίτια στην Ανατολική Aττική.

Συγκεκριμένα, η συμμορία δρούσε στη Ν. Μάκρη, το Πόρτο Ράφτη, τα Καλύβια, το Πικέρμι, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τον Διόνυσο.

Η αρχή του τέλους

Ένα Audi

Q5, που κλάπηκε στις 02:10 , πριν από περίπου ένα χρόνο , στις 27-05-2023, από την οδό Τεώ στα Πατήσια, ήταν το «κλειδί» για την έρευνα της ΕΛΑΣ . Το όχημα ήταν εφοδιασμένο με σύστημα γεωεντοπισμού (GPS Tracker), μέσω του οποίου ο ιδιοκτήτης του διαπίστωσε ότι μετά την κλοπή βρισκόταν στο Ζεφύρι, ανάμεσα στις οδούς Ολυμπιάδος, Σολωμού και Κατσαντώνη. Εκεί, πήγαν Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε., οι οποίοι πράγματι εντόπισαν το αυτοκίνητο έξω από ένα κλειστό συνεργείο αυτοκινήτων, ιδιοκτησίας του 40χρονου συλληφθέντα.

Ο 40χρονος δεν εντοπίστηκε με αποτέλεσμα να ανοίξει το συνεργείο ο πατέρας του. Μέσα οι αστυνομικοί εντόπισαν άλλα δύο οχήματα , ένα Audi A4 και ένα Toyota Corolla, ένα αποσυναρμολογημένο Smart που ανήκε στον 40χρονο, καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Δυο μέρες αργότερα στις 29-05-2023, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης ασφάλειας δυτικής Αττικής προχώρησαν σε νέα έρευνα στο συνεργείο. Κλιμάκιο των εγκληματολογικών ερευνών ερεύνησε τα οχήματα που είχαν εντοπιστεί στις 27/5/2023 και μέσα στο Audi A4 βρέθηκαν γάντια, λαιμουδιέρες, κατσαβίδια, πυροσβεστήρας μεγάλου μεγέθους και αλλά αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται για κλοπές σε σπίτια.

Μετά την εργαστηριακή εξέταση όλων των οχημάτων, μαζί και ενός Toyota C-HR που βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο, διαπιστώθηκε ότι αυτά είχαν παραποιημένα πλαίσια, ενώ είχαν κλαπεί από τον Δεκέμβριο του 2022, από τότε που εκτιμάται ότι ξεκίνησε η δράση των μελών της οργάνωσης.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Βίντεο, τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, αξιοποίηση ανοικτών πηγών Διαδικτύου και μέσω κοινωνικής δικτύωσης καθώς και του πληροφοριακού συστήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν εκείνα που οδήγησαν στην ταυτότητα των μελών της οργάνωσης, καθώς και στην ταυτοποίηση των 35 κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, μιας ληστείας, και 5 κλοπών αυτοκινήτων.

Επίσης, αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις πλαστογραφιών, υφαρπαγών ψευδούς βεβαίωσης και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων.

Τα «επιχειρησιακά» οχήματα

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αρχικά στοχοποιούσαν σπίτια από τα οποία έλειπαν οι ένοικοι, χρησιμοποιώντας τα «επιχειρησιακά» οχήματα που είτε είχαν κλέψει είτε τους ανήκαν νόμιμα. Ωστόσο όλα τα οχήματα ήταν μεγάλου κυβισμού και υψηλής ιπποδύναμης, έτσι ώστε να μπορούσαν να διαφύγουν γρήγορη σε τυχόν εντοπισμό τους από τις Αστυνομικές Αρχές, ενώ τα έκρυβαν στο πρώην συνεργείο αυτοκινήτων στην οδό Κατσαντώνη στο Ζεφύρι.

Μέσα στα οχήματα μετέφεραν πυροσβεστήρα μεγάλου μεγέθους, έτσι ώστε να άδειαζαν το περιεχόμενο του στο εσωτερικό του για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Οι κλοπές στα σπίτια

Οι δράστες προσέγγιζαν το σπίτι – στόχο και συνήθως ένας από αυτούς έλεγχε για ενοίκους. Στη συνέχεια, εισέβαλαν μέσα 3 ή 4 άτομα, ενώ ο οδηγός περίμενε η έξω από το σπίτι ή πήγαινε σε κοντινό σημείο. Προκειμένου να καταφέρουν να μπουν στο σπίτι χρησιμοποιούσαν λοστό και κατσαβίδι μεγάλου μεγέθους, τα οποία βρέθηκαν στα οχήματα που εντόπισαν οι αστυνομικοί. Παράλληλα για να μην φαίνονται τα χαρακτηριστικά τους φορούσαν full-face , καπέλα jokey και γάντια.

Συνήθως απενεργοποιούσαν τον συναγερμό αποκόβοντας τη σειρήνα και τοποθετώντας την σε κουβά με νερό, ώστε να μην ακούγεται. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις, έκοβαν το καλώδιο σύνδεσης του σπιτιού με το τηλεφωνικό δίκτυο, ώστε να μην είναι δυνατή η ειδοποίηση των ιδιοκτητών ή των εταιριών ασφαλείας, σε περίπτωση που ήταν ενεργοποιημένο τέτοιου είδους σύστημα.

Κακοποιούσαν τα κατοικία

Σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες είχαν σκύλο τον κακοποιούσαν . Χαρακτηριστικό είναι ότι το σκυλί βρισκόταν μετά φοβισμένο ή ζαλισμένο ή χτυπημένο .

Οι επικοινωνίες

Εκτός από τα «επιχειρησιακά» οχήματα, χρησιμοποιούσαν και «επιχειρησιακά» τηλέφωνα. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις ήταν ενεργοποιημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών (ghost numbers, ενώ τις αντικαθιστούσαν μετά από κάποιο αριθμό κλοπών, προκειμένου να μην εντοπιστούν.

Οι επιχειρησιακές αυτές συνδέσεις χρησιμοποιούνταν από τους δράστες για ενδοεπικοινωνία μεταξύ οδηγού του οχήματος και των συνεργών του που είχαν εισβάλει στο σπίτι. Σε πολλές περιπτώσεις, υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δραστών και συνεργού του, ο οποίος βρίσκονταν στην περιοχή του Ζεφυρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
-κλειδί, -Πώς,-kleidi, -pos