Πανηγυρισμοί στην Αίγυπτο – Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι και ανακοίνωσε νέο Πρόεδρο!

19:35 3/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Την καθαίρεση του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, το βράδυ της Τετάρτης, ο στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί, ανακοινώνοντας παράλληλα νέο Πρόεδρο.

Περιστοιχισμένος από θρησκευτικούς ηγέτες, ο Αλ Σισί έκανε λόγο για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι προσωρινά καταργείται το ισλαμιστικής έμπνευσης Σύνταγμα

της Αιγύπτου. Παράλληλα ανακοίνωσε και τον νέο Πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, ο οποίος είναι ο 68χρονος Άντλι Μασούρ, επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα ολοκληρώσει την κατάρτιση του εκλογικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. "Ο αιγυπτιακός λαός μας κάλεσε να τον υποστηρίξουμε και να τον προστατεύσουμε, όχι να αναλάβουμε την εξουσία", δήλωσε ο Αλ Σισί.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη πυροτεχνήματα και πανηγυρισμοί ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου χιλιάδες κόσμου είναι συγκεντρωμένοι και ζητωκραυγάζουν.

Σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται τεθωρακισμένα και άνδρες του Αιγυπτιακού Στρατού, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τοποθετούν συρματόπλεγμα και κάγκελα. Στρατιωτικά οχήματα και άρματα έχουν κατέβει και στους δρόμους του Καΐρου.

Νωρίτερα...

Κρίσιμες ώρες περνά η Αίγυπτος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Σαΐντ Μουμπάρακ, καθώς όλοι αναμένουν την επόμενη κίνηση του στρατού μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου προς τον πρόεδρο Μόρσι.

Ήδη χιλιάδες στρατιώτες έχουν καταλάβει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης την ώρα που ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρότεινε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Διαδηλωτές έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητούν την παραίτηση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Εν τω μεταξύ, σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, αρμόδιος για θέματα εθνικής ασφαλείας, δήλωσε πριν από λίγο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «στρατιωτικό πραξικόπημα». «Το πραξικόπημα των ένοπλων δυνάμεων, ενάντια στη θέληση του λαού, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς να υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Μόρσι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένει πως ο στρατός και η αστυνομία θα αποπειραθούν να απομακρύνουν διά της βίας τους φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές. Το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο αιγυπτιακός στρατός στον πρόεδρο Μόρσι και την πολιτική ηγεσία για να επιλύσουν την κρίση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει αυτός έναν «οδικό χάρτη», έληξε (στις 17:30) κι αναμένεται η έκδοση νέας ανακοίνωσης από το επιτελείο.

Οι στρατιωτικοί ωστόσο είχαν εξαγγείλει ότι θα δώσουν στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την παρέλευση του τελεσιγράφου των 48 ωρών, αν και δεν διευκρίνισαν το πότε. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι, τόσο στον Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής παράταξης, απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η κατάσταση πραγματικά έχει ξεφύγει στην Αίγυπτο και τα πράγματα ολοένα και γίνονται επικίνδυνα. Ήδη από χθες το βράδυ είχαμε την επίθεση και τον ομαδικό βιασμό δημοσιογράφου από την Ολλανδία.

Μαζί με ολόκληρο τον λαό της Αιγύπτου, κρίσιμες ώρες ζουν και χιλιάδες Έλληνες ομογενείς. Υπό τον φόβο των ταραχών αποφεύγουν να βγαίνουν απ’ τα σπίτια τους. Μεγάλη είναι η ανησυχία στην ελληνική κοινότητα, για το τι θα φέρουν οι επόμενες ώρες.

Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις στην Αίγυπτο:

Keywords
Τυχαία Θέματα