Αστικός μύθος η σέξι ηγεμόνας – Πόσο άσχημη ήταν τελικά η Κλεοπάτρα;

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια, σχετικά με την αμφιλεγόμενη φιγούρα της Κλεοπάτρας. Ήταν, όντως τόσο όμορφη όσο λέγεται, ή πρόκειται για έναν αστικό μύθο;

Το πορτρέτο της, το οποίο είναι δημιουργημένο από τα χέρια του Μιχαήλ Άγγελου, την απεικονίζει λίγο πριν το θάνατό της, την ώρα που στο λαιμό της και τα χέρια της είναι τυλιγμένη μια κόμπρα. Με τα πλεγμένα της μαλλιά και με τα μαργαριτάρια να κοσμούν τον λεπτό της λαιμό, η τελευταία Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, αντιμετωπίζει τον θάνατό της, από το δάγκωμα του φιδιού, με ένα ανεξάρτητο, αλλά και συνάμα κομψό, βλέμμα. Έτσι, η Κλεοπάτρα, παρουσιάζεται ως η τέλεια γυναίκα, ή αλλιώς, η γυναίκα-πρότυπο, διαχρονικά.

Οι επιμελητές της τέχνης, όμως, είχαν την υποψία, πως πίσω από την αρχική επιφάνεια του πορτρέτου, το οποίο είναι δημιουργημένο με μαύρη κιμωλία, υπάρχει ένα άλλο, αρχικό σχέδιο. Έτσι, οι συντηρητές προσπάθησαν, αρχικά πριν από 25χρόνια, να αποκολλήσουν την αρχική επιφάνεια του έργου. Όταν το κατάφεραν, έμειναν έκπληκτοι από αυτό που αντίκρισαν: Η Κλεοπάτρα, στην πραγματικότητα, ήταν πάρα πολύ άσχημη!

Σύμφωνα με την έρευνα που ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη της… ασχήμιας της, οι ερευνητές κατέληξαν πως ένας από τους μαθητευόμενους βοηθούς του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης, ευθύνεται για τον «καλλωπισμό» της. Ο δάσκαλός του, λέγεται, πως προσπάθησε να του δείξει την «αλχημεία» της τέχνης, με την οποία μπορεί να μετατρέψει κάτι άσχημο, σε όμορφο. Έτσι, ανέτρεψε την εικόνα της Κλεοπάτρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα