Μιλώντας τώρα με τους μπαμπάδες

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να γίνεται κανείς γονιός.

Όλη σου η ζωή αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Πόσο μάλλον να γίνεσαι πατέρας, τη στιγμή που όλη κοινωνία σου έχει δώσει δεύτερο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών. Αν και η πεποίθηση αυτή τείνει να αλλάζει με τους μπαμπάδες να έχουν ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών τους. Αυτό ακριβώς το γεγονός τους κάνει να έχουν περισσότερο άγχος και αγωνία για το αν είναι καλοί ή όχι στο ρόλο τους.

Πάντως εμείς σας έχουμε μερικές γενικές συμβουλές που μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Ρωτήστε τις συζύγους σας. Οι γυναίκες

γενικά μετρούν τι κάνουν οι άνδρες τους σύμφωνα με το τι κάνουν αυτές. Μπορεί να είναι άδικο το μέτρο αυτό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο σκοπός μας δεν είναι η κριτική της συγκεκριμένης πεποίθησης. Για να αποφύγετε λοιπόν τις συγκρούσεις με τη σύντροφό σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε για να συμβάλλετε και εσείς στην φροντίδα των παιδιών. Αφήστε στην άκρη απόψεις του τύπου, είναι στη φύση σας να γνωρίζετε πως να ταΐσετε ένα παιδί ή να το αλλάξετε. Καμία γυναίκα δεν γεννιέται με οδηγίες χρήσης περασμένες στο DNA της. Απλά, οι τότε κοινωνικές νόρμες μας ήθελαν στο σπίτι και να ασχολούμαστε με το μεγάλωμα των παιδιών. Η «τριβή» μ΄αυτό μας έδωσε γνώση. Ζητήστε λοιπόν τα «φώτα» μας.

Ρυθμίστε τα πρότυπά σας. Ας το παραδεχτούμε. Άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικά πρότυπα. Με το να ρυθμίσετε τα δικά σας πρότυπα με του συζύγου, δεν σημαίνει ότι τα παιδιά θα φορούν τα ίδια ρούχα κάθε μέρα. Επίσης υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αλλάζουμε την πάνα, να παίζουμε με το μωρό μας, να του μαθαίνουμε πράγματα. Οι δικοί μας τρόποι δεν είναι απαραίτητα πάντα οι σωστοί.

Έχουν ανάγκη από ένα «Μπράβο». Σαν ομάδα οι άνδρες γενικά, αντιπαθούν να κάνουν πράγματα που τους κάνει να αισθάνονται ανίκανοι. Και βέβαια τους αρέσουν οι φιλοφρονήσεις. Πείτε του τη σπουδαία δουλειά κάνει και ζητήστε του να το ξανακάνει ακόμη και αν δεν το κάνει τόσο καλά όπως θα το κάνατε εσείς. Είναι σημαντικό για εκείνους να ακούνε ένα μπράβο και δικαιολογημένα. Όλοι το έχουμε ανάγκη.

Μην επεμβαίνετε στο χρόνο που περνά με τα παιδιά σας. Ακόμη και αν ξέρετε πώς να κάνετε το μωρό σας να σταματήσει να κλαίει, αφήστε τον να προσπαθήσει μόνος του, χωρίς να πάρετε θέση. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετική προσέγγιση για το ίδιο πράγμα και ο πατέρας έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη αλλά και χρόνο να προσαρμοστεί.

Παραδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας. Αφήστε τον σύζυγο ή τον σύντροφο σας να ξέρουν ότι έχετε όρια. Η παραδοχή σας ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας, θα τον αναγκάσει σιγά – σιγά να λάβει ενεργό μέρος στις ασχολίες στο σπίτι. Αν και οι νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αρχίζουν να φέρνουν τα πάνω- κάτω στη δομή μιας οικογένειας. Πολλοί άνεργοι μπαμπάδες περνούν χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά τους ενώ είναι εκείνοι πλέον υπεύθυνοι για τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Μην εγκλωβίζεστε σε ρόλους. Πολλά ζευγάρια όταν προσπαθούν να μοιράσουν τις αρμοδιότητες τους έχουν πρόβλημα να προσδιορίσουν τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «εργασία». Μην ασχολείστε με τα ίδια πράγματα συνέχεια. Προσπαθήστε να αλλάζετε ρόλους. Αφήστε τον να ετοιμάσει το δείπνο και εσείς ασχοληθείτε με κάτι άλλο που σας ευχαριστεί. Ας κάνει το βραδινό μπάνιο του μωρού ο σύντροφός σας και εσείς ετοιμάστε ένα όμορφο ρομαντικό δείπνο. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό και την σωστή οργάνωση, βοηθώντας ο ένας τον άλλο, χωρίς άγχος και εκνευρισμό.

Η ενσυναίσθηση,, αποδοχή και κατανόηση είναι το κλειδί της καλής λειτουργίας μιας οικογένειας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

The post Μιλώντας τώρα με τους μπαμπάδες appeared first on Jenny.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα