Oι Ευρωπαίοι κηρύσσουν πόλεμο κατά των offshore – Λυγίζουν Λουξεμβούργο και Αυστρία

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κηρύσσει τον πόλεμο κατά των φορολογικών παραδείσων, ζητώντας και από την Ευρώπη να δράσει κατά των χωρών που ξεπλένουν χρήματα. Και οι πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης συμμαχούν κατά της φοροδιαφυγής. Αυτά είναι τα απτά αποτελέσματα της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας για τις offshore εταιρείες, στην οποία συμμετέχουν και «ΤΑ ΝΕΑ».

Υπό το βάρος του σκανδάλου που ξέσπασε στη χώρα του με πρωταγωνιστή τον υπουργό Προϋπολογισμού Ζερόμ Καουζάκ, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε χθες ότι οι φορολογικοί

παράδεισοι πρέπει να εξαλειφθούν από την Ευρώπη και τον κόσμο, προσθέτοντας ότι θα υποχρεώσει τις γαλλικές τράπεζες να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τον πλήρη κατάλογο των θυγατρικών τους στο εξωτερικό, ανά χώρα, μαζί με πλήρεις εξηγήσεις για τη φύση της δραστηριότητάς τους. «Μια τράπεζα δεν είναι δυνατόν να υποκρύπτει συναλλαγές που πραγματοποιεί με φορολογικούς παραδείσους», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και απείλησε ότι «δεν θα διστάσει να θεωρήσει φορολογικό παράδεισο οποιαδήποτε χώρα αρνηθεί να συνεργαστεί πλήρως με τη Γαλλία».

Οι διακηρύξεις του Γάλλου Προέδρου έρχονται ως επιστέγασμα της συμμαχίας ανάμεσα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Βρετανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία, με σκοπό να δημιουργηθεί κοινό μητρώο των τραπεζικών λογαριασμών. Η συμμαχία είναι προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν προχθές. Οπως αναφέρει η «Ρεπούμπλικα», οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε χωρών απέστειλαν στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς «αυτόματα και υποχρεωτικά» προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα η φοροδιαφυγή. Εως σήμερα, το κυνήγι των υπόπτων για φοροδιαφυγή είχε αποσπασματικό χαρακτήρα και γινόταν μέσα σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, τα «Offshore Leaks», δηλαδή η λίστα με τους 130.000 φορολογουμένους που διατηρούν λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους, έπαιξανν αποφασιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμαχία των «5» κατά της φοροδιαφυγής μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε μια συμφωνία ανάλογη με αυτή που πέτυχαν το 2010 οι ΗΠΑ με την Ελβετία, βάσει της οποίας οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς, επενδύσεις και εισοδήματα των αμερικανών φορολογουμένων. Ανάλογη συμφωνία είχε επιχειρήσει να συνάψει η Γερμανία με την Ελβετία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ωστόσο η συμμαχία έχει αποκτήσει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ με τους Ελβετούς και θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε μια ανάλογη συμφωνία με τη Βέρνη. Η επιστολή των «5» που απεστάλη στις Βρυξέλλες ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας, έγινε θετικά δεκτή από τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Φορολογίας Αλγκίρντας Σεμέτα, ο οποίος έκανε λόγο για «νέο βήμα στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής».

Στο στόχαστρο της συμμαχίας, πάντως, δεν αναμένεται μόνο να μπει η Ελβετία αλλά και χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι ή εμφανίζονται πολύ φειδωλές στην παροχή πληροφοριών για τους λογαριασμούς που διατηρούν στις τράπεζές τους, όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Αυτές οι δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν υπερασπιστεί με νύχια και δόντια τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό απόρρητο. Ωστόσο οι αντιστάσεις τους αναμένεται να χαλαρώσουν. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ήταν απολύτως σαφής προχθές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Πρέπει να περάσουμε στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε ευρωπαϊκή κλίμακα, αφήνοντας πίσω τη φάση της παροχής πληροφοριών κατόπιν συγκεκριμένου αιτήματος».

Kυπριακός εφιάλτης για Λουξεμβούργο και Αυστρία

Ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν τα πάει καλά με τους φορολογικούς παραδείσους. Στην περίπτωση της Κύπρου ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών ήταν πολύ πιο αιχμηρός απ’ ό,τι ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Στάινμπρουκ καθόταν στην καρέκλα του Σόιμπλε, τα είχε βάλει με την Ελβετία. Απειλούσε με «επέλαση του Ιππικού» αν οι Ελβετοί δεν συνδράμουν ώστε να ανακοπεί η φοροδιαφυγή Γερμανών μέσω των ελβετικών τραπεζών. Ο Στάινμπρουκ είχε κατά νου τη συμφωνία που είχε εκβιάσει η Ουάσιγκτον για τους αμερικανούς φοροφυγάδες. Τότε οι δραστικές απειλές του Στάινμπρουκ είχαν πέσει στο κενό. «Με το Ιππικό χτυπάς το κεφάλι στον τοίχο», διαπίστωσε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Credit Suisse και η Julius Bär έδωσαν στους Γερμανούς πελάτες τους διορία μέχρι το τέλος του χρόνου για να προσκομίσουν τις σχετικές βεβαιώσεις ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί είναι γνωστοί στις γερμανικές φορολογικές Αρχές. Το ίδιο ζητεί και η UPS.

Η μεταστροφή των ελβετικών τραπεζών δεν οφείλεται στη διαπραγματευτική ικανότητα του Σόιμπλε αλλά σε δύο εξελίξεις που συνέπεσαν χρονικά: στην κρίση της Κύπρου και στις διεθνείς αποκαλύψεις για τις οφσόρ εταιρείες. Η βίαιη αλλαγή του κυπριακού μοντέλου παρέσυρε και τις άλλες χώρες-φορολογικές οάσεις. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε χθες ότι από το 2015 θα θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τα επιτόκια που καρπώνονται από τις τραπεζικές τους καταθέσεις εκεί οι πολίτες της ΕΕ, προκειμένου «να εξασφαλιστεί η φορολόγησή τους σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες προέλευσης». Στην πίεση των ευρωπαίων εταίρων φαίνεται να ενδίδει και η Αυστρία. «Οταν πρόκειται για λογαριασμούς ξένων είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μία στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη», είπε ο Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Σόιμπλε έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση του Λουξεμβούργου δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα «όχι μικρό βήμα που αξίζει τον σεβασμό μας». Η αλλαγή πλεύσης του Λουξεμβούργου δείχνει, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ότι η επιμονή και η ετοιμότητα για διαπραγμάτευση μετρούν περισσότερο από τις απειλές». Το καρφί στόχευε στο «Ιππικό» του Στάινμπρουκ. Αλλά αποσιωπούσε ότι ο Σόιμπλε έχει φροντίσει να στείλει για παραδειγματισμό στην Κύπρο το… Πυροβολικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα