Βενιζέλος για Σόιμπλε: Σεβάστηκε τη θέση μας να μείνουμε στο ευρώ, αλλά δεν μας διευκόλυνε»

Την άμεση ανάγκη η Ελλάδα, χωρίς μικρομεγαλισμούς, να διαμορφώσει μια στρατηγική ασφάλειας για την ίδια και την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας το απόγευμα στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν αρκείνα λέμε και να υπερασπιζόμαστε ότιείμαστε ευρωπαϊκή χώρα, είμαστε χώραμε σταθερές σχέσεις με τις ΗΠΑ και χώραμέλος του ΝΑΤΟ.

Αυτά είναι κεκτημένασημαντικά αλλά δεν συνιστούν εθνικήστρατηγική, γιατί λείπει το δεδομένοτης ασφάλειας», επισήμανε ο κ. Βενιζέλοςκαι τόνισε πώς «είναι προφανές ότι ηΕλλάδα δεν θα λύσει το πρόβλημα τηςΕυρώπης, αλλά είναι απαραίτητο νασυμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση μιαςευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας».Σημείωσε ακόμη ότι έχει κλονιστεί ηευρωπαϊκή ταυτότητα καθώς δεν υπάρχειτο πολιτικό όργανο στην Ευρώπη για νασυμφωνηθεί αυτή η στρατηγική, δεδομένουότι η συγκρότηση της ΕΕ είχε αυτό τοέλλειμμα και τα ζητήματα γεωστρατηγικήςπορείας και ασφάλειας της τα διαμόρφωνεη Γαλλογερμανικός άξονας, με τίς δύοαυτές χώρες τώρα να κοιτάζουν το εθνικότους συμφέρον.

Ο ΕυάγγελοςΒενιζέλος παρατήρησε ότι υπάρχουνεμφανή διλήμματα για την Ευρώπη, εκτόςαπό την Ασφάλεια, για τη Δημοκρατία τηςλόγω της παρουσίας της Ακροδεξιάς, τηνκοινωνικλη συνοχή, το Δημογραφικό ακόμηκαι τη Νομισματική της επιρροή. «Η Ευρώπηνα μην υπνοβατεί αλλά να είναι σεεγρήγορση, λαμβάνοντας υπόψη τι θα γίνειστις αμερικανικές εκλογές για τη δικήτης ασφάλεια» εξηγώντας πως ιστορικάοι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι καθοριστικές,καθώς συγκροτούν τη Δύση και το νέο ρόλοτης στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Για τιςελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Βενιζέλοςτόνισε ότι πρέπει να συμβάλλουμε νασυνεχιστεί η νηνεμία της τελευταίαςπεριόδου χωρίς να απεμπολούμε τιςεθνικές θέσεις.

Επίσης κληθείςνα σχολιάσει τα όσα αναφέρει στααπομνημονεύματά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλεγια τον ίδιο και την ελληνική οικονομικήκρίση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερεότι «σεβάστηκε μεν την θέση μας ότι ηΕλλάδα επιθυμεί να μείνει κι έμεινεστην Ευρωζώνη, συνέβαλε στο κούρεμα τουχρέους, αλλά απ΄ την άλλη δεν μαςδιευκόλυνε πολιτικά κι οικονομικά γιανα το καταφέρουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βενιζέλος, Σόιμπλε, Σεβάστηκε,venizelos, soible, sevastike