Η σημασία της Αυχενικής Διαφάνειας στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τον καθηγητή εμβρυολογίας Κύπρο Νικολαΐδη.

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο King’s College Κύπρος Νικολαΐδης, σε συνέντευξη που έδωσε με αφορμή πρόσφατη επίσκεψή του στη Αθήνα, μίλησε για τη σημασία της Αυχενικής Διαφάνειας, ως μέσου ανίχνευσης του συνδρόμου Down και διαφόρων άλλων ανωμαλιών του εμβρύου.

Πρόκειται για μία εξέταση

υπερήχων που πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας της κύησης και χάρη στη χρήση της, στη Βρετανία, όπου και η εξέταση θεσμοθετήθηκε το 2004, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αμνιοπαρακεντήσεων, στο 2-3%. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, το ποσοστό των αμνιοπαρακεντήσεων παραμένει στο 25-30%.

«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην Αγγλία, από τότε που μπήκε στο σύστημα, όλες οι γυναίκες έχουν αυτήν την παροχή και όλοι οι γιατροί ελέγχονται. Στην Ελλάδα, πολλοί γιατροί είναι καλύτεροι από τους γιατρούς στην Αγγλία. Ωστόσο, το 99,9% των εξετάσεων Αυχενικής Διαφάνειας που μας φέρνουν οι Ελληνίδες είναι εντελώς άχρηστο, γιατί δεν υπάρχει έλεγχος.», δήλωσε ο καθηγητής, προαναγγέλοντας παράλληλα την δραστική αλλαγή που αναμένεται να φέρει μία απλή εξέταση αίματος. «Πάντως σύντομα, τα πράγματα θα αλλάξουν δραστικά, αφού το σύνδρομο Down ήδη εντοπίζεται με μια απλή εξέταση αίματος. Πολλά πράγματα μπορείς να τα δεις από τη 12η εβδομάδα της κύησης. Προτείνω, λοιπόν, να αναποδογυρίσουμε το μοντέλο της πυραμίδας της προγενετικής παρακολούθησης από το τέλος στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, προβλέποντας ποιες γυναίκες έχουν σοβαρό κίνδυνο να έχουν επιπλοκές ώστε να λάβουμε μέτρα.»

Πηγή: Η Καθημερινή

The post Η σημασία της Αυχενικής Διαφάνειας στην εγκυμοσύνη appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα