«Ανάσα» η εξαγορά θητείας για τους δημοσίους υπαλλήλους- Πόσο κοστίζει

Σημαντική βοήθεια προς τους υποψήφιους συνταξιούχους αποτελεί η απόφαση για αναγνώριση του στρατού. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιθυμούν εξαγορά της στρατιωτικής τους θητείας ώστε να διευκολύνουν την ταχύτερη έξοδό τους προς την σύνταξη μπορούν να το κάνουν, αλλά με «βαρύ κόστος».

Στο σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους» αναφέρεται ότι για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων το κόστος κυμαίνεται από 200 έως 250 ευρώ για κάθε μήνα, ωστόσο το τίμημα μπορεί να διπλασιαστεί για τους υψηλόμισθους. Υπάρχουν όμως και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να εξαγοράσουν την θητεία τους με

120 ευρώ.

Το όφελος από την εξαγορά είναι διπλό. Αφενός τα χρόνια του στρατού υπολογίζονται τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης. Ωστόσο για την αναγνώριση της θητείας μετράνε διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τη χρονιά που κλειδώνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ακριβότερα κοστίζει η εξαγορά για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι όμως τυχεροί καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 ως το 2014 προβλέπεται έκπτωση 30% για την εξαγορά της θητείας.

Έκπτωση 50% προβλέπεται για όσους «κλειδώνουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Τέλος, δίνεται έκπτωση και σε όσους ασφαλισμένους επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το τίμημα της εξαγοράς. Αν επιλέξουν τη μέθοδο της σταδιακής αποπληρωμής, οι δόσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τους μήνες που εξαγοράζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα