Oι Βρυξελλες «βάζουν φρένο» στον Σαμαρά- Μόνο μέσω Τρόικας οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Τέλος στα σενάρια περί άμεσης διαπραγμάτευσης επιχειρούν να βάλουν κύκλοι των Βρυξελλών με διαρροές τους προς τον Τύπο. Όπως επισημαίνεται κανένας κοινοτικός αξιωματούχος δεν είναι διατεθειμένος να παρακάμψει τον θεσμικό παράγοντα που ονομάζεται Τρόικα για να διαπραγματευθεί κατευθείαν και αμεσα με την Ελληνική κυβέρνηση.

Όλα αυτά έρχονται στο φως ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

στις Βρυξέλλες με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2014. Επίσημα μάλιστα οι θεσμοί της Ευρωπαικής Ένωσης εξηγούν στα μέσα ενημέρωσης ότι η επίσκεψη Σαμαρά αφορά την θεσμική προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας.

Το ζήτημα όμως που απασχολεί την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτό της πολιτικής διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να διεξάγεται η συζήτηση μέσω τρόικα αλλά και μέσω του αρμοδίου οργάνου για το συγκεκριμένο θέμα που είναι το euroworking group, απόφαση που οι πρόεδροι δεν έχουν καμία διάθεση να αγνοήσουν.

Επομένως, η όλη συζήτηση περί μέτρων δεν πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ Σαμαρά, Βαν Ρομπέι και Μπαρόζο, με πιθανότερη απάντηση από πλευράς Ευρώπης σε ανάλογο ερώτημα να είναι ότι πρώτα θα ληφθεί υπόψη η εκτίμηση της τρόικα και ύστερα θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την Ελλάδα το οποίο περιλαμβάνει συζήτηση το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και λήψη αποφάσεων πριν από το τέλος του 2013.

Όσον αφορά τώρα την συνάντηση με του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική. Ο κ. Σουλτς δεν έχει δυνατότητα παρεμβολής στην διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σε περίπτωση επίκλησης της θέσης του ως δημοκρατική νομιμοποίηση, η αναμενόμενη κριτική μπορεί να υποστηρίξει ότι ο λαός της Ευρώπης εκπροσωπείται από τις κυβερνήσεις των εθνικών κρατών.

Οι ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε 4 με 7 δις ευρώ ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν λόγο για την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αντιπαραβάλλοντάς την με τις οικονομίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την διάλυσή της. Στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων γίνεται λόγος και για τους υπουργούς της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής αναφέρονται σε δύο ομάδες υπουργών, μία όσων αδρανούν σκεπτόμενοι «παλαιοκομματικά» τις εκλογές και μία εκείνων που προσπαθούν να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη πολιτική, συναντώντας όμως εμπόδια και αντιδράσεις. Ο κ. Σαμαράς θα κληθεί συνεπώς να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολιτική σταθερότητα και τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα