Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία- Με αέρα νικητή η Μέρκελ ψάχνει για κυβερνητικούς συμμάχους

Η ώρα της αναμέτρησης στη Γερμανία έφτασε! Οι κάλπες άνοιξαν και οι πολιτικές εκλογές και συζητήσεις στη χώρα ξεκίνησαν.

Από τις 09:00 ώρα Ελλάδας, οι Γερμανοί προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα, με τις κάλπες να κλείνουν στις 19:00, ενώ την ίδια ώρα, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας θα ξεκινήσουν να μεταδίδουν τα πρώτα exit poll. Το τοπίο αναμένεται να

έχει ξεκαθαρίσει σε 2-3 ώρες μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, εκτός και αν το αποτέλεσμα είναι πολύ οριακό… Βέβαια αυτό το ενδεχόμενο σχεδόν αποκλείεται - τουλάχιστον για τα πρώτα κόμματα - αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild, δείχνουν:

Ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες της 'Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο βέβαιη πλειοψηφία, το CDU συγκεντρώνει το 39% της προτίμησης, έναντι 26% των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά συγκεντρώνουν από 9%. Οι Φιλελεύθεροι με 6% βρίσκονται πάνω από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%) και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία φθάνουν το 4% και δεν αποκλείεται τελικά να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στη νέα Μπούντεσταγκ.

Οι υποψήφιοι έριξαν «αυλαία» με την Ελλάδα

Χθες ολοκληρώθηκαν οι επαφές των κομμάτων που σήμερα πρωταγωνιστούν στις γερμανικές εκλογές με την Ελλάδα να κλέβει την παράσταση σε κάθε ομιλία τος.

Η καγκελάριος στην ομιλία της στο Βερολίνο έστειλε το δικό της μήνυμα: «Αξίζει να κρατήσουμε καλές σχέσεις με τους εταίρους μας ακόμη κι αν διαφωνούμε στις συζητήσεις. Κι αν ταξίδευα σήμερα στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία, θα με ρωτούσαν: δεν είναι τρομερό που διαδηλώνουν εναντίον σας; Κι εγώ λέω: Χαίρομαι. Χαίρομαι που μπορούν να διαδηλώνουν οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, που μπορώ να επιστρέφω στο σπίτι μου χωρίς να έχει φυλακιστεί κανείς. Εγώ είχα άλλα βιώματα 30 - 35 χρόνια στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος της ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου, του να ταξιδεύεις. Και αυτός είναι ο θησαυρός της ζωής μας».

Από την άλλη πλευρά, ο Στάινμπρουκ, αναφερόμενος στη χώρα μας, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και ανάπτυξη: «Μόνο 28 ώρες ακόμα και θα απαλλαγείτε από αυτούς», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, αναφερόμενος στην απερχόμενη κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε την «πιο αδρανή, οπισθοδρομική και εριστική» των τελευταίων 20 ετών. «Οι μόνοι που αποφασίζετε είσαστε εσείς, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις», είπε ο Στάινμπρουκ, απορρίπτοντας τις δημοσκοπήσεις τις οποίες αποκάλεσε «μαντείες».

Η γαλανόλευκη και εκεί με πιθανότητες εκλογής

Στις γερμανικές εκλογές υπάρχουν και τρεις Έλληνες υποψήφιοι: Η Στέλλα Κυργιανέ - Εφραιμίδη, υποψήφια με το SPD στην εκλογική περιφέρεια Τσόλερναλμπ - Ζιγκμάρινγκεν, με πολλές πιθανότητες εκλογής - κυρίως στην περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες λάβουν ποσοστό πάνω από 28%. Ο υποψήφιος βουλευτής των Πρασίνων Σπύρος Ασλανίδης,που πολιτεύεται στη βορειογερμανική πόλη Λίμπεκ και τέλος ο Λάμπρος Σαββίδης - που είναι για πρώτη φορά υποψήφιος - με το κόμμα της Αριστεράς στο Βερολίνο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα