“Ας φάνε μπακλαβά”

Οι οικονομικές ιστοσελίδες του διεθνή Τύπου σε Ευρώπη και Αμερική έχουν ξεσαλώσει κατά της Ελλάδας, αλλά ξεχνούν ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Η δεδομένη σύγχυση που επέφερε στις αγορές η ανακοίνωση δημοψηφίσματος από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν άργησε να μετουσιωθεί

σε ένα ανθελληνικό μανιφέστο από τα ξένα μέσα υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας. Από την Τετάρτη κιόλας έχουν αρχίσει όλα τα οικονομικά site να πιέζουν είτε στην αναίρεση του δημοψηφίσματος είτε στην οριστική διαγραφή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μέχρι και το τελευταίο φιλελληνικό κάστρο, η γαλλική εφημερίδα Le Monde, τάχθηκε ξεκάθαρα απέναντι από την επιλογή του δημοψηφίσματος και κάλεσε τους Έλληνες ηγέτες προ των ευθυνών τους αν θέλουν να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση. Μερικοί το τράβηξαν ακόμα παραπάνω, όπως η ιστοσελίδα «Marketwatch» που δημοσίευσε ένα άρθρο του οικονομικού αναλυτή Μπρετ Άρεντς με τίτλο «Ελληνική φάρσα: Ας τους αφήσουμε να φάνε μπακλαβά». Στο εν λόγω άρθρο γίνεται περιπαικτικός παραλληλισμός του Αριστοτέλη με την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει το δημοσίευμα «Ο Αριστοτέλης θα ήταν περήφανος. Ο φιλόσοφος της ελληνικής τραγωδίας ξεχώριζε τα είδη θεάτρου σε κωμωδία και τραγωδία -ποτέ δεν τα έμπλεκε μεταξύ τους. Αλλά οι συμπατριώτες του τα κατάφεραν ακόμα καλύτερα. Ανεβάζουν μία τραγωδία που συγχρόνως είναι και φαρσοκωμωδία».

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος αναφέρει πως «όχι μόνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε σε δημοψήφισμα, αλλά αποδεικνύεται πως δεν έκανε καν τον κόπο να ενημερώσει τον δικό του υπουργό οικονομικών περί του θέματος. Χα-Χα.» Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναρωτιέται  γιατί δεν μας πετάνε οι Ευρωπαίοι εταίροι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( «να κλωτσήσουν αυτούς τους  κλόουν στο κράσπεδο του πεζοδρομίου») αφού δεν τους προσφέρουμε τίποτα, την ώρα που τα χρέη μας ανέρχονται στα $366 δις. Καλεί την Ευρώπη να απεμπλακεί από το βαρίδι του ελληνικού χρέους και να κοιτάξει μπροστά. Επιπλέον υποστηρίζει πως όσο δεν αλλάζει τακτική η Ε.Ε «… η κατάσταση θα παραμένει ρευστή ή για να είμαστε πιο ακριβείς χαοτική». Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Περισσότερα χρήματα χάθηκαν την Τετάρτη  στις χρηματιστηριακές αγορές παρά απ’ ότι αν γινόταν μία μαζική διαγραφή» ενώ κλείνει το άρθρο του λέγοντας «Αφήστε τους να τρώνε μπακλαβά». Στον αντίκτυπο του κειμένου πολλοί Έλληνες αντέδρασαν, περνώντας στην αντεπίθεση. Εκατοντάδες σχόλια κατέκλυσαν σύντομα την οικονομική ιστοσελίδα και στόχο είχαν την αποκατάσταση της οικονομικής πραγματικότητας. Χαρακτηριστική είναι αυτή η απάντηση:

“Μπρετ,
Το να είσαι υπερόπτης και αγενής είναι σίγουρα αγγλοσαξονικό γνώρισμα. Δεν ξέρω βέβαια με ακρίβεια την καταγωγή σου, έτσι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το αν είσαι γνήσιος απόγονος των αποίκων που σας έκαναν χώρα πριν από 200 χρόνια και σας ορίσανε ως βασιλιάδες. Πάντως φαίνεται πως είσαι αρκετά ισχυρογνώμων. Είναι η ‘Αμερικάνικη στάση’ αυτή –είναι γνωστό. Όμως, γιατί κατηγορείς τον δικό μας πρωθυπουργό; Κατέχει τα

Keywords
Τυχαία Θέματα