Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας [βίντεο]

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φοβάμαι ότιόσον αφορά στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπηδεν βρίσκε-ται στη "σωστή πλευρά τηςιστορίας"» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργόςαφού όπως υπογράμμισε με νόημα: «μιλάμε,εδώ, κάθε μέρα για αν-θρώπινα δικαιώματακαι διεθνές δίκαιο

στην Ευρώπη, αλλάλίγα χι-λιόμετρα από τα σύνορά μας, στηνΠαλαιστίνη, 33.000 άνθρωποι έ-χουν σκοτωθείαπό τις ισραηλινές στρατιωτικέςεπιχειρήσεις, το 70% των οποίων –λέει οκ. Borel– είναι αθώοι πολίτες, άμαχοι».

Ο πρώηνπρωθυπουργός επικαλέστηκε τον ιστορικόλόγο του Willy Brandt στο Στρασβούργο το 1973για την ευρωπαική ενοποίηση, που άρχισεμίλώντας για την ανάγκη εμπλοκής τηςΕυρώπης για ειρηνική επίλυση τουμεσανατολικού.

Ο Α.Τσίπραςκαταδίκασε απερίφραστα τις τρομοκρατικέςεπιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τηνΧαμάς αλλά και τις ιρανικές επιθέσειςκαι την στήριξη του Ιράν στη Χαμάςεπισημαίνοντας παράλληλα ότι αν τοΙραήλ επιλέξει να απαντήσει στρατιωτικά,όπως έκανε στη Δαμασκό, η κλιμάκωσηείναι δεδομένη και εκατομμύρια άνθρωποιθα κινδυνεύ-σουν.

«Οφείλουμε –με πολύ ξεκάθαρο τρόπο– να δηλώσουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με επι-στροφή όλων των ομήρων. Πρέπει να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα ενά-ντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση» επεσήμανε και υπο-γράμμισε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για λύση δύο κρατών. Στη βάση των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύ-ουσα ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα ζει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Αναφερόμενοςστην συνολική στάση της Ευρώπης οΑλ.Τσίπρας κάλε-σε την ΕΕ να πάρει θέσηκαι να προωθήσει μια ειρηνευτικήδιάσκεψη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνειτην προοπτική αναγνώρισης πα-λαιστινιακούκράτους επί τη βάσει της λύσης, μεδιεθνείς εγγυήσεις και για το Ισραήλ.

«Αν συνεχίσουμενα παίζουμε με τις λέξεις ή να παρεμποδίζουμετον ελεύθερο διάλογο για το μεσανατολικό,όπως είδαμε να γίνεται στη Γερμανία,τότε στέλνουμε μήνυμα σε όλον τον κόσμοότι οι ευρωπαϊ-κές αξίες δεν συνιστούντίποτα περισσότερο από υποκρισία.Στέλνου-με το μήνυμα ότι οι κανόνες μας,βασίζονται σε δύο μέτρα και δύο σταθμά.Η αλήθεια είναι μία. Είτε οι ευρωπαϊκέςαξίες ισχύουν πα-ντού, είτε δεν είναιαξίες» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολόκληρη ηπαρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτησητης Κοινο-βουλευτικής ΣυνέλευσηςΣυμβουλίου της Ευρώπης για την κατά-στασηστην Γάζα και στην Μέση Ανατολή:

Στις 13Νοεμβρίου 1973, ο Willy Brandt ήταν ο πρώτοςαρχηγός κυβέρνησης που μίλησε στοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εδώ, στοΣτρασβούργο.

Τα πρώτα του λόγια σε εκείνη την ιστορική ομιλία, ΠΡΟΤΟΥ μιλήσει για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αφορούσαν τη Μέση Ανατολή.

Είπε τα εξής:

«Η τραγωδίαστη Μέση Ανατολή –που είναι τόσο κοντάμας όχι μόνο γεωγραφικά αλλά καιπολιτισμικά και ιστορικά– επιβάλλεινα μιλήσω - να πάρω θέση - ως Γερμανόςκαι ως Ευρωπαίος.

Η διαμάχηαυτή είναι μια πρόκληση και για τηνΕυρώπη. Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τηνταραγμένη γειτονική περιοχή, μαςεπηρεάζει άμεσα.

Επομένως, ηΕυρώπη πρέπει, εφόσον μπορεί, να συμβάλλειστην επίλυση αυτού του προβλήματος. Καιαυτό μπορεί να το κάνει μόνο με τηστενότερη δυνατή συνεργασία».

Αγαπητοίσυνάδελφοι, φοβάμαι ότι όσον αφορά στηΜέση Ανα-τολή, η Ευρώπη δεν βρίσκεταιστη "σωστή πλευρά της ιστορίας".

Μιλάμε, εδώ,κάθε μέρα για ανθρώπινα δικαιώματα καιδιεθνές δίκαιο στην Ευρώπη, αλλά λίγαχιλιόμετρα από τα σύνορά μας, στηνΠαλαιστίνη, 33.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθείαπό τις ισ-ραηλινές στρατιωτικέςεπιχειρήσεις, το 70% των οποίων –λέει οκ. Borel– είναι αθώοι πολίτες, άμαχοι.

Συντελείταιμια ανθρωπιστική κρίση που αφορά πάνωαπό 2 εκα-τομμύρια ανθρώπους.

Η Χαμάς είναιτρομοκρατική οργάνωση και καταδικάζουμεαπερί-φραστα τις τρομοκρατικές επιθέσειςτης 7ης Οκτωβρίου.

Αλλά αυτόπου συμβαίνει τώρα, με χιλιάδες παιδιάνα σκοτώνο-νται, θα τροφοδοτήσει τονεξτρεμισμό για ολόκληρες γενιές,οδη-γώντας σε πολύ λιγότερη –όχιπερισσότερη– ασφάλεια για την περιοχήκαι για τους Ισραηλινούς.

Καταδικάζουμετις ιρανικές επιθέσεις και την στήριξητου Ιράν στη Χαμάς.

Αλλά αν τοΙσραήλ επιλέξει να απαντήσει στρατιωτικά,όπως έκανε στη Δαμασκό, η κλιμάκωσηείναι δεδομένη και εκατομμύρια άν-θρωποιθα κινδυνεύσουν.

Αν όντωςυποστηρίζουμε αυτά που λέμε και ανπραγματικά πι-στεύουμε αυτά που λέμε,οφείλουμε –με πολύ ξεκάθαρο τρόπο– ναδηλώσουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσηκαι μόνιμη κατάπαυ-ση του πυρός στη Γάζαμε επιστροφή όλων των ομήρων.

Πρέπει νατοποθετηθούμε ξεκάθαρα ενάντια σεοποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση.

Πρέπει ναυποστηρίξουμε τον τερματισμό της κατοχήςκαι την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιώνγια λύση δύο κρατών.

Στη βάση τωνσυνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμως πρωτεύουσα ενός Παλαιστινιακούκράτους, που θα ζει ειρηνι-κά με τοΙσραήλ.

Και η ΕΕοφείλει –επιτέλους– να πάρει θέση καινα προωθήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη,η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει –όπωςδήλωσαν οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίαςκαι της Ιρλανδίας– την προοπτικήαναγνώρισης παλαιστινιακού κράτουςεπί τη βάσει της λύσης, με διεθνείςεγγυήσεις και για το Ισραήλ.

Αν συνεχίσουμενα παίζουμε με τις λέξεις ή να παρεμποδίζουμετον ελεύθερο διάλογο για το μεσανατολικό,όπως είδαμε να γίνε-ται στη Γερμανία,τότε στέλνουμε μήνυμα σε όλον τον κόσμοότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν συνιστούντίποτα περισσότερο από υπο-κρισία.

Στέλνουμετο μήνυμα ότι οι κανόνες μας, βασίζονταισε δύο μέ-τρα και δύο σταθμά. Η αλήθειαείναι μία. Είτε οι ευρωπαϊκές αξίεςισχύουν παντού, είτε δεν είναι αξίες».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα