Βραζιλία: Οπαδοί του Μπολσονάρου διαδήλωσαν στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο υπέρ του Έλον Μασκ

Χιλιάδες σκληροπυρηνικοί οπαδοί του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου κατέβηκαν στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο για να στηρίξουν το ίνδαλμά τους και τον νέο νέο« ήρωα» του ακροδεξιού κινήματος, τον Έλον Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα μέσω της πλατφόρμας του, Χ, πυρά κατά του εχθρού του Μπολσονάρου, του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Αλεξάντερ ντε Μοράες, ο οποίος έχει διατάξει σειρά ερευνών κατά του πρώην προέδρου,

που μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή, όπως εκείνη για τη φερόμενη συνωμοσία εκλογικού πραξικοπήματος, που προηγήθηκε της εξέγερσης οπαδών του στη Μπραζίλια στις 8 Ιανουαρίου του 2023.

Από τις αρχές του μήνα ο Μασκ επιτίθεταικατά του Μοράες αποκαλώντας τον «ΝταρθΒέιντερ [ο «κακός» του StarWars] της Βραζιλίας» καισυγκρίνοντας τις ενέργειές του μεεκείνες ενός «στυγνού δικτάτορα».

«Ο Έλον Μασκ σίγουρα παρακολουθεί αυτό που συμβαίνει εδώ αυτή τη στιγμή. Στέλνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο. Κοιτάξτε τι συμβαίνει σήμερα εδώ στη Βραζιλία. Αυτό που βλέπετε είναι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία να μάχονται για τη δημοκρατία», είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ο γερουσιαστής Γκουστάβο Γκάγιερ, υποστηρικτής του Μπολσονάρου.

Λίγο αργότερα τη σκυτάλη πήρε ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας: «[Ο Μασκ] είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά νοιάζεται για την ελευθερία όλων μας. Είχε το θάρρος να δείξει την κατεύθυνση που παίρνει η δημοκρατία μας και πόση ελευθερία έχει χάσει», είπε ο Μπολσονάρου καλώντας το πλήθος να χειροκροτήσει τον Μασκ.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η διαδήλωση στη μεγαλούπολη της Βραζιλίας ήταν άλλη μια προσπάθεια του Μπολσονάρου να κάνει επίδειξη ισχύος καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να οδηγηθεί στη φυλακή.

Η βραζιλιάνικη Δικαιοσύνη έχειαπαγορέψει το δικαίωμα του εκλέγεσθαιστον πρώην πρόεδρο, που βρίσκεταιαντιμέτωπος με σειρά ποινικών ερευνών,η σοβαρότερη εκ των οποίων αφορά στηφερόμενη προσπάθεια ανατροπής τηςκυβέρνησης μετά την ήττα του από τονΛούλα ντα Σίλβα στις εκλογές του 2022. Τονπερασμένο χρόνο έρευνα του κογκρέσουτης Βραζιλίας υποστήριξε ότι ο Μπολσονάρουήταν ο ιθύνων νους μιας «προσχεδιασμένηςαπόπειρας πραξικοπήματος» με στόχο ναβυθίσει σε πολιτικό χάος και ενδεχομένωςκαι εμφύλιο πόλεμο τη χώρα, προκειμένουνα παραμείνει στην εξουσία.

Ο Μπολσονάρου απέρριψε και χθες Κυριακήτις αιτιάσεις αυτές καλώντας, όπως οΝτόναλντ Τραμπ, τους οπαδούς του ναδώσουν μάχουν. «Πρέπει να πολεμήσουμε,ειδάλλως θα καταλήξουμε σαν πρόβαταστο σφαγείο», είπε.

Πάντως η χθεσινή πορεία των οπαδών του ήταν λιγότερο ογκώδης σε σύγκριση με προηγούμενες διαδηλώσεις και ωχριούσε μπροστά σε εκείνη που είχε διοργανώσει ο Μπολσονάρου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο παραμονές των εκλογών του 2022. Χθες αρκετοί οπαδοί του άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους ή να κατευθύνονται σε κοντινά μπαρ ενώ ο Μπολσονάρου συνέχιζε ακόμη την ομιλία του.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βραζιλία, Οπαδοί, Μπολσονάρου, Ρίο, Τζανέιρο, Έλον Μασκ,vrazilia, opadoi, bolsonarou, rio, tzaneiro, elon mask