Εισαγγελική παρέμβαση για παραβίαση ενιαίου μισθολογίου από συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ

Μετά τα δημοσιεύματα του τύπου για πλήθος παραβιάσεων της νομοθεσίας περί ενιαίου μισθολογίου σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά διερεύνηση των υποθέσεων.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσαν δημοσιεύματα της εφημερίδας «Το Βήμα» σχετικά με παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ενιαίου μισθολογίου

σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και παράνομης είσπραξης επιδομάτων υπερωριακής απασχόλησης από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

Εισαγγελική διαταγή δόθηκε επίσης, για τη διενέργεια έρευνας αφορά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις εφημερίδες «Έθνος» και «Real News», από τα οποία προκύπτει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες εξακολουθούν να καταβάλουν σε εργαζομένους τους, μισθούς και επιδόματα που βάσει του ενιαίου μισθολογίου θα έπρεπε να έχουν περικοπεί. Συγκεκριμένα οι καταγγελίες αφορούν τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου.

Οι μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα δεν φαίνεται να επηρέασαν καθόλου τη μισθολογική εξέλιξη των 90 εργαζομένων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αφού όπως αποκαλύπτει η έκθεση των Οικονομικών Επιθεωρητών από το 2009 μέχρι το 2012 οι μισθοί και τα επιδόματα που παρέχει η εταιρεία αυξήθηκαν κατά 4,49% (4,7 εκ. ευρώ το 2009 τα οποία έφτασαν τα 4,9 εκ. ευρώ το 2012). Ο ΟΒΙ εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και ασχολείται με τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την καταχώριση συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας, την παρακολούθηση, καταγραφή και ταξινόμηση ευρεσιτεχνιών.

Σε ότι αφορά τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, η διοίκηση αρχικά εφάρμοσε τις μειώσεις των αποδοχών που ορίζει το Ενιαίο Μισθολόγιο. Όμως διαπιστώθηκε 29 από τους 67 εργαζόμενους δηλαδή σχεδόν οι μισοί, κατέλαβαν θέσεις ευθύνης εκ των οποίων οι 11 μέσα σε μία ημέρα μετά από εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε για αυτόν τον λόγο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα