Ολική ρήξη και βραδιά θρίλερ – Εκτός κυβέρνησης έθεσε τη ΔΗΜΑΡ ο Κουβέλης

UPDATE: Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είπε:

«Το μαύρο θα φύγει αλλά στο αμαρτωλό παρελθόν δεν πρόκειται να επιστρέψουμε»

«Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ, ας είχαν υπουργό δικό τους για να γίνουν όλα με διαφάνεια»«Σήμερα ο Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο από το οποίο κινήθηκε»

UPDATE: Αυτό είναι το βαν που έφτασε έξω από το Μαξίμου για να βιντεοσκοπήσει τη δήλωση

Σαμαρά.

UPDATE: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών εταίρων από το Μαξίμου. Κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί πως πάμε για δικομματική κυβέρνηση.
Στην Ιπποκράτους, αμέσως μετά τη δήλωση Βενιζέλου, οι Γιάννης Κουτσούκος και Θανάσης Μωραϊτης εξέφρασαν ενστάσεις, αλλά αργότερα δήλωσαν πως θα συμμορφωθούν με την κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος.

UPDATE: Οι πληροφορίες θέλουν τον Κουβέλη να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και να δίνει ψήφο ανοχής.

UPDATE: Στις δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, τόνισε:

«Η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες είναι πολύ κρίσιμη. Πριν από 15 μέρες βρεθηκαμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο θέμα, λόγω της ατυχούς πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να μαυρίσει την εικόνα της ΕΡΤ.
Αυτό άλλωστε, επιτάσσει η διαταγή του ΣτΕ αυτό επιβάλλει ο σεβασμός του κράτους – δικαιου. Ο λαός ένιωσε να προσβάλλεται η δημοκρατική του νοημοσύνη και η εννομη τάση»

«Ταυτοχρόνως όμως, είναι προφανές πως έχει ανοίξει ζήτημα για την προοπτική της κυβέρνησης.
Μέσα από τις πολυωρες διαπραγματεύσεις που κάναμε, θέσαμε το μείζον σε σχέση με την ΕΡΤ, την επάνοδο της ΕΡΤ, με το σύνολο των εργαζομένων, τη σύσταση επιτροπής προσωπικοτήτων, συζήτησαμε να ζητήσουμε τεχνικούς συμβούλους όπως από το BBC και την παρουσία υφυπουργού που δεν θα προέρχεται από τη ΝΔ»

«Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και επανόρθωσης. Δεν μας ικανοποιούν όμως 100%, Αποδέχεται όμως ο πρωθυπουργός την άμεση επαναλειτουργία του προγραμματος και την άμεση επαναπρόσληψη 2000, με μέριμνα για τα μούσικα σύνολα.
Η μεταβατική κατάσταση όπως την περιγράφω με 2000 εργαζόμενους, τα μουσικά σύνολα, την επιτροπή προσωπικοτήτων, τον υφυπουργό, μας επιτρέπει να συζητήσουμε την επαναθεμελίωση της προγραμματικής συμφωνίας
Δεν μας άκουσαν σε κρίσιμες στιγμές,δεν έγινε σωστά η διαπραγμάτευση»
«Νιώθουμε άσχημα όταν πρέπει να πείσουμε για το αυτονόητο, όπως για τις ευπαθείς ομάδες.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκπλήξεις. Η δική μας συμπεριφορά είναι έντιμη, καθαρή.
Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας,το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το "μέσα-έξω"
Βεβαίως, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η προτεραιότητα της χώρας είναι οι πρόωρες εκλογές ή όχι»

«Δεν θέλει ο κόσμος εκλογές. Θέλει όμως κυβέρνηση να λειτουργεί σωστά. Σεβόμαστε τον πολίτη αλλά σεβόμαστε τον πολίτη, τον άνεργο, τον εργάτη τον επιχειρηματία.
Η κυβέρνηση που μετέχουμε θέλουμε να έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά.
Τρύπες στο νερό για φευγαλέες εντυπώσεις δεν κανουμε
Θα βοηθήσει τους εργαζομένους της ΕΡΤ η διάλυση της Βουλής;
Συνεδριάσαμε λίγο πριν τη συνάντηση των τριών αρχηγών και με εξουσιοδότησαν να προβώ στους χειρισμούς. Τώρα θα ενημερώσω και πάλι τα όργανα. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα ευθύνης»

UPDATE: Σε λίγο οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

UPDATE: Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ζητήθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα να επιστρέψει από το Λουξεμβούργο.

UPDATE: Στο Μαξίμου έχουν φτάσει έως τώρα οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας και Κωστής Χατζηδάκης.

UPDATE: Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο Φώτης Κουβέλης ουσιαστικά τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός κυβέρνησης!

«Στη σύσκεψη των αρχηγών δεν προέκυψε κοινός τόπος αναφορικά με την ΕΡΤ»

«Επανέφερα την πρόταση ότι η δημόσια τηλεόραση θα λειτουργήσει με παρόντες όλους τους εργαζομένους»

«Δεν πρόκειται για τυπικό, διαδικαστικό ζήτημα. Το μαύρο στη ραδιοτηλεόραση ήταν συγκεκριμένη επιλογή»

«Επέμενα ότι θα πρέπει αυτός να είναι ο κοινός πολιτικός τόπος. Είναι απαράδεκτο ότι παρά την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαυρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες»

«Η πρότασή μας δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων»

«Η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε. Ναι στην αναδιοργάνωση, αλλά όχι σε πράξεις που προσβάλλουν τη νομιμότητα»

UPDATE: Ο Μεϊμαράκης κατευθύνεται αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι είναι έτοιμος ακόμα και για διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

UPDATE: Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης εξήλθαν από το Μέγαρο Μαξίμου και κατευθύνονται στα γραφεία των κομμάτων τους.

UPDATE: Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν τη σύγκλιση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να διαφωνούν. Κάποιοι συσχετίζουν την εμπλοκή με την απόφαση του ΣτΕ, που θα βγει στις 23:00, απόφαση που "φόβιζε" τόσο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και τον Φώτη Κουβέλη από χθες. Επιπλέον, ο Φώτης Κουβέλης παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του για την ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου αρκέστηκε να πει πως "δήλωση θα κάνω από τα γραφεία μας".

Κύκλοι στη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για διαφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την Αγίου Κωνσταντίνου, αφού η ΔΗΜΑΡ δεν δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης και επιμένει σε 6μηνες συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Μάλιστα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ κάνουν λόγο για μη επιστροφή των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλέσει κάποιους υπουργούς για συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Έχει φτάσει ήδη ο Κώστας Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπυξης.

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε πως η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στις 22:15.

Keywords
Τυχαία Θέματα