Αφιέρωμα στην Εθνική Λυρική Σκηνή από το BBC 4

Εκτενές ρεπορτάζ αφιέρωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός BBC 4 στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην εκπομπή «Broadcasting House» του Πάντι Ο'Κόννελ. «Η χώρα αντιμετωπίζει την πτώχευση, αλλά η Εθνική Λυρική Σκηνή διπλασίασε τις παραστάσεις της, βγήκε στους δρόμους και σύντομα μετακομίζει στο νέο της σπίτι το οποίο έχει σχεδιάσει ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής κατά τη διάρκεια της εκπομπής η οποία

είχε τίτλο «Εθνική Λυρική Σκηνή: από την τραγωδία στον θρίαμβο».

Οι απεσταλμένοι του σταθμού επισκέφτηκαν το χώρο της Λυρικής Σκηνής και μίλησαν με τονκαλλιτεχνικό διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «εφιάλτη» την κατάσταση που ανέλαβε πριν δύο χρόνια αφού αντιμετώπισε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, μεγάλο χρέος και κακό ισοζύγιο.

«Όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτηση μου στη Λυρική, ενώ ήμουν καλλιτεχνικός διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, οι φίλοι μου αναρωτιόντουσαν αν είμαι τρελός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μύρων Μιχαηλίδης. Ο ίδιος κατάφερε να ρίξει το χρέος κατά 75% σε δύο χρόνια.

Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι η επιχορήγηση της Λυρικής Σκηνής κόπηκε κατά τέσσερα εκατομμύρια το 2013.

Ο παρουσιαστής μίλησε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την συναυλία στην Βαρβάκειο, την ανοιχτή δοκιμή στο Λιμάνι του Πειραιά και το αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας.

«Ο κόσμος ήταν πολύ ευτυχής, αλλά και εμείς οι καλλιτέχνες το ίδιο γιατί η τέχνη είναι επικοινωνία και γενναιοδωρία. Είναι κάτι σαν μια μεγάλη αγκαλιά για τον κόσμο. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά για τους Έλληνες που περνούν δύσκολα» σχολίασε η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη όταν όταν ερωτάται για τη συμμετοχή της στο αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας.

Στον επίλογο του ρεπορτάζ του Μπόμφορντ, ο παρουσιαστής της εκπομπής Πάντι Ο Κόννελ περιέγραψε την «Ελλάδα ως το κράτος Σταχτοπούτα της Ευρώπης». Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ακροαματικότητας της εκπομπής κυμαίνεται στα 3,5 εκατομμύρια ακροατών σε όλη την Μ. Βρετανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα