Ποιο είναι το κτίριο που «κοσμεί» σήμερα την αρχική σελίδα της Google!

Ο Μις φαν ντερ Ρόε (Ludwig Mies van der Rohe) ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας, ο οποίος γεννήθηκε στο Άαχεν και πέθανε στο Σικάγο.

Σήμερα στην αρχική σελίδα της Google δεν υπάρχει το λογότυπο της εταιρείας, αλλά ένα κτίριο από γυαλί και ατσάλι: Το Crown Hall στο Illinois Institute of Technology στο Σικάγο, ένα Κολλέγιο

Αρχιτεκτονικής, για να τιμήσει τον Μις φαν ντερ Ρόε που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 126 χρόνια.

Ο αρχιτέκτονας που σημάδεψε με την τεχνική του τον 20ο αιώνα και όλες τις μεγάλες πόλεις στην Αμερική, γεννήθηκε σαν σήμερα 27 Μαρτίου πριν 126 χρόνια.

Θεωρείται από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, δίπλα στον Λε Κορμπυζιέ και στον Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Επιδίωξε μια λογική προσέγγιση που θα καθοδηγούσε τη δημιουργική διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδίου, και είναι γνωστός για τη χρήση των αφορισμών «λιγότερο είναι περισσότερο» («weniger ist mehr») και «ο Θεός είναι στις λεπτομέρειες».

Το πάθος του για την λεπτομέρεια φαίνεται στην επεξεργασία του προβλήματος της γωνίας, ενός πανάρχαιου προβλήματος από την εποχή του δωρικού ρυθμού. Επίσης τα κτήρια του χρησιμοποιούσαν σύγχρονα υλικά όπως ο βιομηχανικός χάλυβας και γυαλί για να καθορίσουν τον αυστηρό αλλά κομψό χώρο. Ανέπτυξε την χρήση της εκτεθειμένης δομής χάλυβα και γυαλιού για να εσωκλείσει και να καθορίσει τον χώρο.

Προσπάθησε για μια αρχιτεκτονική με ελάχιστα πλαίσια στην δομική διάταξη και σε ισορροπία με την απαιτούμενη ελευθερία του ανοιχτού χώρου. Χαρακτήριζε τα κτήρια του "skin and bones" αρχιτεκτονική.

Ο Ludwig Mies είχε ως στόχο την δημιουργία όχι μόνο ενός νέου αρχιτεκτονικού ύφους αλλά και μιας νέας αρχιτεκτονικής γλώσσας.

Θεωρούσε αναγκαία την δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής που θα ήταν σε αρμονία με την εποχή της, όπως η γοτθική αρχιτεκτονική ήταν την εποχή του πνευματισμού. Περισσότερο από κάθε άλλο μοντερνιστή ο Μις χρησιμοποίησε την φιλοσοφία ως βάση για την εργασία του.

Σπουδαία κτίριά του

Ουρανοξύστης Seagram (1958)

Barcelona Pavilion

Έπαυλη Τούγκεντατ

Crown Hall

Farnsworth House

IBM Plaza

Neue Nationalgalerie Berlin

{youtube}1ZEobzOmnbs{/youtube}

Keywords
Τυχαία Θέματα