Αιχμές Σημίτη κατά πάντων: Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ακάθεκτο την πορεία της πτώσης του

20:15 4/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και αιχμές για την περίοδο Παπανδρέου άφησε ατην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Υπάρχουν επετειακές γιορτές μάλλον βαρετές. Σήμερα η παράταξη μας έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή

της. H σημερινή περίοδος θυμίζει δύο χρονιές-κλειδιά. Το 1967 και το 1974.

Το 1967 η Δημοκρατική παράταξη είχε χάσει κάθε κύρος. Το 1974 αυτοί που προκάλεσαν την πανωλεθρία του 1967 ήρθαν πάλι στο προσκήνιο για να επαναφέρουν τα ίδια παλιά μαγαζιά.

Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν έντονα και με πολλούς τρόπους κατά της χούντας, όταν οι παλαιοί πολιτικοί σιωπούσαν περιμένοντας να περάσει η μπόρα.

Ιδρύθηκε από τους άσημους μεγάλης μάζας. Από τους πολλούς που αισθάνονταν απέχθεια για την ΕΡΕ, την ΕΔΑ, την Ένωση Κέντρου.

Βρισκόμαστε σήμερα σε μια παρόμοια στιγμή που είναι ανάγκη αλλαγών.

Οι ταγοί μας στην πλειοψηφία τους αποδείχθηκαν ανειλικρινείς έναντι του εαυτού τους, απασχολημένοι με την προβολή του εαυτού τους.

Το 2004 περισπούδαστα τόνιζαν πως αυτοί θα έδιναν στον ελληνικό λαό ό,τι δεν είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ δηλαδή θέσεις και χρήματα. Οι συνθήκες όμως είχαν αλλάξει μετά την ένταξη στην ΟΝΕ. Δεν ήταν δυνατόν η Τράπεζα της Ελλάδας να τυπώνει χρήματα. Κατέφυγαν στον ευρωπαϊκό δανεισμό, αλόγιστα και εκμεταλλεύτηκαν τα φθηνά επιτόκια.

Οι δαπάνες ξεπέρασαν τα έσοδα το 2005 για να κορυφωθούν το 2009 και να ξεπεράσει η Ελλάδα κάθε προηγούμενο. Εκείνη τη στιγμή καταστροφής το ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Σιωπήσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι κρίσης να έρχεται. Επαναφέραμε μάλιστα στην τάξη κάποιους λίγους που το επισήμαιναν.

Δημιουργήσαμε την αίσθηση ότι είμαστε μάγοι. Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας όχι μόνο με το πετσί μας αλλά τις πλήρωσε ο ελληνικός λαός κ αυτό είναι ακόμη χειρότερο.

Κάποιοι από μάς ακόμη και σήμερα υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων τερατώδεις προσλήψεις που έγιναν από το 2004-2009. Παραβλέπουν ότι η χώρα καταστράφηκε από αυτή την πρακτική.

Γράψαμε τα παιδιά μα; στα παλιά μας τα παπούτσια. To ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ακάθεκτο την πορεία πτώσης του αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής».

Στη συνέχεια ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργαστεί με όμορους πολιτικούς χώρους, να διαλυθεί και να αποτελέσει ξανά ένα νέο μοχλό στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Στο τέλος μάλιστα άφησε αιχμές και κατά του σημερινού προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας χαρακτηριστικά: Δεν με ενδιαφέρει να εξυπηρετήσω υπερχειλίζοντες εγωισμούς μικροαρχηγών ούτε κάποιους μόνιμα διαφωνούντες μέχρι να πετύχουν αυτό που θέλουν.

«Χρειάζεται τώρα θάρρος. Το θάρρος απελευθερώνει. Η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες είναι εκείνη που διαφθείρει.

Ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι στείρος, διακρίνεται από υβριστικές αντιπαραθέσεις που δεν προσφέρουν στον πολίτη καμία πληροφόρηση. Πρόκειται για επίπεδο καφενειακής διαμάχης μεταξύ υπέργηρων συνταξιούχων.

Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές. Ελεύθερη συζήτηση κι όχι κλειστά δωμάτια.

Χρειάζεται φάση όπως το 1974 χωρίς αρχηγούς, επετηρίδες, ιεραρχίες. Χρειάζεται ειλικρίνεια.

Ας αφήσουμε την ανάγκη ενός και μόνο αρχηγού. Ας δούμε ότι κοντά στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κ άλλα σχήματα με τις δικές τους ευαισθησίες.

Δεν με ενδιαφέρει να εξυπηρετήσω υπερχειλίζοντες εγωισμούς μικροαρχηγών ούτε κάποιους μόνιμα διαφωνούντες μέχρι να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Πρέπει να εντάξουμε νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέες κατευθύνσεις.

Το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με πολλούς άλλους μπορεί να γίνει ο μοχλός αλλαγής να βάλει τη βάση για νέο κίνημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα