Αισιόδοξο το Economist για την Ελλάδα αν και… “η κρίση έχει αφήσει βαριά κληρονομιά”

Το βρετανικό περιοδικό The Economist εμφανίζεται αισιόδοξο σε άρθρο του για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, παρουσιάζοντας όσα έχουν αλλάξει σε έναν χρόνο.

Παρουσιάζοντας τη ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε ένα χρόνο πριν, με τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές έριδες και τις βίαιες διαδηλώσεις, τα δεδομένα

είναι πλέον διαφορετικά, αναφέρεται στο άρθρο.

“Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη ίσως περιμένει στη γωνία“, σημειώνεται στο άρθρο του περιοδικού που κυκλοφορεί την Παρασκευή.

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως το “Grexit” δεν αποτελεί πλέον άμεση απειλή, οι επενδυτές αγοράζουν και πάλι κρατικά ομόλογα, αλλά και μετοχές τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται.

“Η Ελλάδα περιμένει να πετύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Η οικονομία θα αναπτυχθεί λίγο το 2014 και κατά περισσότερο από 2% το 2015“, προβλέπει ο συντάκτης του άρθρου.

Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης και για το ρεκόρ αφίξεων τουριστών που θα κατακλύσουν τις ελληνικές παραλίες και αναμένεται να αγγίξουν τα 17 εκατομμύρια, με αύξηση των προσδοκώμενων εσόδων της τάξης του 2 δισ. εκατομυρίων ευρώ.

Στον τομέα των αποκρατικοποίησεων σημειώνει πως μετά την επιτυχία με τον ΟΠΑΠ που πωλήθηκε έναντι 712 εκ. ευρώ, αναμένεται η προσφορά της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, ενώ η Ρωσική Sintez και η Αζέρικη Socar θα “κονταροχτυπηθούν” για τη ΔΕΣΦΑ, ενώ τονίζει και τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες για να πουληθούν κρατικές εταιρείες.

Τονίζει πως ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος για επενδύσεις από την Κίνα, ενώ αναφέρεται και στην προσπάθεια να κρατήσει ενωμένη την… παράξενη κυβέρνηση που έχει συγκροτηθεί.

Παρόλα τα θετικά στοιχεία που αναδεικνύει, ο αρθρογράφος σημειώνει πως “η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά” τονίζοντας πως η φτώχεια είναι εκτεταμένη ενώ οι αυτοκτονίες διπλασιάστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.

Το άρθρο ολοκληρώνεται με μια ατάκα του Γιάννη Στουρνάρα, αφού πρώτα τονίζεται πως έχουν καλυφθεί τα 2/3 των περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ… «Είναι σαν να τρέχεις σε μαραθώνιο: έχεις καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, αρχίζεις όμως να κουράζεσαι».

Keywords
Τυχαία Θέματα