Το ελληνικό «κούρεμα» στον ξένο Τύπο

Όπως ήταν επόμενο, πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η ανταλλαγή ομολόγων στην Ελλάδα και το ''κούρεμα'' του χρέους.

Λίγο μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία στις 08.00 το πρωί , τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν άμεσα την είδηση, κάνοντας λόγο για επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων και για αποφυγή της χρεοκοπίας με τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία...

Η

Ελλάδα εξασφαλίζει τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα για την κρίσιμη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Guardian. ''Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων ολοκληρώθηκε, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων που αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας των ομολόγων συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην κρίσιμη συμφωνία'', αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.


Στο ίδιο κλίμα το BBC αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εξασφάλισε την απαραίτητη στήριξη για μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, η οποία θα της επιτρέψει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ενώ το Associated Press υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εξασφάλισε μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που μειώνει δραστικά το έλλειμμα, αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση κεφαλαίων προς τη χώρα. Το Reuters πάλι αναφέρει ότι η Ελλάδα απέτρεψε την Παρασκευή τον άμεσο κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας εξασφαλίζοντας ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για το δεύτερο πακέτο.

Οι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα ιστορικό σχέδιο για την απομείωση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τονίζει το CNN, ενώ o τίτλος των NY Times είναι ανάλογος : ''Η Ελλάδα έκλεισε τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές''. H Washington Post γράφει: «Η Ελλάδα εξασφαλίζει υψηλή συμμετοχή στην κρίσιμη ανταλλαγή ομολόγων, απομακρύνει την χρεοκοπία» και πως με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση κονδυλίων από το πακέτο διάσωσης.

''Ιστορικό'', χαρακτηρίζουν οι Financial Times το ελληνικό ''κούρεμα''.

''Επιτυχία της Ελλάδας στο κούρεμα του χρέους'', ''ο δρόμος για το ελληνικό κούρεμα άνοιξε'', ''Η Ελλάδα αποφεύγει τα χειρότερα'', μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανόφωνου τύπου για το θέμα του PSI.

''Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στο μεγαλύτερο κούρεμα χρέους της νεώτερης ιστορίας. Η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται βέβαια ακόμη πάνω από την Αθήνα, αλλά δεν πρόκειται να πέσει τόσο γρήγορα. Το κούρεμα θα κάνει το χρέος της Αθήνας πιο ελέγξιμο. Αυτή είναι τουλάχιστον η ελπίδα'', σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.


Και στο γαλλικό Τύπο τα δημοσιεύματα έχουν ανάλογο τόνο, με την Le Monde ωστόσο να αναφέρει στο τίτλο της: ''Η Αθήνα οργανώνει την χρεοκοπία της'' και την Liberation να γράφει ότι οι ιδιώτες επενδυτές συμφωνούν στην αναδιοργάνωση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα