To μπλακ άουτ του αιώνα: Ποιος βύθισε 600 εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι;

17:46 2/8/2012 - Πηγή: KoolNews

Τα νοσοκομεία δεν λειτουργούσαν, το μετρό παρέλυσε, 200 ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν στα έγκατα της γης, σε ένα ορυχείο στη δυτική Βεγγάλη. Το ιστορικό μπλακ άουτ ήταν ορατό από το διάστημα αλλά το μυστήριο είναι ότι οι περισσότεροι παθόντες δεν κατάλαβαν καν ότι το ρεύμα είχε κοπεί. Γιατί έχουν μάθει να ζουν με κεριά και φωτιές.

Από το Ασάμ, κοντά στην Κίνα, έως τα Ιμαλάια

και τις βορειοδυτικές ερήμους της Ρατζαστάν, η προχτεσινή διακοπή ρεύματος ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως και η χειρότερη που έχει βιώσει η Ινδία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη γη με 1.200.000.000 κατοίκους να στοιβάζονται στις επαρχίες της. Κι όμως. Το πλέον αξιοσημείωτο για την ανεξήγητη κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης, ήταν ο εξαιρετικά μικρός αριθμός ατόμων που ουσιαστικά επηρέασε. Μια μεγάλη ομάδα της υψηλής κοινωνίας είχε εφεδρικές γεννήτριες. Κι άλλη μια ακόμη μεγαλύτερη δεν είχε ποτέ ηλεκτρικό ρεύμα σπίτι της.

Το οδοιπορικό του Dailybeast στην Ινδία του σκότους (με δύο γιγαντιαία μπλακ άουτ σε δύο μέρες) είναι πραγματικά συγκλονιστικό.

 «Καθώς περιπλανιόμουν χτες στην Γκαουχάτι, στη νορειοανατολική πλευρά του Ασάμ, άκουσα τη φωνή ενός φίλου. Ήταν σούρουπο. ‘Κόπηκε το ρεύμα’, είπε. Δεν είχα ανάγκη την επισήμανση. Λίγες μόλις ώρες από την στιγμή του μπλακ άουτ στην βόρεια και ανατολική Ινδία κι εγώ ήμουν ήδη μούσκεμα στον ιδρώτα. Ο φίλος μου συνέχισε: Δεν υπάρχει λόγος να κάθεσαι μέσα, οπότε γιατί δεν μου κάνεις παρέα στη βόλτα; Οδηγήσαμε μέχρι έναν λόφο εκεί κοντά. Μέχρι να φτάσουμε είχε νυχτώσει για τα καλά. Περάσαμε την υπόλοιπη ώρα μας περπατώντας πάνω κάτω στον λόφο, συνολικά τρεις φορές. Μέσα στο λαχάνιασμά μας μπορούσαμε να δούμε κάπου μακριά στο βάθος μια απαστράπτουσα αφθονία φωτός, σαν ένα φανταστικό κάστρο της Μέσης Ανατολής. ‘Είναι τα διυλιστήρια’, με ενημέρωσε όταν ρώτησα. ‘Έχουν δικό τους, ξεχωριστό δίκτυο’… Μου φάνηκε λογικό. Αλλά εκείνα τα φώτα στα κτίρια και τα μαγαζιά κατά μήκος ενός δρόμου στους πρόποδες του λόφου; ‘Χμμ. Νομίζω ότι όλοι αυτοί έχουν γεννήτριες’, είπε ο φίλος.

Στις μεγάλες πόλεις αλλά και σε κάποιες μικρότερες όπως η Γκουαχάτι, κάθε ξενοδοχείο πολλών αστέρων και κάθε σιβαρλη επιχείρηση έχουν γεννήτριες. Η βιοτεχνία μεταξωτών υφασμάτων του φίλου μου έχει κι αυτή μία. Το κατάστημα ενός φίλου πωλητή της Ford έχει περισσότερες από μία. Πολλές πολυκατοικίες διαθέτουν γεννήτριες. Σκεφτείτε αυτό: για αρκετές ώρες 20 επαρχίες έμειναν χωρίς ρεύμα. Κι όμως πόσοι Ινδοί αναρωτήθηκαν πώς ήταν δυνατόν να δουλεύουν ακόμη τα κινητά τους τηλέφωνα; Πόσα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν σε απ’ ευθείας σύνδεση διαμαρτυρίες λαϊκής οργής για την κατάρρευση του δικτύου;

Η αλήθεια είναι πως για εκατοντάδες Ινδούς οι διακοπές ρεύματος είναι μέρος της ζωής τους σε αυτή τη χώρα, κάτι σαν τη συνήθεια του να πλένουν τα δόντια τους πριν πέσουν για ύπνο. Δεν το θεωρούν καν αφύσικο. Τι είναι πια μια μικρή κατάρρευση για λίγες ώρες της εβδομάδας; Στο κάτω κάτω πολλοί ζουν χωρίς ρεύμα το μεγαλύτερο μέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα