Αγκάθι για την κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα- Η Τρόικα δεν επιστρέφει αν δεν εκπληρωθούν

Η οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης παρά το αισιόδοξο κλίμα που καλλιεργείται όσον αφορά την σημερινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το απόγευμα.

Η Τρόικα τελικά όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει μέχρι να έχουν υλοποιηθεί τα έξι προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχει υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η

ολοκλήρωση των διαθεσιμοτήτων, η λύση στα ελληνικά αμυντικά συστήματα, τα ζητήματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρέη των δήμων προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα εξελίσσεται σε τεράστιο ζήτημα καθώς η φορολόγηση οικοπέδων (ώστε να συγκεντρωθούν 900 εκατ. ευρώ παραπάνω απ’ όσα είχαν εγγραφεί το προηγούμενο έτος) προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού ουσιαστικά οι συνεπείς φορολογούμενοι για ακόμα μια φορά καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Η Τρόικα επίσης είναι κάθετη πως τα ΕΑΣ πρέπει να κλείσουν κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

Οι εξελίξεις πάντως σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αν δεν βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης, τότε θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο που θα είναι και ο πραγματικός προϋπολογισμός.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων των ταμείων, ώστε, κατόπιν έγκρισης της τρόικας, να το καταθέσει στον προϋπολογισμό του Νοεμβρίου, ωστόσο, τέτοιο σχέδιο δεν εφευρίσκεται, τουλάχιστον έως τώρα.

Για παράδειγμα, μπορεί να ακούγεται ως λύση οι κατασχέσεις για οφειλές στα Ταμεία, με στόχο την είσπραξη 14 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές, ωστόσο, είναι απολύτως κατανοητό ότι ένα τέτοιο ποσό που αγγίζει το 8% του ΑΕΠ μπορεί εύκολα να προϋπολογιστεί, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκεντρωθεί. Τυχόν περικοπές, άλλωστε, των συντάξεων θα προκαλέσουν πολιτικό αναβρασμό.

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Εντάσεις δημιουργεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης η μη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και η απόφαση της Τρόικας να μην επιστρέψει έως ότου αυτές να υλοποιηθούν.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόκειται να συζητήσουν σχετικά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ισραήλ, ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν πως επίκειται συνάντησή τους στην Αθήνα. Μια συνάντηση όπου θα συζητήσουν και την τακτική αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, ώστε να διαμορφώσουν ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπισή της, αλλά κυρίως, προκειμένου να συμφωνήσουν τις κατευθύνσεις εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων προς την τρόικα.

Η Προγραμματική Συμφωνία

Η μη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ανέστειλε για μια ακόμη φορά την ανακοίνωση της Προγραμματικής Συμφωνίας της κυβέρνησης, την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος την τελευταία φορά την είχε προγραμματίσει για τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή για σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωσή της είχε προαναγγελθεί για την εβδομάδα προ της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εν συνεχεία για την εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ κ.ο.κ., μέχρι να προσδιοριστεί τελικά για τις 7 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός πάντως δεν συμμερίζεται τη βούληση του αντιπροέδρου για Προγραμματική Συμφωνία, η οποία, άλλωστε, συμφωνείται -όπως φαίνεται και αυτές τις ημέρες στη Γερμανία- προ της συγκρότησης της κυβέρνησης και όχι μήνες μετά από αυτή.

Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει Προγραμματική Συμφωνία, αν προηγουμένως δεν επέλθει συμφωνία τουλάχιστον με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα, αν όχι συμφωνία με τους δανειστές για την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

Συνεδρίαση ΚΟ και ΚΕ στο ΠΑΣΟΚ

Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, συγκαλεί αυτή και την επόμενη εβδομάδα την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή αντιστοίχως, καθώς το εσωκομματικό τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο, ενώ σημαντικές είναι οι διαφωνίες και για την κεντροαριστερά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα