Αυτό είναι συλλεκτικό

Ακόμα και ο James Bond οδηγούσε ένα Saab. Τώρα βγαίνει και αυτό στο σφυρί όπως και όλα όσα ήταν στο Μουσείο της σαν η τελευταία πράξη στο σουηδικό μοντέλο.

Από τον Γιάννη Κωνσταντόπουλο

Την ιστορία πίσω από την Saab στην γράψαμε με το που έσκασε το μεγάλο μπαμ. Τώρα αυτό που συμβαίνει είναι η αποχαιρετιστήρια

πράξη στο έργο καθώς ένα γραφείο νομικών υποθέσεων διαχειρίζεται τα συλλεκτικά αυτοκίνητα που ήταν στο Μουσείο της.

Είχα πάει πριν αρκετά χρόνια εκεί στο Trollhattan, μια μικρή πόλη, φουλ στο χιόνι και το συναισθηματισμό δεσμό των κατοίκων του με τα αυτοκίνητα που περήφανα έβγαζαν. Το καταλαβαίνεις. Είναι σαν να υποστηρίζεις την ομάδα της γειτονιάς που μεγάλωσες. Και αν μη τι άλλο τα Μουσεία είναι το απόσταγμα μιας εταιρίας. Είχαν το πρώτο τους μοντέλο, λεγόταν UrSaab – ναι βγαίνει και αυτό στο σφυρί, τις πιο σημαντικές τους στιγμές, το 900 Turbo που οδηγούσε ο James Bond στη νουβέλα “License Renewed” του ’82 και στο “Icebreaker” του ’83 και κονσεπτικά μοντέλα για το πώς οραματίζονταν το μέλλον.

Τώρα πλέον συλλέκτες από όλο τον κόσμο κοιτάζουν να ψωνίσουν κάποιο από αυτά που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα χαρακτηρίζουν all time classic. Και που ίσως μετά από αρκετές δεκαετίες θα αξίζουν πολύ περισσότερο από όσο το Saab που μπορεί να δεις σε καμιά μάντρα της γειτονιάς σου.

Διαβάστε ακόμα:

* Natural born drifters (vid)

* H ενηλικίωση της Boxster (vid)

* Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Keywords
Τυχαία Θέματα