Είναι ο ναζισμός, ηλίθιε!

Όπως διηγείται ο Τζώρτζ Στεφανόπουλος στο βιβλίο του, κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, κάποιος συνεργάτης του Μπίλ Κλίντον είχει αναρτήσει την επιγραφή: «It’s economy, stupid”. Ο στόχος προφανής: Να μην ξεχνά κανείς από το team του υποψήφιου πλανητάρχη, που θα κριθούν οι εκλογές.

Του Άγγελου Μόσχοβα

Πολύ αργότερα, στα καθ’ ημάς, ο αγαπητός μου συνάδελφος και μέλος του ΚΚΕ,

Νίκος Μπογιόπουλος, έγραψε ένα εξαιρετικό βιβλίο «Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε» που, ορθώς, ήταν και ευπώλητο.

Σήμερα νιώθω την ανάγκη να φωνάξω με τη σειρά μου:

«Είναι ο ναζισμός, ηλίθιε!».

Σε όλους εκείνους που κοιτούν χωρίς να βλέπουν.

Από ψυχρό, κυνικό, πολιτικάντικο υπολογισμό;

Από ηλιθιότητα;

Από ιστορική άγνοια;

Αδιάφορο.

Ό,τι και να τρέφει αυτή την αδιαφορία και την ανεκτικότητα απέναντι σε φασίστες και υμνητές των θηριωδιών του ναζισμού, είναι εξωφρενικό.

Όλους αυτούς – νοικοκυραίοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, «φιλήσυχοι» πολίτες - που σφυρίζουν αδιάφορα, λες και δεν θα τους χτυπήσει εκείνους ποτέ η λαίλαπα του νεοναζισμού, θέλω να τους πιάσω από τους ώμους και να τους ταρακουνήσω ουρλιάζοντας: «ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ;»

Σε όλους εκείνους τους πολιτικούς χώρους που είναι αντίθετοι με το φασισμό – από την ΝΔ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλω να τους φωνάξω: «Είστε με τα καλά σας;».

Ένα και μόνο «διχαστικό» δίλημμα δικαιολογώ: Όσοι είναι υπέρ και όσοι είναι κατά του ναζισμού. Δεξιοί, κεντρώοι, σοσιαλδημοκράτες, αριστεροί, αναρχοαυτόνομοι, ο Αντώνης, ο Αλέξης, ο Βαγγέλης, ο Φώτης, άπαντες, οφείλουν να ενωθούν γύρω από ένα σκοπό: Να διαφυλάξουν την (τσαλαπατημένη, ατιμασμένη, βιασμένη, ναι) Δημοκρατία μας.

Δεν με ενδιαφέρει αν θα λέγεται «Συνταγματικό τόξο», δεν πιστεύω ότι πρέπει να συσπειρωθούν μόνο «προοδευτικοί πολίτες» (συντηρητικός δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και φασίστας), δεν ξέρω να υποδείξω τρόπους.

Ξέρω μόνο ότι κανείς απ’ όλους αυτούς, δεν θα έχει καμιά δικαιολογία, στην απευκταία περίπτωση εκτροπής. Η Αριστερά, η Δεξιά και το Κέντρο, πιάστηκαν στον ύπνο την 21η Απριλίου. «Δεν θα τολμήσουν» πίστευαν, αφελώς.

Δεύτερη κολυμβήθρα πολιτικής μυωπίας, δεν πρόκειται να βρουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα