Αποκωδικοποίηση της τροϊκανής ανακοίνωσης

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με πέντε ζητήματα που καίνε, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση που σημειώνουν πως παρά την πρόοδο στις συνομιλίες με την κυβέρνηση, κυρίως στα θέματα των περικοπών στους μισθούς και των δαπανών στην Υγεία, οι συζητήσεις για τα θέματα που εκκρεμούν θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου.

Η
κοινή δήλωση ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, την οποία πραγματοποίησαν προκειμένου να συζητήσουν με τις αρχές τις πολιτικές που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ διεξήγαγαν διεξοδικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι αρχές και τα στελέχη των προαναφερόμενων οργανισμών συμφώνησαν στα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι συνομιλίες για τα εναπομείναντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας».

Πώς αποκωδικοποιείται η ανακοίνωση της τρόικας

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», αυτό πρακτικά σημαίνει πως  χαμηλόβαθμα στελέχη θα «οργώνουν» από αύριο ξανά τα υπουργεία και  θα  αναλάβουν μέσα σε μόλις 10-15 μέρες το πολύ –εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και έρθει στα μέσα Νοεμβρίου η δόση του δανείου- να ετοιμάσουν το κείμενο της συμφωνίας για νέα μέτρα, το οποίο θα επικυρώσουν οι επικεφαλής των ελεγκτών μόλις επιστρέψουν (ίσως τέλη της επόμενης εβδομάδος).

Οι λέξεις και τα νούμερα που θα μπουν στο κείμενο της συμφωνίας θα σημάνουν:

 νέες ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα, διαθεσιμότητα στο δημόσιο, νέα φορολογικά μέτρα, απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

Και αν ακόμα επέλθει συμφωνία  στο εσωτερικό, τα μέτρα αυτά θα αφορούν στη διετία 2013-2014. Την ίδια στιγμή, με το που θα επιστρέψει  η Τρόικα, θα ανοίξει και το θέμα των πρόσθετων μέτρων που θα χρειαστούν ως το 2016 για να καλύψουν και το χρηματοδοτικό κενό της επιμήκυνσης.

«Εκτός  πακέτου μέτρων» φαίνεται πως μένουν σύμφωνα με πληροφορίες –και τουλάχιστον μέχρι το 2014:

η αύξηση των ελάχιστων ενσήμων από 4.500 σε 6.000 για την κατ
Keywords
Τυχαία Θέματα