Αυτά είναι τα σπάταλα υπουργεία του Δημοσίου – Ποιά δεν έπιασαν τους στόχους δαπανών

Απόκλιση της τάξης των 15 εκατομ. Ευρώ δηλαδή πάνω από 58% φαίνεται να εμφανίζει ο τακτικός προϋπολογισμός και ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων, αποτέλεσμα μειωμένων πληρωμών κυρίως εξαιτίας της μη καταβολής στο διάστημα αυτό της επιχορήργησης στον ΕΟΤ.

Συγκεκριμένα και ανά Υπουργείο οι φορείς του Δημοσίου που παρουσιάζουν

τις μεγαλύτες σπατάλες είναι οι εξής:

Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Οι συνολικές πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις κινούνται κάτω από τους στόχους κατά 1,1 εκατ. ευρώ ή -33,1%.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι συνολικές πληρωμές κινούνται σημαντικά πιο κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί. Συνολικά παρατηρείται υποεκτέλεση κατά 341,9 εκατ. ευρώ ή -55,8%.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του χαμηλού ρυθμού πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού που οφείλεται στην καθυστέρηση πληρωμών από επιδοτήσεις γεωργάις λόγω μη έγκαιρης έκδοσης των αντίστοιχων ΚΥΑ των προγραμμάτων γεωργίας. Επιπρόσθετα, δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί τα ποσά που αφορούν την υλοποίηση προγραμμάτων όπως εξισωτικής Αποσζημίωσης είτε της Γεωργοπεριβαλλοντικής ενίσχυσης κ.α..

Υπουργείο Περιβάλλοντος

Οι συνολικές πληρωμές και απλήρωτες υποχρεώσεις κινούνται σημαντικά κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί κατά 16,9 εκατ. ευρώ ή -11,4%, κυρίως λόγω της υποεκτέλεσης που παρουσιάζει το ΠΔΕ.

Υπουργείο Εργασίας

Οι συνολικές πληρωμές και οι υποχρεώσεις που κατέστησαν απλήρωτες στο ίδιο διάστημα, βρίσκονται σε συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Συγκεκριμένα, στον τακτικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου παρουσιάζεται υποεκτέλεση της τάξης των 58,6 εκατ. ευρώ ή -0,9%.

Υπουργείο Ανάπτυξης

Οι συνολικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων, κινούνται χαμηλότερα από τους στόχους που έχουν τεθεί από το φορέα κατά 493,7 εκατ. ευρώ ή -29,1%, ως αποτέλεσμα του χαμηλού ρυθμού πληρωμών των δαπανών ενώ αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 64,5 εκατ. ευ-ρώ.

Ειδικότερα επισημαίνεται:

Η μη καταβολή εισφορών σε Διεθνείς Οργανισμούς, η καθυστέρηση καταβολής των επιχορηγήσεων σε φορείς του Υπουργείου εξαιτίας της νέας υποχρέωσης που προέκυψε από την ψήφιση του Νόμου 4110/2013 αλλά και ανειλημμένες υποχρεώσεις είναι οι αιτιολογίες για τον χαμηλό ρυθμό πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού. Ενώ ο χαμηλός ρυθμός πληρωμών του ΠΔΕ οφείλεται στο χαμηλό ρυθμό εκτέλεσής του.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Οι συνολκές πληρωμές κινούνται σημαντικά πιο κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Συγκεκριμένα, στον τακτικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό δημοσίων επεν-δύσεων παρατηρείται απόκλιση της τάξης του -24,5%, ως αποτέλεσμα του χαμηλού - έναντι του στόχου- ύψους πληρωμών κατά 41,4 εκατ. ευρώ. Αντίθετα παρατηρείται αύξηση του όγκου των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι επίσης αυξημένες κατά 5,7 εκατ. ευρώ.

Η χαμηλή απορροφητικότητα στις λειτουργικές δαπάνες οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκτέλεση του προγράμματος προμηθειών και, αφετέρου, στις χαμηλότερες των στόχων δαπάνες για επιδοτήσεις άγονων γραμμών.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Ο τακτικός προϋπολογισμός και ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου παρουσιάζει υποεκτέλεση κατά -8,2% ή 76,3 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση πληρωμής των προγραμματισμένων καταναλωτικών δαπανών κατά 83 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα το ΠΔΕ κινείται πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Γενικές κρατικές δαπάνες

Η υστέρηση των πληρωμών εξαμήνου των Γενικών Κρατικών Δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων, ανέρχεται σε 346 εκατ. ευρώ ή -7,3% έναντι των αρχικών τιθέμενων στόχων, και οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στις λειτουργικές δαπάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα